- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Majoritatea bucurestenilor sunt dispusi sa caute 8 luni pana sa cumpere o locuinta

11 Oct, 14:37 • Redactia DailyBusiness
Majoritatea respondentilor la un sondaj realizat de organizatorii targului imobiliar ProjectExpo au spus ca sunt dispusi sa caute pana la 8 luni, inainte de a lua o decizie de achizitie, in timp ce 18% dintre bucuresteni sunt dispusi sa caute si un an si jumatate, pana gasesc ceea ce isi doresc.
Majoritatea bucurestenilor sunt dispusi sa caute 8 luni pana sa cumpere o locuinta

Potrivit sondajului ProjectExpo 54% dintre persoanele chestionate, au raspuns ca au prospectat piata 8 luni pana sa faca o achizitie imobiliara. 26% din respondenti considera ca aproximativ jumatate de an este suficient pentru a-si gasi o locuinta pe placul lor. Doar 2% dintre repondenti ar cumpara o proprietate dupa mai putin de o luna de vizionari.

In ceea ce priveste mediile in care potentialii cumparatori cauta locuinte, preferate raman anunturile online. Doar o zecime dintre cumparatori angajeaza un singur broker imobiliar, si in general acestia cauta vile cu preturi care depasesc cateva sute de mii de euro.

Peste trei sferturi , respectiv 78%, dintre cei care cauta un apartament se adreseaza agentiilor imobiliare, dar in acelasi timp cumpara ziarele cu anunturi de profil, acceseaza internetul, sunt abonati la diferite site-uri imobiliare, consulta presa pentru a afla evolutia pietei, si, nu in ultimul rand, participa la targurile imobiliare. Restul de 12% prefera sa aleaga doar sau doua dintre modalitatile de cautare a unei locuinte enumerate mai sus.

Pentru 43% dintre bucurestenii chestionati in cadrul sondajului apartamentul ideal are in medie 60 de metri patrati, se afla intr-o zona semicentrala si costa pana la 60.000 de euro. 29% considera ca un apartament cu trei camere situat intr-un bloc dintr-un cartier semicentral le serveste cel mai bine interesele, dar nu ar fi dispusi sa plateasca pentru acesta mai mult de 70.000 de euro.

A scazut semnificativ fata de anul trecut procentul celor care ar achizitiona un apartament cu patru camere, doar 7% dintre potentialii cumparatori preferand aceasta varianta, pentru care ar cheltui in jur de 80.000 de euro. Aproximativ 9% dintre cumparatori doresc sa achizitioneze garsoniere , iar 12% ar prefera o casa sau o vila.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 760 de persoane, vizitatori ai mai multor editii ale Targului Imobiliar ProjectExpo.