- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Top 5 recomandari pentru cumparatorii de locuinte

10 Sep, 16:18 • Redactia DailyBusiness
Agentia imobiliara Real Time prezinta un top 5 recomandari pentru cumparatorii de locuinte, alcatuit de consultantii de la targul imobiliar tiMOn.
Top 5 recomandari pentru cumparatorii de locuinte

1. Pretul si Cheltuielile aferente locuintei.

Cumparatorul de locuinta trebuie sa isi analizeze bugetul familiei si cum va fi afectat de cheltuielile derivate din achizitia unui apartament sau a unei case.

El va trebui sa isi insumeze, pe langa costurile de avans si finantare, cheltuielile legate de intretinere, amenajare, transport zilnic. Aceste costuri nu ar trebui sa depaseasca 40-45% din bugetul lunar al familiei.

Pentru cei care nu se pot incadra in acest procent, solutia este inchirierea unei locuinte la costuri de pana la 30% din veniturile lunare ale familiei.

2. Garantii contractuale in relatia cu dezvoltatorul.

Asigurarile legate de finalizarea locuintei si livrarea in conditiile contractate, depind in mare proportie de cat de mult ar pierde dezvoltatorul ca imagine in caz de nerespectare a contractului.

Recomandam cumparatorului sa analizeze atent contractele puse la dispozitie (sa le solicite spre analiza daca nu se transmit direct de catre reprezentantii de vanzari), sa ceara lamuriri asupra clauzelor neclare. Toate acestea se recomanda sa se faca sub indrumarea unui avocat.

Cele mai bune variante pentru garantarea sumelor platite sunt garantiile reale imobiliare si contul escrow.

3. Numele si istoricul dezvoltatorului.

Se recomanda informarea in prealabil asupra activitatilor anterioare ale dezvoltatorului ales, precum si asupra procentului de respectare a promisiunilor contractuale fata de alti clienti.

Un dezvoltator „de profesie” isi doreste activitate in constructii pe termen lung si nu isi va permite blocarea lucrarilor asupra unui proiect lansat. In acest scop, pentru perioade scurte de timp, isi poate asuma riscul diminuarii sau lipsei profitului, actiuni specifice perioadelor de recesiune economice.

Un dezvoltator „aventurier” urmareste profituri mari pe termen scurt, neavand o imagine de pastrat si aparat.

Recomandarea este alegerea, pe cat posibil, a unui dezvoltator cu vechime si puternic.

4. Alegerea locatiei.

Alegerea locatiei este diferita pentru fiecare cumparator in parte, dat fiind centrul de interes diferit al fiecaruia, insa de obicei, trebuie urmarite urmatoarele aspecte:
– aria de interes personala si sociala: familie, prieteni;
– dezvoltarea urbanistica a zonei: daca este in constructie sau urmeaza a se construi pentru mult timp;
– reteaua de utilitati si infrastructura rutiera prezente in zona
– apropierea de mijloacele de transport in comun
– distanta fata de locul de munca si/sau invatamant al membrilor familiei
– apropierea de parcuri si zone comerciale

5. Tipul si suprafata apartamentului ales.

Recomandam ca alegerea apartamentului/ casei sa nu porneasca de la numarul de mp construiti sau utili, ci de la
functionalitatea spatiului.

Exista apartamente cu suprafata mare, insa nefunctionale datorita distributiei necorespunzatoare a spatiului.

Putem alege apartamente cu suprafata mai mica, dar al caror spatiu este folosit la maxim, uneori chiar avand un numar de camere mai mare.

Acest aspect este cu atat mai important cu cat cheltuielile lunare de intretinere depind de volumul de incalzit sau racit.