- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!

24 Nov, 11:04 • Bugiu ⁠Ana Maria
Șoferii sunt avertizați să își închidă telefoanele mobile înainte de a urca la spun că utilizarea smartphone-urilor în timpul condusului poate expune șoferii la atacuri cibernetice, hackerii având capacitatea de a intercepta semnale prin tehnici precum metoda „AirTag”, care le permite să localizeze mașinile și, în anumite situații, să obțină codurile de deschidere sau chiar să pornească motorul de la distanță.
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!

Șoferii sunt avertizați să își închidă telefoanele mobile înainte de a urca la volan, din cauza unei creșteri alarmante a cazurilor de furt de mașini, în special în rândul conducătorilor auto care dețin vehicule moderne, dotate cu tehnologie avansată. Specialiștii în tehnologie spun că, în contextul proliferării unor noi metode de înșelătorie, utilizarea smartphone-urilor în timpul condusului poate face șoferii vulnerabili la atacurile hackerilor, potrivit bzi.ro.

Recent, hackerii au început să folosească tehnici sofisticate, cum ar fi metoda „AirTag”, care le permite să localizeze mașinile prin intermediul unor dispozitive de urmărire plasate în vehicul. Aceste gadgeturi se conectează la internet și, odată ce hackerii reușesc să intercepteze semnalele, pot obține informații în timp real despre locația mașinii. De asemenea, dacă mașina este conectată prin Bluetooth la telefonul șoferului, infractorii pot decripta comunicațiile și pot obține codul de deschidere al vehiculului sau, în unele cazuri, pot porni motorul de la distanță.

Te-ar mai putea interesa și: Aplicația prin care sunt pedepsiți șoferii ce nu respectă legea. Se dau amenzi uriașe

foto: șoferi

Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!

O altă metodă de înșelătorie a apărut recent, care implică spargerea oglinzii retrovizoare laterale a unei mașini parcate. Infractorii lasă un bilet cu un număr de telefon, oferindu-se să rezolve daunele. Totuși, acest demers reprezintă o capcană: hoții solicită victimei să efectueze o plată pentru despăgubire printr-un link, care le permite să obțină acces la dispozitivul victimei. Prin această manevră, ei pot infiltra conturile bancare sau portofelele virtuale ale victimelor, având astfel acces la fonduri.

Specialiștii recomandă cu insistență ca șoferii să fie prudenți și să nu contacteze numărul de telefon lăsat de infractori sau să o facă cu mare atenție. În caz de incident, este indicat să se fotografieze daunele și biletul, pentru a avea dovezi, și să se contacteze compania de asigurări folosind numerele oficiale, evitând astfel furnizarea de informații personale sau bancare prin telefon. De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să nu acceseze linkuri din surse necunoscute, cum ar fi mesajele text sau aplicațiile de mesagerie.

Te-ar mai putea interesa și: Nu va mai trebui să se facă ITP pentru următoarele mașini de la 1 ianuarie 2025. Măsura afectează milioane de șoferi

Urmărește Daily Business pe Google News