- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Rabla Plus 2023: Plafon de preț de 75.000 euro pentru mașinile electrice

02 Feb, 02:23 • Gorgorin iulia
Guvernul lucrează la noile programe Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar anul acesta vor fi câteva modificări importante. Una dintre principalele noutăţi se referă la instituirea pragului de preţ maxim la care maşinile electrice sunt eligibile pentru subvenţionare la 75.000 euro, cu TVA inclus.
Rabla Plus 2023: Plafon de preț de 75.000 euro pentru mașinile electrice

Oficialii din Guvern discută zilele acestea despre structura și modificările programului Rabla și Rabla Plus 2023, iar principala noutate este stabilirea unui plafon de preț pentru mașinile electrice.

Citiți și: Se pregătesc programele Rabla. Prima de casare crește cu 15%, anunță Tanczos Barna. Avem buget!

Programul Rabla Plus 2023: Prag de 75.000 euro al maşinilor electrice subvenţionate

Rabla Plus
Rabla Plus

Printre schimbările discutate se numără, potrivit primelor informații, eliminarea autoturismelor electrice care au un preț mai mare de 75.000 de euro, după modelul altor state din Europa, conform profit.ro.

Astfel, statul nu va mai acorda subvenția de aproximativ 10.000 de euro pentru mașinile care au un preț de peste 75.000 de euro, cu tot cu TVA, mai exact a autoturismelor cu un preț de listă de 63.025 euro.

În aceste condiții, multe modele premium ies din discuție atunci când vine vorba despre Programul Rabla Plus 2023. Mașinile electrice scumpe, precum Tesla Model S, Tesla Model X sau Porsche Taycan nu vor mai fi eligibile.

Șoferii care vor opta pentru modele de mașini precum Dacia Spring sau Volkswagen e-Up nu vor fi afectați de această schimbare.

Românii care vor cumpăra o mașină electrică vor primi un ecotichet de 51.000 de lei, care poate crește la 54.000 de lei, dacă sunt casate două autoturisme mai vechi de șase ani.

Potrivit Ghidului Rabla Plus în vigoare, pentru fiecare mașină casată mai veche de 15 ani și cu emisii cel mult Euro 3 se mai acordă câte 1.500 de lei. Asta înseamnă că se poate ajunge la 57.000 de lei subvenție, echivalentul a 11.600 de euro, însă suma nu poate să depășească 50% din prețul mașinii.

Crește valoarea tichetelor Rabla Plus şi a primei de casare

De asemenea, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat deja că bugetul Rabla va crește în acest an, pentru a susține și o creștere a primei de casare, de 15%, dar și o creștere generală a bugetului pentru Rabla Plus.

Totodată, ministrul a afirmat că, prin intermediul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus România, 100.000 de autovehicule mai vechi de opt ani au fost scoase din circulație.

„Am început pregătirea programelor Rabla clasic, Rabla plus și Rabla local. În cadrul Programului Rabla clasic, care oferă acel bonus pentru casarea mașinilor vechi și posibilitatea de cumpărare de mașini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creștere cu 15% a primei de casare, așa cum și dumneavoastră ați discutat la Dacia, cu ocazia vizitei pe care ați efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023.

 În acelaşi timp, că creştem bugetul pentru maşinile electrice. Conform discuţiilor de acum doi ani, cu producătorii şi importatorii de mărci auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate, oferă o evoluţie predictibilă în timp. Am stabilit împreună cu dânşii acum doi ani, pe patru ani, un program care ajută atât sectorul, cât şi cetăţenii, în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi. Anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România.

A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru ’26 va fi atinsă”, a anunțat Tanczos Barna în ședința de Guvern.

Citiți și: România scapă de rable. Numărul maşinilor casate anul trecut prin Rabla Clasic şi Rabla Plus a fost de 100.000, dublu faţă de anul anterior