- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Optimism de fatada pe piata rezidentiala: Dezvoltatorii vorbesc despre scumpiri, dar ieftinesc apartamentele

02 Mar, 12:53 • cristina.mihai
Preturile apartamentelor noi din Bucuresti si majoritatea oraselor au scazut in februarie cu 2,2%, fata de ianuarie. Si apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit in ianuarie, cu 1%. Ieftinirile calmeaza putin spiritele, dupa ce unii dezvoltatori au vorbit de cresteri ale preturilor in contextul majorarii plafonului Prima Casa.
Optimism de fatada pe piata rezidentiala: Dezvoltatorii vorbesc despre scumpiri, dar ieftinesc apartamentele

Deoarece plafonul la Prima Casa nu s-a majorat pentru ce isi doreau dezvoltatorii, adica unitati finalizate sau in constructie, ci doar pentru locuinte a caror constructie inca nu a inceput, acestia au fost nevoiti sa se replieze. Scaderile de pret reliefeaza un grad de resemnare cu actualul context al pietei.

„Februarie este a doua luna consecutiva in care preturile la apartamente continua sa scada la nivel national si este foarte posibil ca lucrurile sa nu se opreasca aici”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

„Interesanta este reactia diferita la programul Prima Casa a principalilor jucatori din segmentul rezidential: in Bucuresti si Constanta, preturile au scazut si in februarie, in celelalte mari orase din tara constatam cresteri”, a mai spus Erimescu.

De altfel, analistii imobiliari au declarat ca in ciuda interesului ridicat pentru achizitiile de locuinte, preturile nu vor creste in acest an, avand in vedere faptul ca stabilitatea economica este inca fragila.

Bucuresti: Ritm dublu de scadere la apartamentele noi fata de cele vechi

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns in luna februarie la 1.455 euro pe metru patrat de suprafata utila, ceea ce reprezinta o scadere de 2,2% fata de valoarea lunii precedente, 1.487 euro/mp.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 21,4% mai mici. Cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu doua si trei camere, al caror pret a scazut cu peste 3% fata de luna ianuarie 2010. Pe de alta parte, preturile apartamentelor noi cu o camera au crescut cu 0,1% in luna februarie.

Conform statisticilor publicate de portalul de ansambluri imobiliare Rezidential.net, preturile la apartamentele noi si-au continuat scaderea si in luna februarie, dar cu numai 0,7% fata de luna ianuarie.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele de 4 camere, de 1,4% fata de luna precedenta, in timp ce scaderea cea mai mica apare la apartamentele de 3 camere, de 0,3%, potrivit Rezidential.net.

Cele mai cautate ansambluri rezidentiale de pe site-ul Rezidential.net, in luna februarie, au fost Militari Residence (preturi de la 37.400 euro), Confort City (Splaiul Unirii, preturi de la 39.500 euro) si Style Residence (Militari, preturi de la 36.100 euro). Prin urmare, potentialii clienti s-au uitat la unele din cele mai ieftine proiecte din Capitala.

In ce priveste opiniile cumparatorilor fata de evolutia preturilor, cea mai mare parte a vizitatorilor site-ului Rezidential.net (52%) sunt de parere ca preturile la apartamente vor scadea in continuare in acelasi ritm, iar 25% cred ca vor scadea, dar intr-o masura mai mica.

Doar 10% dintre vizitatori cred ca preturile vor incepe sa creasca, in timp de 12% sunt de parere ca preturile vor ramane constante in urmatoarea perioada.

Statisticile publicate sunt bazate pe datele furnizate de cele 130 de proiecte rezidentiale din Bucuresti publicate pe site, astfel ca nu reprezinta un indicator exhaustiv al evolutiei preturilor la nivel national.

Apartamentele vechi din Bucuresti: Noi scaderi de pret

Ritmul de scadere al preturilor apartamentelor vechi din Capitala a fost diferit fata de cele noi, valoarea indicelui Imobiliare.ro pentru luna februarie fiind de 1.254/euro mp de suprafata utila, cu 1,1% mai putin decat in luna precedenta, respectiv 18,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Surprinzatoare este evolutia preturilor apartamentelor vechi cu trei camere, care s-au scumpit a doua luna consecutiv, in timp ce toate celelalte tipuri de apartamente vechi s-au ieftinit in februarie cu procente cuprinse intre 0,5 si 2,4%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, toate tipurile de apartamente vechi s-au ieftinit cu procente cuprinse intre 16,4 si 20,6%.

