- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Tranzactiile imobiliare au scazut cu 68% in T1, dar stagneaza pe intreg anul

26 May, 13:06 • Redactia DailyBusiness
Volumul celor mai mari tranzactii imobiliare din Romania in primul trimestru din 2008 a fost de 119 mil. euro, in scadere cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa valoarea va stagna pe intreg anul, potrivit unui raport Cushman&Wakefield.
Tranzactiile imobiliare au scazut cu 68% in T1, dar stagneaza pe intreg anul

Pe toata durata lui 2008, valoarea vanzarilor de portofoliu din Romania va stagna, la nivelul din 2007 de 1,8-2 mld.euro, estimeaza analistii Cushman&Wakefield.

De altfel, saptamana trecuta, divizia de real-estate a Deutsche Bank a achizitionat 3 proiecte imobiliare din nordul Capitalei cu 340 milioane de euro.

Cel mai atractiv sector din Romania in primul trimestru al acestui an este cel al birourilor, 56% din fonduri mergand catre achizitia de imobile de pe acest segment, mentioneaza raportul companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.

Pe locul 2 se afla domeniul de retail, cu un procent de 38%.

Hotelurile au atras 7% din sumele investite, in timp ce sectorul industrial nu a consemnat tranzactii majore.

„Investitorii au ramas pe primul trimestru din 2008 in asteptare, putine tranzactii importante fiind inregistrate”, a declarat Costel Florea, head of capital markets la Cushman & Wakefield Activ Consulting.

„Pe termen scurt, piata nu va inregistra schimbari substantiale, o imbunatatire a conditiilor fiind asteptata pentru partea a doua a anului”, a mai spus Costel Florea.

In 2007, in Romania s-au tranzactionat proprietati imobiliare comerciale in valoare totala de 1,88 miliarde euro, toti banii provenind de la investitorii straini.

Piata europeana a proprietatilor comerciale resimte in prezent intensitatea crizei creditelor.

Conform celui mai recent raport emis de Cushman & Wakefield volumul tranzactiilor imobiliare a scazut in primele trei luni ale anului cu 37% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce randamentele au crescut in cel mai rapid ritm din 1992.

Instabilitatea preturilor, lipsa disponibilitatilor de creditare si increderea mai redusa a investitorilor au condus la situatia in care piata nu mai poate fi luata prin surprindere.

Cehia, vecina Romaniei a inregistrat o scadere de 77% a tranzactiilor imobiliare in perioada mentionata, iar in Grecia nu s-a tranzactionat nimic primul trimestru din 2008. Ungaria a inregistrat scaderi de 63% fata de perioada similara din 2007.

Din clasamentul pe regiuni reiese faptul ca Europa Centrala si Europa de Est a realizat in perioada ianuarie-martie 2008 cel mai mic volum de tranzactii din Europa, cu 48%, respectiv 45% mai mici fata de aceeasi perioada a anului 2007.

Europa de Nord si Europa de Sud au inregistrat cele mai mici scaderi, de 15%, respectiv 21%, volumele totale tranzactionate fiind de 5,4 miliarde euro, respectiv 4 miliarde. Singurele state care au inregistrat cresteri au fost Finlanda, Olanda si Spania cu 27%, 39%, respectiv 32%.