- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Vanzatorii de locuinte noi incep sa isi recupereze optimismul. Pe ce se bazeaza?

20 Apr, 15:23 • cristina.mihai
Dezvoltatorii imobiliari au inceput sa priveasca piata mai optimist si vad o stabilizare, considerand ca perioada de scaderi a fost depasita. Pe ce anume se bazeaza sperantele acestora? DailyBusiness.ro a realizat o trecere in revista a argumentelor.
Vanzatorii de locuinte noi incep sa isi recupereze optimismul. Pe ce se bazeaza?

Preturile nu vor mai scadea

Compania Be Igloo, divizia de vanzari a fondului de investitii Romania Invest, a anuntat marti ca mizeaza pe o stabilizare a pietei in 2010. Argumentele dezvoltatorului? Potrivit informatiilor oficiale, cresterea somajului a fost stopata in februarie, iar semnele de revenire economica, desi timide, au inceput sa apara.

Desi economia nu este inca pe o panta ascendenta evidenta, perioada actuala este una propice achizitiilor, crede Nimord Zvik, directorul de marketing al Be Igloo. „Preturile sunt la un nivel de unde nu prea mai pot scadea, exceptie facand locuintele din blocurile vechi”, a spus Zvik.

Afirmatia este sustinuta de evolutia preturilor din ultimele luni, insa de aici pana la revenirea tranzactiilor mai este cale lunga. Totusi, optimismul dezvoltatorilor este determinat si de solutiile de finantare pe care acestia incearca sa le faciliteze clientilor.

„Noi oferim variante suplimentare de finantare adaptate situatiei financiare a fiecarui client in parte. Ba mai mult, am creat un fond de garantare care le permite acestora recuperarea avansului platit, daca apar motive sa se razgandeasca in urmatorii cinci ani”, a mentionat Nimrod Zvik.

Investitorii vor face din nou plasamente in piata rezidentiala

Dezvoltatorul imobiliar Marvel Group mizeaza pe revenirea pietei imobiliare si estimeaza ca pana la finele anului 2010, va vinde toate locuintele din cadrul proiectului Monte Carlo Palace Residence & Hotel din Bucuresti.

Proiectul a fost finalizat in totalitate la sfarsitului anului 2008 si pana in acest moment, au fost vandute circa 70% din cele 111 apartamente de lux, a declarat Edward Popescu, directorul general al Monte Carlo Palace Residence&Hotel.

Potrivit acestuia, piata imobiliara din Romania da deja primele semne de revenire. „Oamenii s-au saturat de criza si majoritatea aleg in aceasta perioada sa isi deblocheze economiile si sa investeasca in imobiliare. De ce?”, intreaba retoric Popescu.

„In niciun caz din pasiune pentru imobiliare, ci din dorinta de a conserva valoarea economiilor si a putea profita de cresterea naturala a preturilor in perioada imediat urmatoare. Motivele care coduc la decizia de a investi acum in imobiliare sunt relativ usor de inteles”, a declarat Edward Popescu, care considera ca plasarea banilor pe bursa sau in depozite nu mai este atractiva.

„Politica Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de scadere continua a dobanzilor afecteaza acum in mod considerabil si randamentele pentru depozitele in lei. Dobanzile la euro erau si vor fi in continuare, pentru mult timp, total neatractive pentru orice investitor”, a mai spus Popescu.

Totusi, depozitele in lei sunt inca un plasament interesant, prin nivelul relativ ridicat al dobanzilor, peste inflatie, potrivit specialistilor in finante. Ei admit insa ca anul acesta s-a inregistrat o dinamica agresiva de scadere, in cazul bonificatiilor.

Inflatia pe luna martie a fost de 4,2%, iar dobanzile la depozite in lei sunt aproape dublu, de peste 8%.

Bursa nu reprezinta in niciun caz pentru moment o alternativa pentru persoanele care au lichiditati, „cicatricile” lasate de pierderile masive suferite de investitori fiind inca prezente in memoria tuturor.

„Strategia wait and see, care se referea la speranta multor clienti de scadere permanenta a preturilor la apartamente sau case, nu mai functioneaza acum. Cine a fost constrans sa reduca preturile, a facut-o pana acum. In acest moment, preturile au atins nivelul cel mai scazut ” a mai spus Edward Popescu de la Monte Carlo Palace Residence&Hotel.

Precontractele semnate la targurile imobiliare din 2010, in crestere

„Datele statistice prezentate de organizatorii targurilor imobiliare arata ca zeci de mii de vizitatori au trecut deja pe la standurile companiilor dezvoltatoare pentru a lua pulsul pietei, iar o parte din acestia au semnat chiar precontracte pentru achizitia unei locuinte”, se arata intr-un comunicat al dezvoltatorului Adama, remis saptamana aceasta.

Reprezentantii companiei sunt de parere ca la ultimul targ imobiliar (Timon, editia din 18-21 martie 2010) s-a simtit un usor avans al vanzarilor. In plus, compania a adunat peste 300 de date de contact de la clienti interesati de achizitia unei case, iar ulterior le-a trimis acestora o lista cu ofertele de pret.

„Am observat un interes tot mai mare pentru achizitia de locuinte noi in primele trei luni din 2010. Chiar la ultima editia a Timon, am vazut oameni care erau decisi sa isi cumpere o casa si comparau preturile apartamentelor scoase la vanzare. Speram ca in acest an vom vinde mult mai mult ca in 2009”, a declarat Asher Lax, directorul de maketing si vanzari al Adama.

Si alti dezvoltatori constata un interes sporit anul acesta.

„Participarea la Timon din acest an ne-a adus un volum mult mai mare de vizitatori comparativ cu anul 2009 si o crestere semnificativa a interesului pentru apartamentele de 3 camere”, a declarat Avi Shloush, director general Doamna Ghica Plaza.