UPDATE ORA 21:00
Călin Georgescu s-a prezentat la o secție de poliție din județul Ilfov, în conformitate cu obligațiile impuse de măsura controlului judiciar.
UPDATE ORA 19:40
Susținătorii lui Călin Georgescu se deplasează în coloană spre Piața Unirii.
UPDATE ORA 18:50
Majoritatea susținătorilor lui Călin Georgescu au părăsit zona Parchetului General miercuri seară. Câteva zeci dintre ei s-au îndreptat pe Bulevardul Unirii, unde traficul este blocat. În zonă a sosit și Jandarmeria.
UPDATE ORA 17:10
Parchetul General a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Călin Georgescu, acesta fiind acuzat de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, răspândirea de informații false, fals în declarații în formă continuată referitor la sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațiile de avere:
UPDATE ORA 15:10
Când a fost ridicat de polițiști, Călin Georgescu a fost percheziționat.
Jurnalistul american Mario Nawfal, unul dintre cei care l-au intervievat pe suveranist, a publicat imagini exclusive în care se observă cum polițiștii îl percheziționează pe Georgescu înainte de a fi dus la Parchetul General.
UPDATE ORA 14:00
În dosarul pentru care a fost dus la audieri, Călin Georgescu ar avea calitatea de suspect, au precizat surse judiciare, citate de România TV.
UPDATE ORA 13:25
Mașina de Poliție care îl transportă pe Călin Georgescu a ajuns la sediul parchetului general în jurul orei 13:15.
Suveranistul, în cârje, a coborât din mașină escortat de polițiști și a intrat în sediul parchetului fără să răspundă la vreo întrebare adresată de jurnaliștii care așteptau acolo.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Suveranistul Călin Georgescu a fost ridicat de polițiști din trafic, miercuri, în baza unui mandat de aducere.
Georgescu va fi dus la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde urmează să fie audiat.
Călin Georgescu va da declarații în legătură cu finanțarea campaniei sale electorale pentru prezidențialele de anul trecut, susțin surse judiciare, citate de antena3.
Suveranistul a susținut constant că promovarea lui electorală din 2024 a costat ”zero lei”.
Tot miercuri, zeci de percheziții au avut loc la mercenarul Horațiu Potra și apropiați ai acestuia, într-un dosar legat de numeroase infracțiuni grave, printre care inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob.
Mercenarul Horațiu Potra (55 de ani), fost luptător în Legiunea Străină, este un apropiat al lui Călin Georgescu. El coordonează echipa de pază a suveranistului.
Perchezițiile, 47 la număr, au fost făcute de Parchetul General și Poliția Română în județele Sibiu, Mureș, Ilfov, Timiș și Cluj, fiind vizate 27 de persoane, printre care Horațiu Potra și apropiați ai lui, și patru sedii ale unor persoane juridice.
Potrivit anchetatorilor, în acest dosar se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.
În cadrul aceluiași dosar penal se fac cercetări privind inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, instigare publică, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, comunicarea de informații false, acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.
Și tot miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins cererea formulată de avocații lui Călin Georgescu privind reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Decizia instanței supreme este definitivă.
Georgescu dorea să fie desființate documentele din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe care s-a bazat decizia Curții Constituționale de anulare a prezidențialelor, și reluarea alegerilor cu turul 2, în care să se confrunte cu Elena Lasconi.
Conform documentelor din ședința CSAT, suveranistul a crescut în mod artificial în mediul online și în sondaje, inclusiv cu ajutorul unui ”actor statal”, ajungând să obțină cele mai multe voturi în turul 1 al prezidențialelor de anul trecut.
Citește și Locuri de muncă plătite cu până la 35.000 de lei pe lună! Cine le oferă, care sunt condițiile