Ilie Bolojan, președintele interimar, a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale, motivând că o astfel de decizie ar fi provocat instabilitate guvernamentală. El consideră că România nu își poate permite astfel de șocuri politice și că trebuie menținută stabilitatea guvernării. De asemenea, a spus că respectă înțelegerea din cadrul coaliției și că nu va lua decizii care ar putea afecta echilibrul politic actual, potrivit capital.ro.
„Gândiți-vă că o astfel de candidatură care ar fi ieșit din cadrul coaliției ar fi însemnat că țara noastră să aibă niște șocuri guvernamentale pe care cred că nu și le poate permite. Cu siguranță nu ar fi fost o situație în care toată lumea să agreeze lucrurile și ar fi trebuit să faci niște operații politice care s-au mai făcut în România și din cauza cărora suntem parțial în situația în care oamenii nu mai au încredere în instituții publice”, a declarat Ilie Bolojan.
Te-ar mai putea interesa și: Gică Hagi, decorat de președintele interimar, Ilie Bolojan, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler: „50 de ani am muncit ca să vină această zi, acest moment cu totul special pentru mine”
Bolojan a explicat că o eventuală candidatură în afara cadrului coaliției ar fi dus la tensiuni politice și la o serie de mișcări strategice care, în trecut, au contribuit la scăderea încrederii populației în instituțiile publice.
„Trebuie să recunoaștem că avem o cotă foarte scăzută în instituțiile noastre. O chestiune importantă pe care cred că trebuie să o facem fiecare dintre noi, cei care suntem pe o funcție publică, este să-i facem pe oameni să aibă încredere într-o instituție publică. Prin ceea ce facem fiecare acolo”, a mai spus Bolojan.
În ceea ce privește Serviciul Român de Informații, Bolojan a anunțat că nu va numi un nou director în perioada interimatului său, considerând că o astfel de decizie trebuie luată de viitorul președinte și de actualul Parlament. El a explicat că schimbările de acest tip în perioadele preelectorale sunt adesea contestate și pot genera speculații politice inutile. Din acest motiv, consideră că este mai potrivit ca această decizie să fie amânată până după alegeri.
„Experienţa mea din anii trecuţi, când am avut perioade preelectorale, atât în plan local, cât şi în central, este că nu e bine ca în perioade preelectorale să vii cu propuneri de lucruri, nici proiecte importante, sau nici schimbări, să spunem, care pot da naştere la tot felul de discuţii, pentru că ele se joacă într-o cheie politică totală, şi şi dacă vii cu un proiect bun, el este pur şi simplu desfinţat, doar pentru că s-ar putea să fie valorificat politic”, a explicat Bolojan pentru Europa FM.
Bolojan a spus că experiența sa administrativă l-a învățat că astfel de decizii nu trebuie luate în grabă, mai ales în momente de tranziție politică.
„Dacă e să-mi spun o părere personală, nu cred că se va întâmpla asta, pentru că din nou ar fi o discuţie care s-ar crea cine este persoană, cum este, pe cine reprezintă, şi aşa mai departe.
Cred că mai sunt trei luni de zile şi noul preşedinte, cu Parlamentul actual, poate să găsească o formulă în aşa fel încât să existe o conducere, să spunem, stabilă în următorii ani, inclusiv la SRI”, a menţionat Ilie Bolojan.
Te-ar mai putea interesa și: Crin Antonescu șterge pe jos cu partidele care-l susțin la prezidențiale: „Bolojan a fost împins chiar cu nerușinare să candideze”