- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Hyundai a lansat primul sau model electric – BlueOn

10 Sep, 14:18 • razvan.codorean
Hyundai a prezentat, vineri, la Seoul, primul sau autovehicul electric full speed. Autovehiculul denumit BlueOn, are o autonomie de 140 km.
Hyundai a lansat primul sau model electric - BlueOn

Automobilul, care are la baza hatchback-ul Hyundai de mici dimensiuni i10, cu o lungime totala de 3.585 mm, o latime de 1.595 mm si o inaltime de 1.540 mm, este prevazut cu un motor electric alimentat de o baterie inovatoare LiPoly (litiu-ion polimer) de 16,4 kWh. BlueOn ofera o putere maxima de 81 CP (61 kW) si un cuplu maxim de 21,4 kg/m (210 Nm).

BlueOn atinge o viteza maxima de 130 km/h si accelereaza de la 0 la 100 km/h in 13,1 secunde. Automobilul este prevazut si cu un sistem de emitere a unor sunete de motor virtuale (VESS), care creeaza un zgomot artificial pentru sporirea sigurantei pietonilor, deoarece sunetele emise de autovehiculul electric sunt greu detectabile sau nu exista deloc in cazul conducerii la viteze reduse.

In plus, componentele actionate de motor au fost electrificate astfel incat servodirectia electrica, pompa de apa electrica si sistemul de franare cu regenerare sa poata fi adaptate pentru BlueOn. De asemenea, pentru confortul soferului, este instalat un sistem telematic avansat care indica starea de incarcare a bateriei si localizarea statiilor de reincarcare. Modelul este dotat si cu un panou de comanda cu monitor TFT LCD de 4,2 inch si ghidare vocala.
[img=862][/img]

Numele BlueOn provine de la linia Hyundai denumita Blue Drive, care cuprinde produsele si tehnologiile ecologice ale companiei. Cuvantul ”On” simbolizeaza „activarea”.

Autonomie de 140 km

BlueOn poate parcurge o distanta de pana la 140 km cu o singura incarcare a bateriei. Modelul este prevazut cu doua metode de reincarcare: de la prize domestice de 220 V si prize industriale de 380 V – care ofera viteze de reincarcare mai mari. In cazul incarcarii de la reteaua domestica, bateria va fi complet reincarcata in sase ore. Prin metoda de alimentare rapida, bateria va fi reincarcata la aproximativ 80% din capacitatea sa in numai 25 de minute.

Hyundai a ales bateriile LiPoly deoarece, spre deosebire de anterioarele baterii hibrid nichel-metal (NiMH), acestea furnizeaza aceeasi putere la o greutate cu 30% mai redusa si un volum cu 40% mai mic, sporind eficienta si oferind mai mult spatiu interior pentru pasageri.

Hyundai a investit in dezvoltarea noului model 26 milioane euro.

Hyundai planuieste extinderea capacitatilor de productie pentru BlueOn in cursul anului viitor, preconizand realizarea unor procese de productie de test si construirea a 2.500 unitati pana la finalului anului 2012.

BlueOn la summitul G20

Hyundai a anuntat ca va oferi 30 de autovehicule BlueOn ca flote de test pentru mai mule organizatii guvernamentale din Coreea.

Aceste autovehicule vor fi utilizate in principal pentru asistarea dezvoltarii si pentru testarea infrastructurii de incarcare timp de aproape doi ani, pana in august 2012.

In plus, masinile vor servi si un rol promotional, incepand de la viitorul summit G20, pentru sustinerea imaginii ecologice a Coreei.