- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Furnizorii Ford vin la Craiova. Au inceput primele angajari

31 Aug, 14:50 • razvan.codorean
Companiile Johnson Controls si Lear Corporation au inceput recrutarile de personal pentru uzinele de subansamble pe care le vor deschide in incinta fabricii Ford de la Craiova. Producatorul american va lansa primul automobil ''made in Romania'' in toamna anului viitor.
Furnizorii Ford vin la Craiova. Au inceput primele angajari

Compania americana Lear Corporation, specializata in sisteme electrice, si furnizorul de scaune si interioare auto Johnson Controls sunt primele companii care au inceput recrutarile de personal pentru fabricile ce le vor deschide la Craiova.

Cele doua firme, furnizori traditionali ai constructorului american, cauta, printre altii, ingineri, asistenti manager, operatori IT si specialisti intretinere.

Johnson Controls activeaza in Romania din 2004. Compania detine trei fabrici in Romania, de la Mioveni, la Pitesti si Ploiesti cu peste 2000 de angajati, fiind unul dintre furnizorii Dacia. Firma lucreaza si in prezent pentru Ford, fiind unul dintre furnizorii de huse pentru Ford Focus si C-Max.

Lear Corporation activeaza in Romania din 2001. Compania are peste 2000 de angajati si produce cablaje si sisteme electrice pentru sectorul auto, mare parte din productie fiind exportata.

Reprezentantii celor doua companii au refuzat sa dea detalii despre numarul angajarilor ce le vor face la Craiova. Se stie insa ca ambii furnizori vor incepe productia de subansamble in acest an.

Un alt furnizor al Ford, Rochling Automotive Italia, specializat in productia subansamblelor din plastic pentru Ford, ar urma sa deschida o fabrica in localitatea Bals, din judetul Olt. Autoritatile locale au anuntat ca fabrica, la care vor lucra 600 de oameni, va incepe productia in februarie 2011.

John Fleming, actualul presedinte pentru productie si relatii privind aspectele de munca in cadrul Ford Motor Company, a confirmat ca exista furnizori care au inceput investitiile la Craiova, insa a evitat sa ofere alte informatii.

Ford lanseaza noul model in septembrie 2011

Ford va lansa primul sau model produs in exclusivitate la Craiova in septembrie 2011. Noul B-Max va fi un model de clasa mica ce va fi produs in 150.000 de unitati/an. Pana atunci, compania asambleaza modelul Ford Transit Connect cu piese aduse din Turcia.

John Fleming, fostul fostul presedinte al Ford Europa, a declarat ca Ford Romania va incepe recrutarile de personal la inceputul lui 2011.

”Intentia noastra este ca la fabrica de la Craiova sa ajungem de la 3.500 de angajati, cat sunt in prezent, la 7.000 in anii care urmeaza”, a mentionat John Fleming.

Ford s-a angajat prin contractul de privatizare semnat cu statul roman sa investeasca la Craiova 675 de milioane de euro pana in 2012.

Intre timp insa, ca urmare a crizei economice, Ford a cerut statului roman o amanare cu un an a indeplinirii obligatiilor contractuale.

Oficialii romani au declarat ca sunt de acord cu acest lucru, insa au precizat ca trebuie si acceptul Comisiei Europene. Un astfel de aviz ar urma sa fie dat pana la finele acestui an.

Potrivit contractului de privatizare, Ford s-a angajat sa produca anual la Craiova 250.000 de masini anual si 250.000 de motoare, altfel ar trebui sa plateasca milioane de euro despagubiri statului roman.

”Compania Ford isi mentine angajamentul de a investi in proiectul de la Craiova peste 675 de milioane de euro”, a precizat Fleming.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, Ford Romania a incheiat anul 2009 cu pierderi de 260 de milioane de lei, in scadere de la nivelul de 448 de milioane de lei din 2008. Ford Romania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 177 de milioane de lei, de patru ori mai mica fata de nivelul din 2008, de 690 de milioane de lei.