- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile locuintelor din Capitala au scazut cu 30%: \”Arata mai degraba a lichidare, decat a piata\”

14 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Cum va evolua piata rezidentiala din Capitala in urmatoarea perioada, dupa ce preturile locuintelor au scazut in medie cu 30% in ultimele 12 luni? Analistii imobiliari spun ca este nevoie de noi proiecte, cu preturi de vanzare mici, pentru a echilibra pretul de cerere cu cel de oferta, iar locuintele vechi, desi vor mai avea momente de crestere, pe termen mediu au sanse mari sa intre pe trend descendent.
Preturile locuintelor din Capitala au scazut cu 30%: \Arata mai degraba a lichidare, decat a piata\

„In opinia mea, aceasta scadere a pietei este irelevanta pentru ca nu au fost tranzactii. Piata este blocata”, spune Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Agentiilor Imobiliare, pe Bucuresti.

„Preturile de oferta ale locuintelor sunt joase, mai degraba arata ca o lichidare, decat ca o piata, pentru ca stocul este mult mai mare decat cererea”, mai spune Zamfir, care adauga ca, la ora actuala, sunt pe piata locuinte cu preturi de oferta sub costul constructiei, asa ca este greu de crezut ca vor mai urma scaderi la aceste proiecte.

Desi preturile au scazut, totusi numarul locuintelor ieftine este limitat. „In ultimele luni apartamentele nu s-au mai ieftinit. Toata lumea vrea apartamente noi ieftine, iar pe piata stocurile de astfel de apartamente sunt limitate”, spune Valentin Ilie, directorul executiv al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker, care defineste ca apartamente ieftine locuintele cu preturi cuprinse intre 40.000 si 75.000 euro.

Cat de mare este stocul de apartamente in aceasta marja de pret? Ilie estimeaza ca nu mai mult de 20-30% din total.

Chiar daca cererea si oferta inca nu au ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste preturile, clientii dorind locuinte ieftine pentru care pot obtine finantare, Alexandru Petrescu, managing partner al agentiei imobiliare Esop, spune ca unii dezvoltatori au operat reduceri mari de preturi si au ajuns deja la limita de jos.

In ceea ce priveste locuintele vechi, Petrescu considera ca, desi probabil proprietarii vor mai fi tentati sa creasca preturile dupa diferite semnale de revenire a cererii, cum a fost programul Prima Casa, pe termen mediu acestea vor merge mai degraba pe un trend descendent.

„Preturile apartamentelor vechi mai trebuie sa scada pentru a se crea un rulaj pe piata”, spune Ion Catutoiu, managing partner al agentiei RealTime, care adauga ca lipsa tranzactiilor este generata de faptul ca preturile nu se pliaza pe puterea de cumparare a romanilor si ca o solutie este sa se demareze constructii noi pe acest segment, beneficiind de scaderea costurilor, pentru a aduce pe piata locuinte ieftine.

Preturile garsonierelor din blocurile vechi din Capitala au scazut cu 35% in septembrie, comparativ cu perioada similara din 2008, pana la 46.800 euro, potrivit unei analize realizate de anunturiparticulari.ro.

Si celelalte tipuri de locuinte au scazut in medie cu procente situate in jurul a 30%, potrivit aceleiasi surse.

In ceea ce priveste pretul mediu al locuintelor noi din Capitala, scaderile s-au situat in tot in jurul a 30%, insa fata de ianuarie 2009, moment cand au inceput scaderile de pret pe acest segment.