Lotul 3 al Autostrăzii A0 Sud se află într-un stadiu avansat de execuție și ar putea fi dat în folosință la sfârșitul lunii aprilie, cu un progres de peste 92%, conform constructorului grec AKTOR. Acest lot va conecta autostrăzile A2 București-Constanța și A1 București-Pitești, permițând circulația pe autostradă de la Constanța până la Pitești, și va contribui la fluidizarea traficului în zona metropolitană bucureșteană, potrivti capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Când vor putea ajunge românii la mare pe Alternativa Techirghiol. Ministrul Transporturilor a anunțat când încep lucrările pentru Autostrada litoralului
Unul dintre punctele esențiale ale lucrărilor este pasajul Ţegheş, care traversează autostrada și asigură continuitatea Drumului Comunal 125 (DC125). În ciuda vremii nefavorabile din februarie și a unor obstacole tehnice, precum relocarea unei conducte de gaz care a îngreunat lucrările de foraj pentru pilonii pasajului, progresul a fost semnificativ. În prezent, grinzile au fost instalate, iar echipamentele pentru Sisteme de Transport Inteligente (ITS), parapeții metalici și marcajele rutiere sunt în curs de montare. Până acum, aproximativ 70% din parapeți și 500 de stâlpi de iluminat au fost instalați, iar restul lucrărilor sunt planificate să fie finalizate în următoarele 30 de zile.
În ceea ce privește restul lucrărilor, din cele 260.000 de tone de asfalt necesare pentru întreaga lucrare, mai sunt de utilizat 36.000 de tone, iar majoritatea structurilor, inclusiv podurile și pasaje, sunt deja complet funcționale. Proiectul include 15,465 km din Centura de Sud și 2,5 km din Centura de Nord, conectându-le printr-un pasaj important care traversează autostrada A1 în zona Ciorogârla. De asemenea, sunt incluse 4 poduri, 6 pasaje, 9 pasaje pe autostradă, 46 de podețe, două parcări de scurtă durată și două zone de servicii, toate având scopul de a îmbunătăți traficul și de a facilita conexiunile între diverse drumuri din zona metropolitană.
„Exceptând vremea nefavorabilă din februarie, construcţia pasajului Ţegheş a întâmpinat alte obstacole tehnice care au influenţat ritmul de execuţie. Cel mai mare a fost relocarea unei conducte de gaz care traversa zona, împiedicând realizarea completă a forajelor pentru pilonii pasajului. Cu această etapă încheiată, urmează finalizarea montării echipamentelor ITS (Intelligent Transportation Systems), a parapeţilor metalici şi a marcajelor verticale şi orizontale”, precizează constructorul grec, într-un comunicat.
Te-ar mai putea interesa și: „Daniela”, una din cele două galerii ale tunelului de pe autostrada A1 Sibiu – Pitești, a fost străpunsă