- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Categoriile de maşini care se vor scumpi în 2024. În 2023, preţurile au crescut în medie cu 18%

19 Feb, 23:51 • Russo George
Preţurile de vânzare ale maşinilor second-hand vor continua să crească, anul acesta, în România, însă nu la acelaşi nivel cu cel înregistrat în 2023, când în medie maşinile second-hand s-au scumpit cu 18%.
Categoriile de maşini care se vor scumpi în 2024. În 2023, preţurile au crescut în medie cu 18%

Astfel, maşinile electrice şi hibrid sunt principalele categorii de maşini rulate pentru care care preţurile vor continua să crească, datorită popularităţii în creştere a acestora.

Creşterea preconizată a segmentului electrice second-hand vine pe fondul diminuării valorii ecotichetului Rabla Plus, fapt ce poate genera un recul al pieţei de maşini electrice noi. Astfel, cererea pentru maşinile electrice şi hibride va fi alimentată de piaţa second-hand având în vedere interesul general faţă de mobilitatea sustenabilă şi eficienţă energetică.

“Există o cerere crescută pentru maşini second-hand, mai ales pentru cele mai accesibile, context ce va pune presiune pe preţuri, determinându-le să crească. Alături de dezechilibrul între cerere şi ofertă şi politicile guvernamentale cu privire la ecobonus, inflaţia va continua să joace un rol important şi va amplifica creşterile preţurilor autovehiculelor la mâna a doua. Anticipăm, astfel, preţuri mai mari anul acesta şi un volum ridicat de tranzacţionare pe segmentul electrice SH. Pe de altă parte, maşinile cu motorizare tradiţională îşi vor menţine preţurile sau chiar unele categorii se vor ieftini, în special cele diesel, în contextul tranziţiei către vehicule mai ecologice”, a afirmat Andrei Duţulescu directorul general al platformei Instant.ro.

Clienţii vor studia mult mai atent preţurile maşinilor înainte de achiziţie

În 2024, consumatorii vor fi mai pragmatici şi flexibili în alegerea lor, luând în considerare atât necesităţile practice, cât şi bugetul disponibil.

Maşinile cu un consum eficient sunt tot mai căutate, indiferent dacă sunt pe benzină, motorină, hibride sau electrice. Iar datorită dimensiunilor convenabile pentru traficul urban şi costurilor de întreţinere reduse, maşinile compacte şi de oraş se vor stabiliza în topul alegerilor de anul acesta.

Totodată, configuraţiile tehnologice avansate, cum ar fi sisteme de asistenţă a şoferului şi conectivitate îmbunătăţită, vor fi şi mai apreciate în 2024.

În 2024, SUV-urile vor rămâne cea mai căutată clasă de autoturisme second-hand, în timp ce vehiculele electrice şi hibride vor creşte în popularitate, reflectând interesul tot mai mare pentru sustenabilitate şi eficienţă energetică al consumatorilor.

Citeşte şi: Renault a obţinut un profit net pentru anul 2023 uşor sub aşteptări, dar marje şi venituri mai mari. Cresc dividendele