Cariere

8 din 10 romani vor sa lucreze in strainatate. Vezi de ce

13 Dec, 12:33 • Redactia DailyBusiness
84% din forta de munca din Romania este dispusa sa se relocheze in strainatate, in timp ce la nivel international jumatate din forta de munca este dispusa sa se mute peste hotare, releva un sondaj realizat in 66 de tari.
8 din 10 romani vor sa lucreze in strainatate. Vezi de ce

Top 6 tendinte privind migratia fortei de munca din Romania

1. Durata perioadei de sedere
56% dintre romani urmaresc un loc de munca in strainatate pe o durata de cel putin 5 ani.

2. Motivele mobilitatii fortei de munca
Primul motiv al deciziei de selectie a unui job in strainatate este dorinta pentru un nivel de trai mai ridicat, urmat de sansele de realizare reduse in Romania.

3. Tipul de colaborare
Cele mai vizate contracte de catre romani sunt si cele vizate la nivel international, si anume contractele pe perioada determinata (71%).

4. Tarile vizate
Romanii isi doresc sa lucreze mai ales in Marea Britanie, Germania si Franta.

5. Motivele relocarii in Romania
59% este dispusa sa se relocheze doar in tara. Principalul motiv al respondentilor privind relocarea in Romania este oportunitatea de a-si largi experienta (56%).

6. Instrumentele de cautare a unui job in strainatate
Site-urile de joburi reprezinta, si pentru romani, cele mai utilizate metode (81%) in gasirea unui loc de munca in strainatate.

2011 Global Talent Mobility Survey a fost efectuat de catre The Network, impreuna cu organizatia de cercetare olandeza, Intelligence Group, in perioada iunie-septembrie 2011. In realizarea sondajului au fost implicare 66 de tari (printre care si Romania, prin intermediul BestJobs.ro) si 162.495 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca.