- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Programul Rabla nu ajuta vanzarile: La 5 rable date la Remat s-a vandut o singura masina noua

18 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Peste 160.000 de masini mai vechi de 10 ani au fost casate in schimbul tichetelor valorice de 3.800 de lei, emise prin Programul Rabla, de la inceputul acestuia in luna februarie. Cei mai multi si-au vandut tichetele altor persoane sau inca le pastreaza, dovada ca, pana la mijlocul lunii august, au fost vandute numai 35.000 de masini noi prin intermediul acestui program.
Programul Rabla nu ajuta vanzarile: La 5 rable date la Remat s-a vandut o singura masina noua

Datele statistice prezentate de Administratia Fondului de Mediu arata ca, din februarie, de la lansarea programului, pana la mijlocul lunii august, centrele Remat au raportat casarea a 159.145 autovehicule.

Potrivit reprezentantilor REMAT, cele mai multe automobile casate au fost Dacia 1300 si 1310 produse in anii ’70-’80. Romanii au mai adus la fiare vechi si masini straine, in special Opel-uri, WV, Audi-uri si Renault-uri importate la mana a doua din Occident, in anii ’90.

Cei mai multi proprietari care si-au casat rablele au facut-o pentru a face rost de bani, dovada ce din cele 159.145 tichete valorice emise, au fost cumparate numai 35.000 de masini noi.

”Cei mai multi proprietari care si-au casat masinile sunt in general batrani sau oameni saraci”, a declarat Mircea Popa, seful unui centru Remat din Bucuresti. ”Tineau masinile in parcare, pentru ca nu aveau bani sa le repare, sau, daca le-ar fi dus la casat, ar fi obtinut pretul de fier vechi. Prin noile facilitati oferite de Programul Rabla, pot obtine cateva mii de lei, bani nesperati, mai ales acum in vreme de criza”, a declarat reprezentantul Remat, pentru DailyBusiness.ro

Tichetele Rabla se vand, in prezent, pe piata libera pentru 1.200-1.600 lei. Printre clienti se afla atat persoanele fizice, care pot folosi pana la 3 tichete pentru achizitia unei masini, cat si persoanele juridice, in special dealerii auto, care le ofera promotional celor care vor sa isi cumpere o masina noua.

Programul Rabla tine pana in 23 noiembrie.

Loganul si noul Duster, preferate de clientii Rabla

Potrivit datelor AFM, principalul beneficiar al Programului Rabla este Dacia, care a reusit sa vanda cu ajutorul tichetelor valorice 16.128 unitati pana la mijlocul lunii august.

Cele mai multe modele vandute au fost Logan si Duster. Potrivit lui Marius Carp, presedintele Asociatiei Concesionarilor Dacia-Renault, cea mai ceruta masina a fost Logan Laureate. Modelul ofera aer conditionat, geamuri electrice, airbag sofer, ABS si casetofon.

In topul vanzarilor, producatorul autohton este urmat de Opel si Chevrolet, cu peste 5000 de unitati vandute, Renault (3500 unitati) Skoda (2.251 unitati), Audi (1.499 unitati), Ford (992 unitati) si Hyundai (696 unitati).

Criza taie apetitul celor care vor o masina noua

Chiar daca autoritatile au aruncat pe piata 190.000 de tichete, criza a facut ca Programul Rabla sa reprezinte cel mult un colac de salvare pentru piata auto.

Astfel, daca initial se spera la vanzarea a 100.000 de masini prin Programul Rabla, noile estimari prevad un numar de maxim 55.000 unitati.

”Din pacate, pe langa efectele crizei, avem si impactul cresterii TVA-ului care va adanci si mai mult problemele din piata auto”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro Marius Carp, presedintele Asociatiei Concesionarilor Dacia-Renault.

Expertul auto estimeaza ca numarul masinilor vandute prin Programul Rabla va cunoaste o crestere la toamna, insa rezultatele vor fi cu mult sub cele estimate initial. ”In prezent sunt multi care si-au casat masinile si pastreaza tichetele in speranta ca vor obtine un pret mai bun, mai spre toamna. Nu cred insa ca vor avea succes. Cererea este si asa foarte redusa, astfel ca multi risca sa ramana cu ele in buzunar. Daca nu le folosesc pana in noiembrie, acestea isi pierd valabilitatea”, a declarat Carp.

Administratia Fondului de Mediu a anuntat ca, pana la data de 17 august, a emis un numar de aproximativ 190.000 tichete valorice, dintre care 183.550 tichete persoanelor fizice si 6.540 tichete persoanelor juridice.

Cum iti iei masina prin Programul Rabla

Ca sa puteti beneficia de ofertele prin Programul Rabla, trebuie sa aduceti la dealerul auto intre unul si trei vouchere insotite de copii legalizate dupa talon, certificatul de distrugere si cel de radiere a masinilor.
[img=809][/img]

Fara aceste acte, tichetele nu au nicio valoare. Asa ca, inainte de a cumpara tichetele de pe piata, asigurati-va ca cel care le vinde are toate actele necesare si verificati ca tichetele sunt cele securizate, pentru ca in piata se vorbeste deja despre aparitia unor vouchere false.

Daca aveti o masina mai veche de 10 ani si vreti sa o casati si sa obtineti astfel voucherul de 3.800 de lei, trebuie sa va asigurati ca aceasta este completa. Nu ii lipsesc, de exemplu, motorul, rotile, volanul, geamurile sau alte elemente de caroserie. Cand o duceti la Remat, trebuie sa aveti la dvs. buletinul, talonul si cartea de identitate a autoturismului, in original, plus copii. Daca ati delegat pe cineva sa o caseze, trebuie imputernicire de la notar.

Masina este verificata, iar apoi vi se ofera adeverinta de primire a masinii, certificatul de distrugere si tichetul de 3.800 de lei. Mergeti apoi sa faceti copii legalizate, iar apoi prezentati-va la Politie pentru radierea masinii si la Directia Financiara pentru stergerea din evidente, pentru a nu mai plati impozit auto.

Daca vreti alte doua vouchere, le puteti cumpara din piata sau puteti opta pentru cumpararea a altor doua rable, direct de la proprietari, pe care sa le casati si sa obtineti apoi voucherele.

Sa gasesti rable „valabile” de cumparat e destul de greu, pentru ca multe dintre aceste masini nu au toate actele, au probleme cu impozitele, sau nu au toate detaliile tehnice cerute la Remat. Daca aveti noroc, insa, afacerea merita, pentru ca masinile le puteti cumpara la un sfert din pretul voucherelor vandute pe piata.

Cert este ca, avand unul, doua sau trei tichete, trebuie ca pana pe 23 noiembrie sa va cumparati o masina sau sa le vindeti, pentru ca altfel veti pierde banii, odata cu finalizarea programului.