TURISM

Tohani, un colt mediteranean pe locul unei foste mari

18 octombrie 2014, ora 09:47 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
foto: comunaguravadului.ro
foto: comunaguravadului.ro
Undeva in apropierea granitei cu judetul Buzau, pierdut intre plantatiile de vita de vie, pe locul unei foste mari, se afla satul prahovean Tohani, o localitate micuta cunoscuta pentru culturile 'bahice' si cramele din imprejurimi.

Putini stiu insa ca aici exista o zona unde se dezvolta specii rare si foarte rare de plante, pasari si chiar fluturi.
Pentru a ajunge la Tohani, calatorul trebuie sa apuce pe DN 1B, de la Ploiesti spre Buzau, iar cand ajunge in orasul Mizil sa urmareasca indicatorul de Gura Vadului. In aceasta comuna, la aproximativ 40 de kilometri de municipiul resedinta de judet, se afla satul Tohani, o asezare linistita intre coline molcome si plantatii de vita de vie, specifice locului. 

De pe soseaua asfaltata se vad in zare crestele ascutite ale unor dealuri albe si pe alocuri lipsite de vegetatie.

Ele reprezinta, practic, elementul cheie care face din aceasta parte a Prahovei un loc de-a dreptul deosebit, specialistii explicand ca natura acestor dealuri a condus spre formarea aici a unui climat cu influente mediteraneene datorita caruia in Tohani se dezvolta specii foarte rare de plante. in urma cu circa 23 de milioane de ani, in aceasta zona exista o mare, marturie stand acum nu doar crestele albe de calcar, ci si fosilele de scoici si melci marini care se pot observa usor cu ochiul liber in bucatile care se desprind din aceste stanci.

Conform explicatiilor specialistilor, dealurile albe de calcar sunt 'responsabile' pentru climatul mediteraneean din zona. Faptul ca vegetatia este rara pe aceste stanci, iar stratul de sol lipseste cu desavarsire in multe locuri face ca albul pietrelor sa reflecte o mare cantitate de radiatie solara, incalzind mai mult aerul si intensificand miscarea acestuia.

Citeste reportajul integral pe Agerpres.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 25 Martie 2019, 22:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter