În Cluj-Napoca, prețurile locurilor de parcare au atins valori extrem de ridicate, comparabile cu costul unei mașini. În unele zone, un loc de parcare poate depăși 25.000 de euro, în funcție de amplasament și de tipul parcării, fie că este una subterană sau exterioară. Comparativ, în alte orașe mari din România, prețurile pentru un loc de parcare variază între 5.000 și 20.000 de euro, potrivit digi24.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Noua metodă șocantă prin care hackerii îți fură banii la plata parcării și a impozitelor!
Locurile de parcare din complexele rezidențiale noi sunt considerate un lux de către locuitorii orașului, având prețuri apropiate de cele ale unor garsoniere din orașele mai mici. În cazul parcărilor exterioare, tarifele pot ajunge la 10.000 de euro, în timp ce parcările subterane variază între 15.000 și 25.000 de euro, în funcție de zonă și de stadiul construcției. Dezvoltatorii imobiliari vând parcările la prețuri inițiale între 10.000 și 15.000 de euro plus TVA, ceea ce înseamnă că, după aplicarea taxelor, prețul final ajunge la 17.000-18.000 de euro. În cazul revânzărilor, prețurile pot crește până la 20.000 de euro sau chiar mai mult.
„Prețurile parcărilor exterioare din cartierele rezidențiale pot ajunge până la 10 mii de euro, în timp ce prețurile parcărilor subterane variază între 15 și 25 mii euro în funcție de zona în care se află imobilul, dar și de stadiul construcției”, a spus Bianca Timșa, jurnalist Digi24.
„Prețurile variază între 10-12-14-15 mii de euro plus TVA, dacă sunt de vânzare de la dezvoltator, asta înseamnă preț net 17-18 mii de euro cu TVA inclus, dar mai există și situații în care sunt revânzări, parcări cumpărate împreună cu apartamente de către persoane care le-au achiziționat și ulterior se vând cu prețuri aproape de 20 de mii”, a spus Sorin Sucală.
Mulți șoferi se plâng că trebuie să plătească mai mult pentru un loc de parcare decât pentru mașina lor. Unii spun că ar trebui să lucreze cinci ani doar pentru a-și permite o parcare, pe lângă costul locuinței. Prețurile au crescut semnificativ în ultimii ani: dacă în urmă cu trei ani un loc de parcare costa 10.000 de euro plus TVA, în prezent tarifele au ajuns la 15.000 de euro plus TVA. Specialiștii din domeniu spun că prețurile cresc semnificativ între faza de proiect și finalizarea imobilului, înregistrând majorări de până la 40%.
„Foarte scumpe și de unde atâția bani de parcare, trebuie să lucrez vreo 5 ani numai să îmi iau parcare, plus apartament.
Enorm de mult, doar că asta este economia în Cluj. Din păcate nu avem ce să facem, prețurile la chirii sunt imense, prețurile la parcări sunt imense.
10 mii plus TVA acum 3 ani, acum căutam parcare 15 mii plus TVA”,a spus un șofer.
Și în alte orașe din România locurile de parcare sunt scumpe, dar nu ating nivelurile din Cluj-Napoca. De exemplu, în orașele de la malul mării, parcările exterioare în cartierele noi pornesc de la 5.000 de euro, iar cele subterane pot costa până la 20.000 de euro. În București, prețurile locurilor de parcare în cartierele rezidențiale variază între 5.000 și peste 20.000 de euro, cele mai scumpe fiind în zonele de nord ale Capitalei.
În ceea ce privește închirierile, prețurile încep de la 50 de euro pe lună și pot ajunge la câteva sute de euro, în funcție de zona rezidențială. Cele mai exclusiviste cartiere din București, cum ar fi Dorobanți, Aviatorilor-Kiseleff și Pipera, au cele mai ridicate tarife atât pentru achiziția, cât și pentru închirierea locurilor de parcare.
Te-ar mai putea interesa și: O mașină a căzut de la etajul al doilea al parcării de la Mega Mall București. Șoferul de 20 de ani nu avea permis