- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Piața auto a scăzut mai puțin decât se anunțase, cu doar 6,14%. Datele privind înmatriculările de mașini din România au fost schimbate

12 Jan, 18:14 • Fundeanu Madalina
Piața auto din România a scăzut cu numai 6,14%, potrivit noilor date. Totalul vehiculelor înmatriculate în România este acum de 15.298 unități, în luna decembrie.
Piața auto a scăzut mai puțin decât se anunțase, cu doar 6,14%. Datele privind înmatriculările de mașini din România au fost schimbate

Direcția din Ministerul de Interne care se ocupă de înmatricularea mașinilor din România a schimbat datele pe luna decembrie, modificând implicit și cifrele pe întreg anul 2023. Ca urmare a acestei modificări, scăderea din luna decembrie de pe piața auto nu mai este atât de mare, relevă datele analizate de Profit.ro.

Datele privind înmatriculările mașinilor din România au fost schimbate. Piața auto a scăzut mai puțin decât se anunțase

Piața auto din România a scăzut cu numai 6,14%, potrivit noilor date, direcția punând această eroare pe seama unei defecțiuni tehnice. Totalul vehiculelor înmatriculate în România este acum de 15.298 unități, în luna decembrie, față de 12.424, câte fuseseră anunțate inițial.

Pe segmente, autoturismele au acum un total de 11.373 unități înmatriculate, față de 9.250 unități, câte fuseseră anunțate inițial, iar scăderea pe acest segment nu este de 25,63%, un procent alarmant, ci doar 8,56%, după cum reiese din datele DRPCIV actualizate.

Te-ar putea interesa și: Un nou studiu acaparează piața auto din România. Procentaluj mașinilor care au înregistrări de daune. 

piața auto din România
piața auto din România

Vehiculele comerciale ușoare (LCV) au înregistrat un volum de 1.435 unități, în creștere cu 5,28%, o situație mult mai bună față de cea inițială, în care se anunța o scădere de 10 procente cu 1.228 de unități înmatriculate.

Deși nu a fost comunicată cauza defecțiunii, cel mai probabil o parte dintre datele unora dintre mărcile din piața auto nu au fost introduse în sistemul de calcul al DRPCIV, unul care este destul de rudimentar, dacă analizăm calitatea statisticilor transmise public, prin site-ul de specialitate. Cifrele preliminare arată că se „pierduseră” 664 de automobile Dacia, 181 Skoda, 162 Toyota, 137 Hyundai, 126 Renault și mai puține de la celelalte mărci.

România este singura țară din UE care nu are date oficiale sistematizate din partea unei instituții a statului român, jurnaliștii fiind nevoiți să-și calculeze singuri statisticile centralizate pe mai multe luni, pe întreg anul sau pe mărci și modele, având în vedere că DRPCIV publică doar datele brute, lunare.

Cele două asociații ale industriei auto publică date parțiale, incomplete și, în unele cazuri, cu o întârziere de două săptămâni față de cifrele DRPCIV. Potrivit noilor calcule, bazate pe cifrele actualizate de DRPCIV, în 2023 s-au înmatriculat 144.611 autoturisme, cu peste 15.000 mai multe decât în 2022, ceea ce înseamnă că piața a crescut cu 11,8%.

Vezi și: Cât costă să faci ITP în 2024 în funcţie de tipul şi vechimea maşinii. Ce amendă riști dacă ești prins fără ITP