- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Sistemul bonus-malus se modifică. Prețurile pentru RCA ar putea crește în 2024. Cât va plăti un șofer care provoacă un accident

29 Nov, 12:33 • Garey Amyra
Noi modificări în domeniul asigurărilor RCA. Șoferii care provoacă accidente grave vor fi aspru sancționați și ar urma să plătească chiar și cu 80% mai mult pentru polițele obligatorii. Totuși, situația stă diferit în cazul celor mai disciplinați. Cei care nu se vor implica în accidente, vor primi bonificații consistente.
Sistemul bonus-malus se modifică. Prețurile pentru RCA ar putea crește în 2024. Cât va plăti un șofer care provoacă un accident

România este campioana Europei la accidentele rutiere. Chiar și așa, doar 3% din șoferi primesc penalizări la reînnoirea poliței RCA.

Citește și Atenție, șoferi! Noua modificare a Codului Rutier! Veți fi obligați să trageți pe dreapta în aceste condiții

În prezent există opt clase de bonus și opt clase de malus. Un șofer pleacă de la clasa B0 și dacă timp de un an nu provoacă niciun accident rutier ajunge la B1. Însă dacă este implicat într-un accident auto, de la B0 ajunge la M2, pentru că i se scad două clase.

Problema e că cele două clase se scad indiferent de cât de grav este accidentul, indiferent dacă este vorba de o tamponare ușoară sau de un accident cu persoane rănite sau decedate.

Totuși, cei care nu sunt implicați în evenimente rutiere vor fi bonificații consistente. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să modifice sistemul bonus-malus.

„Atunci când sunt accidente rutiere soldate cu vătămări corporale scăderea în sistemul bonus malus să fie maximă. De 8 clase. De la B8 sau de la B0 la Malus 8. Nu e normal să avem o severitate mare, dosare de daună din ce în ce mai scumpe. Şi să lăsăm penalizarea similară pentru un accident minor şi pentru un accident grav”, a spus Valentin Ionescu, director ASF.

„Cu cât faci mai multe, mai mari şi mai frecvente, cu atât preţul poliţei să fie mai mare. Dacă sunt răniri, dacă sunt morţi. să devină din ce în ce mai grav, pe măsură ce accidentul e grav”, a spus Sergiu Costache, expert asigurări.

Iată un exemplu de calcul pentru o poliță RCA.

Șoferul vinovat va avea o penalizare de 80% la polița RCA. Spre exempu, un șofer din Capitală care are acum clasa B1 și care plătește pe RCA 1750 de lei, ar urma să achite, în urma unu accident grav, 3.150 de lei. Și să treacă de la B1 la M7. Cât despre cei disciplinați, aceștia vor fi recompensați.

De când s-ar putea aplica modificările

Modificările s-ar putea aplica de anul viitor. Însă tot de atunci ar urma să plătim mai mult pentru asigurările obligatorii, deoarece isdpare plafonarea tarifelor RCA.

Citește și Se anunță noi prevederi pentru șoferi. „Eu cred că merită încercată şi această formulă. Maşina se confiscă în momentul săvârşirii unei infracţiuni”

„Mă aştept să crească preţurile la asigurări. Pentru că au fost ţinute pe loc, iar numărul de daune a crescut. Între 5 şi 15%”, a mai spus Sergiu Costache, expert asigurări, potrivit Antena3.ro.