Numarul apartamentelor vechi scoase la vanzare a crescut

Raportul de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro pentru februarie 2010 atrage atentia si asupra cresterii numarului de oferte nou aparute pe piata imobiliara bucuresteana, atat fata de ianuarie 2010, cat si fata de ultimele doua luni ale lui 2009.

In februarie 2010, in Bucuresti s-au inregistrat 1.747 de apartamente scoase la vanzare, numar in crestere cu 5,24% fata de luna precedenta.

In urma unei comparatii efectuate asupra lunilor februarie 2010 si februarie 2009, se observa o tendinta de scadere, in acest an, a numarului total de oferte nou aparute pe piata cu aproximativ 6,92%.

Constanta: Scaderi pe toate liniile

Apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 2,2% in luna februarie. In a doua luna a anului, indicele Imobiliare.ro pentru Constanta a inregistrat valoarea de 1.030 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu aproape 23% mai mica.

Preturile apartamentelor vechi si a celor noi raman in continuare foarte apropiate ca valoare: 1.030 euro/mp pentru apartamentele vechi, fata de 1.026 euro/mp pentru cele noi.

Spre deosebire de alte orase mari din tara, cele doua tipuri de apartamente au avut o evolutie foarte asemanatoare in luna februarie. Pretul apartamentelor noi a inregistrat o scadere de 2,7% in intervalul analizat, in timp ce pretul apartamentelor situate in blocurile vechi a scazut cu 2,1% in februarie.

Preturile de strigare ale apartamentelor din blocurile vechi din Constanta au continuat sa scada in luna februarie, pana la 1.030 euro/mp de suprafata utila, valoare cu 2,1% mai mica fata de luna precedenta, respectiv 23,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In ultima luna, doar apartamentele cu doua camere s-au scumpit foarte putin, cu 0,2%, in timp ce apartamentele cu una si trei camere s-au ieftinit cu 2,4%, respectiv cu 4%.

In alte orase importante din Romania, evolutia preturilor este inca haotica.

Brasov: Dezvoltatorii au scazut preturile, proprietarii de apartamente vechi le-au crescut

In Brasov, conform indicelui Imobiliare.ro, in luna februarie, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 951 euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 1,6% fata de luna ianuarie. In comparatie cu aceeasi luna a anului 2009, se inregistreaza totusi o scadere de 15,4%.

Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale si proprietarii apartamentelor vechi din Brasov reactioneaza diferit la efectele crizei imobiliare. Astfel, apartamentele noi s-au ieftinit in ultima luna cu 2,3%, pretul mediu ajungand la 994 euro/mp fata de 1.017 euro/mp in ianuarie.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul cerut a ajuns in luna februarie 2010 la 954 euro/mp, cu 1,1% mai mult fata de luna precedenta. Diferenta dintre cele doua categorii imobiliare s-a diminuat in ultima luna analizata, in Brasov, pana la 40 euro/mp de suprafata utila.

In Brasov, toate tipurile de apartamente vechi, cu exceptia celor cu 4 camere, s-au scumpit usor in luna februarie. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele cu doua si trei camere, al caror pret de strigare a crescut cu 2,2%. Apartamentele cu o camera s-au scumpit in luna februarie cu 1,2%, in timp ce pretul apartamentelor cu patru camere a scazut cu 0,8%.

Acest fapt poate indica in mare masura spre ce tipuri de apartamente se indreapta cererea. Avantajate, in acest sens, par sa fie apartamente cu doua camere care isi mentin cel mai ridicat pret pe metru patrat util.

Cluj-Napoca: Apartamentele vechi, cu 19% mai scumpe decat cele noi

Piata rezidentiala din Cluj-Napoca ramane in continuare una dintre cele mai interesante din tara. Dupa o luna ianuarie foarte dinamica, cu scaderi considerabile de pana la 5%, evolutia inregistrata in februarie reaseaza lucrurile, astfel incat pretul pe metrul patrat util a trecut din nou peste pragul de 1.000 euro, ajungand pana la valoarea de 1.011 euro, in crestere cu 1,7% fata de luna precedenta.

