- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Unde se pot gasi apartamente de 3 camere care se incadreaza in \”Prima Casa\”

11 Jun, 10:58 • Redactia DailyBusiness
Portalul Imobiliare.ro a realizat un studiu privind evolutia preturilor apartamentelor vechi din Bucuresti si marile orase de provincie in luna mai, luand in calcul si zonele in care preturile apartamentelor cu 3 camere se situeaza in jurul valorii de 60.000 euro, suma garantata de stat in programul "Prima Casa".
Unde se pot gasi apartamente de 3 camere care se incadreaza in \Prima Casa\

In luna mai, preturile apartamentelor vechi de 3 camere au scazut in majoritatea oraselor din Romania, cu exceptia municipiului Cluj Napoca, unde pentru prima data in acest an evolutia este ascendenta.

Bucuresti: Titan, Berceni, Drumul Taberei sunt cartierele accesibile

In Capitala, preturile cerute de vanzatori pentru apartamentele cu 3 camere au inregistrat scaderi si in luna mai, ajungand la o valoare medie de 100.000 euro. La inceputul lunii, pretul mediu la aceste locuinte era de 105.000 euro. In urma cu exact un an, pentru acelasi tip de apartament, pretul de strigare era cu aproximativ 40.000 de euro mai mare.

Cei care doresc sa achizitioneze un apartament cu ajutorul programului „Prima Casa” au toate sansele sa gaseasca apartamente cu 3 camere in jurul valorii de 60.000 euro, sau chiar sub acest pret, in cartiere precum Titan, Berceni, Brancoveanu sau Drumul Taberei.

Brasov: Pretul a scazut cu 24.000 euro in 12 luni

Segmentul apartamentelor cu 3 camere continua sa manifeste o tendinta de scadere si in Brasov. Daca la inceputul lunii mai, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 85.000 de euro, la sfarsitul aceleasi luni, pretul mediu de strigare pentru acest tip de locuinta a ajuns la 80.000 euro, cu 24.000 de euro mai putin decat pretul de strigare valabil in mai 2008.

Pe piata brasoveana exista numeroase oferte garantate de agentiile imobiliare pentru apartamente cu 3 camere in zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucuresti, a caror pret de strigare se situeaza in jurul valorii de 60.000 euro, constituind o alternativa reala pentru „Prima Casa”.

Cluj-Napoca: Singurul mare oras din tara cu cresteri de pret in luna mai

In Cluj-Napoca insa, in luna mai se manifesta o evolutie diferita fata de cea inregistrata in celelalte mari orase din tara, astfel ca preturile de strigare in cazul apartamentelor cu 3 camere au crescut pentru prima data in acest an.

Astfel, pretul mediu cerut de vanzatori a crescut de la 82.000 euro pana la 89.000 euro, valoare inregistrata la sfarsitul lunii. Totusi, fata de aceeasi perioada a anului 2008, exista o diferenta de pret considerabila, de 28.000 euro. Exista si oferte mai ieftine, care pot fi luate in calcul pentru programul „Prima Casa”, situate in zone precum Gheorgheni sau Marasti.

Constanta: Scadere de 11.000 de euro in mai putin de o luna

In ceea ce priveste evolutia preturilor de strigare pentru apartamentele cu 3 camere din Constanta, luna mai a adus o tendinta evidenta de scadere. In perioada mentionata, pretul mediu a coborat cu 11.000 euro, pana la o valoare de 70.000 euro.

In aceeasi luna a anului trecut, pentru acelasi tip de proprietate vanzatorii cereau in medie suma de 105.000 euro. Tomis Nord este zona cu cele mai multe proprietati din categoria apartamentelor cu 3 camere, compatibile cu programul „Prima Casa”.

Iasi: Preturile de strigare inregistreaza noi minime

Tendinta descendenta se manifesta si in Iasi. Pretul mediu al apartamentelor cu 3 camere a coborat in luna mai de la 66.500 euro pana la 65.000 euro. La Iasi, declinul este mai putin spectaculos decat in celelalte orase mari din tara.

Totusi, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in prezent preturile sunt in medie cu 21.650 euro mai scazute. In zone precum Alexandru cel Bun sau Mircea cel Batran, potentialii clienti pot gasi oferte pentru apartamente cu 3 camere sub pretul mediu de strigare care se incadreaza in suma prevazuta de programul „Prima Casa”.

Timisoara: Multe alternative la pret de „Prima Casa”

In orasul de pe Bega, preturile au inregistrat, de asemenea, scaderi pe parcursul lunii mai a anului in curs. Daca la inceputul lunii, apartamentele cu 3 camere erau scoase pe piata pentru un pret mediu de 75.000 euro, la sfarsitul aceleasi luni, pretul mediu al ofertelor de vanzare a ajuns la 72.000 euro.

Pretul mediu de strigare, pentru acelasi tip de locuinta, a scazut cu 17.000 euro, fata de luna mai a anului trecut. Cei interesati pot gasi oferte pentru apartamente cu 3 camere care sa se incadreze in suma garantata prin programul „Prima Casa” in cartiere bune ale Timisoarei, precum Aradului sau Circumvalatiunii.

„Coreland toate dezbaterile din ultima perioada in legatura cu programul Prima Casa cu analizele preturilor cerute de vanzatori, pe care le efectuam periodic, putem spune ca nu se vad deocamdata influente”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.

„Tendinta este in continuare una de scadere naturala, pe fondul lipsei cererii, majoritatea marilor orase din tara, urmand trendul inceput in ultima parte a anului trecut. Cert este ca piata imobiliara avea nevoie de un semnal pozitiv, pentru ca, pe langa blocajul financiar, aceasta piata sufera in mod evident si din cauza unui blocaj psihologic”, a mai spus Erimescu.

Lansat in ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Acesta a depasit de curand pragul de 13.000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.