- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitiile imobiliare au urcat cu 47% in acest an, la 335 mil. euro

22 Dec, 15:02 • Redactia DailyBusiness
Pana in prezent valoarea totala a investitiilor in produse imobiliare in 2010 a fost de 335 milioane de euro, cu aproape 47% mai mult fata de intreg volumul investional din 2009, conform CB Richard Ellis Romania.
Investitiile imobiliare au urcat cu 47% in acest an, la 335 mil. euro

Media tranzactionala anuala pentru ultimii 8 ani este de peste 550 milioane de euro, ceea ce denota ca exista premise pentru cresterea volumului investitional in 2011.

„Chiar daca a inregistrat un volum tranzactional mult sub nivelul anilor de boom (2006-2007), activitatea din 2010 de pe piata imobiliara locala a pus bazele unei reveniri sanatoase”, au spus reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.

Segmentul de birouri a fost unul dintre cele mai active in 2010. Chiriasii au profitat de conditiile pietei (rata de neocupare mare, chirii scazute, gratuitati si facilitati considerabile) si au facut tot posibilul pentru a-si maximiza eficienta in ceea ce priveste sediul de companie – vizibilitate si calitate la costuri cat mai mici. Nivelul chiriei „prime” este de 19,5 euro pe luna, insa se obsearva o presiune descendenta asupra chiriilor nete efective.

CBRE se asteapta pentru 2011 la lansarea sau re-lansarea unor proiecte de birouri cu data de deschidere dupa 2013. Livrarile de noi cladiri de birouri in 2011 se anunta a fi la un nivel minim, de sub 100.000 metri patrati, ceea ce inseamna o scadere considerabila fata de ce s-a inregistrat in 2010 – 330.000 mp de noi spatii (incluzand si cladirea Petrom City).

Dupa un 2009 destul de „inghetat”, segmentul de retail a dat semne de revenire in 2010. Retailerii deja prezenti pe piata cauta sa se dezvolte, in timp ce branduri noi isi anunta intentia de a intra pe piata. Toate acestea au dus la o crestere a activitatii de consultanta si brokeraj pe acest segment.

In Capitala, chiria pentru spatiile stradale pozitionate central a ajuns la sfarsitul lui 2010 la un nivel intre 60 si 70 euro pe metrul patrat. Un caz aparte il reprezinta centrul vechi, o locatie extrem de dorita de catre chiriasi. Aici nivelul chiriei variaza intre 12 si 60 euro pe metrul patrat.

„Stocul de spatiu de retail modern in Romania va creste in 2011 cu 230.000 mp prin proiecte precum Palas Iasi, Maritimo Shopping Center, prima faza a proiectului Colosseum Bucuresti si extinderea proiectului Baneasa Shopping City. Livrarile asteptate pentru anul viitor sunt la un nivel mai ridicat fata de nivelul atins in 2010, si anume – 195.000 mp”, au spus oficialii CBRE.

2010 a fost un an incurajator pe segmentul de industrial, unde volumul tranzactional a fost mult peste cel al anului trecut. Este de remarcat revenirea tranzactiilor de vanzare a depozitelor precum si a terenurilor cu destinatie industriala. Nivelul chiriei „prime” este de 4,15 euro pe metrul patrat. Pe segmentul industrial preconizam pentru 2011 extinderea activitatii logistice si de productie in orase principale precum Ploiesti, Cluj Napoca, Timisioara si Arad, in timp ce in Bucuresti se vor inchiria spatiile eliberate din cauza crizei sau a restrangerii activitatii. Se va pune mai mult accent pe productie decat pe logistica, potrivit firmei de consultanta.

CB Richard Ellis Group are aproximativ 30.000 de angajati (excluzand afiliatii) si deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (excluzand afiliatii).

CB Richard Ellis ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilor si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta.