- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Programul Rabla, reloaded: Inca 50.000 de masini pot fi casate

07 Apr, 14:15 • razvan.codorean
Administratia Fondului pentru Mediu a inceput, miercuri, distributia a 50.000 de vouchere pentru masinile mai vechi de 10 ani casate prin programului "Rabla 2010".
Programul Rabla, reloaded: Inca 50.000 de masini pot fi casate

In prima etapa vor primi vouchere centrele Remat din Botosani, Suceava, Neamt si Iasi, iar pana pe 16 aprilie, vor ajunge si in restul judetelor tarii.

Decizia suplimentarii voucherelor a fost luata de Ministerul Mediului dupa ce toate cele 60.000 de tichete prevazute initial au fost epuizate in numai trei saptamani de la lansarea programului, in luna februarie.

Romanii s-au grabit sa isi caseze masinile mai vechi de 10 ani pentru ca obtinerea voucherului de 3800 de lei nu mai este conditionata de cumpararea unui automobil nou. Voucherele pot fi vandute pe piata libera. In prezent, preturile variaza intre 1500 si 1700 de lei.

Cei care vor sa isi cumpere o masina noua pot folosi pana la 3 tichete la achizitia unei masini. Autoritatile au atras atentia ca pe piata au aparut vouchere false.

Cum iti iei masina prin Programul Rabla

Majoritatea dealerilor auto au lansat oferte speciale dedicate Programului Rabla. Loganul, de exemplu, cea mai bine vanduta masina din Romania, se poate cumpara la 3.700 de euro, Chevrolet Spark de la 2.940 euro, Renault Clio la 6.200 de euro, noul Volkswagen Polo la 7.999 euro. Pretul ia in calcul prezenta a 3 tichete valorice de 3.800 de lei, adica 2700 de euro.

Ca sa puteti beneficia de oferte, trebuie sa aduceti la dealerul auto voucherele insotite de copii legalizate dupa talon, certificatul de distrugere si cel de radiere a masinilor.
[img=639][/img]

Fara aceste acte, tichetele nu au nicio valoare. Asa ca, inainte de a cumpara tichetele de pe piata, asigurati-va ca cel care le vinde are toate actele necesare si verificati ca tichetele sunt cele securizate, pentru ca in piata se vorbeste deja despre aparitia unor vouchere false.

Daca aveti o masina mai veche de 10 ani si vreti sa o casati si sa obtineti astfel voucherul de 3.800 de lei, trebuie sa va asigurati ca aceasta este completa. Nu ii lipsesc, de exemplu, motorul, rotile, volanul, geamurile sau alte elemente de caroserie. Cand o duceti la Remat, trebuie sa aveti la dvs. buletinul, talonul si cartea de identitate a autoturismului, in original, plus copii. Daca ati delegat pe cineva sa o caseze, trebuie imputernicire de la notar.

Masina este verificata, iar apoi vi se ofera adeverinta de primire a masinii, certificatul de distrugere si tichetul de 3.800 de lei. Mergeti apoi sa faceti copii legalizate, iar apoi prezentati-va la Politie pentru radierea masinii si la Directia Financiara pentru stergerea din evidente, pentru a nu mai plati impozit auto .

Daca vreti alte doua vouchere, le puteti cumpara din piata sau puteti opta pentru cumpararea a altor doua rable, direct de la proprietari, pe care sa le casati si sa obtineti apoi voucherele.

Sa gasesti rable „valabile” de cumparat e destul de greu, pentru ca multe dintre aceste masini nu au toate actele, au probleme cu impozitele, sau nu au toate detaliile tehnice cerute la Remat. Daca aveti noroc, insa, afacerea merita, pentru ca masinile le puteti cumpara la un sfert din pretul voucherelor vandute pe piata.

Cert este ca, avand unul, doua sau trei tichete, trebuie ca pana pe 23 noiembrie sa va cumparati o masina sau sa le vindeti, pentru ca altfel veti pierde banii, odata cu finalizarea programului.