- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Tesla Y, maşina cel mai bine vândută în 2023. Este pentru prima dată în istorie când un automobil electric reuşeşte această performanţă

27 Jan, 18:12 • Russo George
Tesla Y a fost desemnată cea mai vândută mașină a anului 2023. Anunțul marcheză o premieră pentru industria auto în condițiile în care este prima dată când o mașină electrică se situează în topul vânzărilor globale de mașini noi.
Tesla Y, maşina cel mai bine vândută în 2023. Este pentru prima dată în istorie când un automobil electric reuşeşte această performanţă

Datele preliminare ale companiei de consultanță JATO Dynamics arată că Tesla Model Y a reușit performanța de a depăși două modele Toyota în clasamentul mondial al vânzărilor din 2023.

În ciuda faptului că a fost fondat abia în 2003, producătorul de vehicule electrice Tesla a declanșat o schimbare seismică în peisajul auto, creând o mașină care a depășit performanțele concurenților său și a doborât recorduri.

Chiar dacă mai există câteva piețe care nu și-au publicat încă cifrele de vânzări pentru 2023, datele preliminare colectate de JATO Dynamics indică faptul că Tesla Model Y se află pe o poziție de neclintit, cu 1,23 milioane de unități vândute între ianuarie și decembrie 2023 – marcând o creștere de 64% de la an la an.

Tesla Y a preluat în special conducerea pe piețele chineze și europene, unde oferta și vânzările de mașini electrice au explodat. Această încoronare marchează revoluția care are loc pe piața auto: este prima dată când o mașină electrică se plasează în topul vânzărilor globale de mașini noi pentru toate motoarele combinate. În Europa, SUV-ul Tesla a depășit mașinile entry-level precum Dacia Sandero și Peugeot 208.

Tesla face istorie cu modelul Y

În Statele Unite, modelul ocupă locul 5 după trei pick-up-uri și Toyota Rav4. „Această creștere a vânzărilor este fără precedent”, a declarat analistul Felipe Munoz de la Jato Dynamics, potrivit G4Media, care citează Le Figaro. „Ceea ce Tesla a realizat cu Modelul Y într-un timp atât de scurt este pur și simplu remarcabil.”

Lansat în 2020, Y este asamblat în trei fabrici gigantice din California, China și din 2022 la Berlin. Modelul reprezintă acum două treimi din vânzările producătorului american, cu mult înaintea sedanului Model 3.

Modelul se află în fruntea războiului prețurilor lansat de producătorul american la mașinile electrice: prețul său mediu a fost cu 18%, respectiv cu 23% mai mic decât prețul mediu al unei mașini electrice în Statele Unite și Germania în noiembrie 2023, potrivit datelor Jato. „Reducerile anunțate în cursul anului, adăugate la reputația Tesla ca producător de vehicule electrice fiabile și competitive, au contribuit la consolidarea cererii deja semnificative”, a subliniat Felipe Munoz.

Tesla a fost depășită de producătorul chinez de mașini electrice în ultimul trimestru al anului 2023 în ceea ce privește numărul de mașini vândute (526.409 vehicule electrice livrate între octombrie și decembrie și 1,57 milioane în 2023). Jato Dynamics și-a făcut clasamentul pe baza cifrelor de vânzări de pe principalele piețe de automobile din întreaga lume în 2023, din America de Nord până în China, Europa și America Latină. Cifrele finale urmează să fie publicate în al doilea trimestru al anului 2024.

Citeşte şi: H&M își închide un sfert dintre magazinele dintr-o țară europeană și va concedia peste 500 de angajați