- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Tranzactiile de spatii industriale, in crestere cu 36% la 9 luni

13 Nov, 10:23 • Redactia DailyBusiness
Dupa un an 2009 slab, segmentul industrial se indreapta catre o revenire, volumul tranzactional indicand o crestere cu 36% pentru primele trei trimestre ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului precedent, arata cea mai noua analiza CB Richard Ellis Romania.
Tranzactiile de spatii industriale, in crestere cu 36% la 9 luni

„Este de semnalat si revenirea tranzactiilor de vanzare in 2010, CBRE intermediind vanzarea a doua fabrici, tranzactii in valoare de peste 4 milioane euro”, spune Marian Orzu, manager Industrial Department, CBRE Romania

O tranzactie reprezinta vanzarea unei fabrici de 6.000 mp, situata pe un teren de 22.000 mp in zona Chitila, fabrica vanduta catre Pigna Romania, producator de papetarie.

Cea de-a doua tranzactie este reprezentata de vanzarea unei constructii de 2.500 mp (o hala de 1.000 mp si birouri de 500 mp), situata pe un teren de 3.500 mp in zona de Nord a capitalei. Fabrica a fost cumparata de Alvogen, o companie nou intrata pe piata distribuitorilor de medicamente.

Ca si tendinte in piata se poate remarca un numar foarte redus de parcuri industriale in dezvoltare, cu o singura livrare notabila in ultimele trimestre: faza 1 a parcului Millennium Logistic Park.

Exista un numar de dezvoltatori activi in special in afara Bucurestiului in orase precum Ploiesti, Constanta, Brasov sau Cluj Napoca. Ploiestiul se contureaza ca un pol major al dezvoltarilor logistice (parcul industrial Ploiesti West Park) precum si al unitatilor de productie (de mentionat investitia Lufkin de 126 milioane euro). Totodata, se poate observa o crestere a cererii pentru terenuri in zone industriale – in special zona A1 – autostrada spre Pitesti- si Ploiestiul, care devine un satelit al Bucurestiului din punct de vedere industrial.

La sfarsitul celui de al treilea trimestru, chiria prime se situa la nivelul de 4,15 euro/ mp / luna, in timp ce randamentul investional este de 10,5%. Rata de neocupare este in Bucuresti de 14%, iar stocul de spatii industriale moderne din Bucuresti a ajuns la 890.000 mp.