Apartamentele noi continua sa se ieftineasca intr-o maniera spectaculoasa. Astfel, conform indicelui Imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele situate in ansamblurile rezidentiale noi a ajuns in luna februarie la 887 euro/mp de suprafata utila, cel mai scazut nivel de la inceputul crizei.

Si pretul apartamentelor vechi s-a modificat simtitor, insa in sens invers, pana la 1.057 euro/mp de suprafata utila, in februarie 2010. Oferta foarte generoasa si variata de apartamente noi de pe piata imobiliara clujeana accentueaza diferentele de pret dintre apartamentele vechi si cele noi: paradoxal, pretul cerut pentru prima categorie este cu 19% mai mare.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 1.057 euro/mp, in crestere cu 23% fata de luna precedenta. In februarie, cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu doua camere: +4,7%.

O crestere semnificativa de pret constatam si in cazul apartamentelor cu o camera: 3,2%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile de strigare sunt cu pana la 12% mai mici, iar fata de varful pietei imobiliare diferenta este de pana la 35%.

Iasi: Revigorare usoara, dupa multe luni de declin

Dupa o lunga perioada de declin pe piata imobiliara ieseana, luna februarie aduce un val de optimism si o usoara revigorare resimtita si in evolutia preturilor. Trendul de scadere a preturilor la apartamente, manifestat pe tot parcursul anului 2009, dar si in prima luna a lui 2010, a incetat in februarie.

Astfel, indicele Imobiliare.ro pentru Iasi indica in luna februarie valoarea de 935 euro/mp, in crestere cu 1,4% fata de ianuarie. Diferenta dintre pretul apartamentelor noi si a celor vechi se mentine importanta: 1.003 euro/mp de suprafata utila in cazul apartamentelor noi, fata de 912 euro/mp pentru cele vechi. Ambele categorii de apartamente au inregistrat cresteri in intervalul analizat.

Pretul mediu al apartamentelor vechi a urcat in luna februarie peste pragul psihologic de 900 euro, ajungand la 912 euro/mp.

Apartamentele cu o camera se mentin in continuare cele mai scumpe pe piata imobiliara ieseana, indicele Imobiliare.ro indicand pentru luna februarie o valoare de 952 euro/mp pentru aceasta categorie imobiliara, cu 0,7% mai mica decat in luna precedenta.

Apartamentele vechi cu doua camere au inregistrat o crestere considerabila, de 3,2% fata de prima luna a anului, iar cele cu trei camere s-au scumpit cu 1,3% in intervalul analizat.

Timisoara: Apartamentele noi si vechi s-au scumpit in februarie

Luna februarie a adus usoare cresteri de preturi si pe piata imobiliara din Timisoara. Pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a crescut cu 1,6%, pana la valoarea de 968 euro.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta ramane semnificativa: 15%, iar fata de perioada de varf a pietei, mijlocul anului 2008, preturile cerute sunt cu 30% mai mici.

Diferentele de preturi intre apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi si cele cerute pentru apartamentele construite inaine de 1989 au crescut in ultima luna. Pentru luna februarie, indicele Imobiliare.ro indica o valoare de 998 euro/mp in cazul apartamentelor noi, fata de 964 euro/mp pentru apartamentele vechi. Totusi, atat timp cat pe piata nu exista o cerere in crestere, scumpirile inregistrate in ultima luna nu se pot sustine pentru o perioada prea mare de timp.

In a doua luna a anului, pretul cerut de agentiile imobiliare si proprietari pentru un metru patrat de suprafata utila la apartamentele vechi a ajuns la 964 euro, cu 1% mai mult decat in luna precedenta.

Apartamentele cu una si trei camere au inregistrat cresteri de 2,4%, respectiv 1,6% in ultimele 30 de zile. Pe de alta parte, apartamentele cu doua si patru camere s-au ieftinit cu 1,4%, respectiv 0,6%. Apartamentele cu patru camere au cea mai mica valoare pe metru patrat, 853 euro, in vreme ce garsonierele si apartamentele cu o camera isi mentin un nivel relativ ridicat al preturilor, in jurul valorii de 1.050 euro/mp.