- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Primul SUV Dacia, lansat oficial astazi la Geneva, va costa 10.500 euro

02 Mar, 09:19 • razvan.codorean
Dacia lanseaza astazi oficial modelul Duster, primul SUV din istoria companiei. Evenimentul va avea loc la Salonul Auto de la Geneva, ce isi deschide marti portile. Noul model va costa, in versiunea de baza, 10.500 euro cu TVA inclus.
Primul SUV Dacia, lansat oficial astazi la Geneva, va costa 10.500 euro

Dacia a anuntat marti preturile pentru noul model Duster. Astfel, SUV-ul va costa, pe piata romaneasca, de la 10.500 de euro (TVA inclus) in versiunea 4×2 si de la 12.300 de euro (TVA inclus) in versiunea 4×4.

Dacia Duster va fi disponibil, in versiunile 4×2 si 4×4, cu motorizari pe benzina 1.6 16v 105 cp si diesel dCi 85 cp, dCi 110 cp. Emisiile versiunilor dCi incep de la 135 g CO2/km pentru versiunea 4×2, care primeste astfel eticheta Dacia eco- si 145 g CO2/km pentru versiunea 4×4.

Costurile de intretinere au fost reduse prin prelungirea intervalului la care se face schimbul de ulei, al placutelor de frana si al anvelopelor. Inlocuirea filtrelor de aer se va face la 90000 km/ 4 ani, iar cea a filtrului de carburant se va face la 60000 km.

Modelul 4×4 de la Dacia este echipat cu un sistem ABS Bosch 8.0, cu un repartitor electronic de franare (EBV) si cu asistenta la franarea de urgenta (AFU).

Dacia Duster este primul vehicul al marcii care are optional un control dinamic al tinutei de drum (ESP) pentru anumite versiuni, la care se adauga functia de control a subvirarii (CSV) si cel al anti-patinajului (ASR). Aceasta optiune permite de asemenea introducerea unui transfer al cuplului cand o roata patineaza in mod 4×4 pentru a imbunatati motricitatea in cazul in care vehiculul trece peste denivelari.

In ceea ce priveste siguranta pasiva, Dacia Duster beneficiaza, de doua airbag-uri frontale si de centuri in 3 puncte cu limitatoare de efort pentru locurile din fata, care aditional pot fi pretensionate pirotehnic. In functie de versiune, airbag-urilor pasager si sofer li se pot adauga si doua airbag-uri laterale fata.

Dacia Duster va beneficia de o garantie de 3 ani sau 100.000 km.

Dacia Duster va fi fabricat la uzina din Mioveni, iar conducerea companiei spera sa ajunga la 60.000 de unitati in acest an, adica 20% din capacitatea totala de productie.

Duster va fi comercializat progresiv (in versiunile 4×2 si 4×4) in Europa, Turcia, Africa si in Orientul Mijlociu incepand cu sfarsitul lui martie 2010.

Incepand din iunie, Duster va ajunge, sub marca Renault, si pe pietele din Ucraina, Orientul Mijlociu (Iordania, Siria, Liban, Egipt) si in unele tari din Africa.

In 2011, modelul Duster va incepe sa fie produs, sub marca Renault, in uzina din Curitiba (Brazilia), uzina unde se produc deja modelele Logan, Sandero si Sandero Stepway. Vehiculele fabricate aici vor fi vandute in Brazilia, Argentina, Mexic si Chile.

Modelul Duster va mai fi industrializat si produs in Rusia, in uzina Avtoframos din Moscova. In tarile din zona Golfului Persic, modelul va fi disponibil, tot sub marca Renault, incepand din 2011, vehiculele urmand sa fie produse in uzina de la Mioveni.

Mai multe detalii despre proiectul Duster, puteti citi aici