Cariere

Adevar sau provocare: Cum prezinti despartirea de fostul job la un interviu

20 Feb, 00:03 • valentin..nicolae
Poate ca tu si fostul sef nu v-ati despartit in conditii amiabile. Poate ca nu ai inteles exact ce anume se vroia de la tine. Sau poate nu erai compatibil cu acea cultura organizationala. In fata unei noi oportunitati de angajare, putem fi tentati sa ascundem adevaratele motive pentru care am plecat de la fostul job, ori sa prezentam povestea intr-o lumina exclusiv favorabila noua.
Adevar sau provocare: Cum prezinti despartirea de fostul job la un interviu

Altfel spus, daca despartirea de fostul angajator nu a fost tocmai amicala, inainte de a te prezenta la un interviu, probabil ca te vei gandi cum sa comunici motivul plecarii, daca esti intrebat.

Specialistii in resurse umane, respectiv recrutare, recomanda sa eviti expunerea unui motiv diferit fata de cel real, „intrucat din ce in ce mai multi angajatori, inainte de a lua decizia finala, cer recomandari de la companiile in care candidatii au lucrat anterior”. Asadar cel mai bine este sa spui adevarul, bineinteles intr-o maniera constructiva.

„Chiar daca ai avut un sef extrem de dificil si nu ai reusit sa gestionezi relatia cu el, nu vad de ce nu ai vorbi despre asta. Daca in postul vizat te asteapta o situatie similara, intervievatorul stie asta si ai sansa ca el sa ia decizia ca nu e cazul sa te introduca in acelasi scenariu sau sa discute deschis cu tine despre subiect si sa vedeti impreuna care este solutia”, a declarat Anca Florea, head of research & development in cadrul grupului Trend Consult.

Potrivit ei, nu trebuie sa emiti judecati de valoare, sa etichetezi persoane sau situatii, pentru ca o astfel de abordare te-ar pune intr-o lumina nefavorabila.

„Ceea ce candidatul face in momentul respectiv poate fi un comportament caracteristic, deci intervievatorul se poate astepta ca el sa judece si sa povesteasca in termeni negativi si despre alte persoane ori situatii, sau chiar despre firma in cadrul careia vrea sa se angajeze”, a adaugat Anca Florea.

De aceeasi parere este si Cristina Postolache, general manager al companiei Big 4 Human Resources, care considera ca la un interviu trebuie sa te axezi pe ceea ce ai invatat din experientele anterioare, pe modul in care poti acoperi responsabilitatile impuse de noul angajator, respectiv pe plusul de valoare pe care il poti aduce in respectiva companie.

„Important pentru noul angajator este sa inteleaga ce ai invatat din experientele neplacute prin care ai trecut, respectiv ce vei face diferit de acum inainte. Daca focusul tau va fi pe ce nu a fost bine, fara sa pui in balanta si ce ai fi putut face diferit, atunci si potentialul angajator se va gandi ca, peste o perioada, vei vorbi si de compania sa la fel”, a spus Cristina Postolache.

[img=2601][/img]Exemple concrete

Daca motivul plecarii este datorat lipsei de intelegere cu vechiul sef, poti transmite ca acel stil de management nu ti se potrivea, mentionand cateva dintre aceste nepotriviri.

Daca motivul plecarii este legat de lipsa de performanta, poti preciza cateva dintre cauzele care au generat-o. De exemplu – obiectivele stabilite nu au fost clar comunicate, iar tu, neinteractionand anterior cu astfel de obiective, nu ai stiut ce intrebari clarificatoare sa adresezi, masurarea nivelului de atingere a obiectivelor a fost subiectiva, etc.

„Avem clienti care se decid sa angajeze candidati ce nu s-au despartit in mod amical de vechiul angajator, din motive legate de stilul de management, sau de tipul de strategie, de exemplu. Unul din clientii nostri a spus ca respectivul candidat ‘s-a aflat la locul si momentul nepotrivit’, prin urmare a considerat ca mai merita o sansa si l-a angajat”, a explicat Cristina Postolache.

De asemenea, abordarea unei astfel de situatii difera si in functie de persoana care te intervieveaza, dupa cum considera Mihaela Tudorancea, managing partner la Nefertiti Human Capital Consulting.

Situatia 1 – La interviu cu o agentie de resurse umane

„Recrutorul e obligat moral sa pastreze confidentialitatea datelor pe care le discuta cu respectivul candidat, de aceea recomand in acest caz o transparenta deplina”, a declarat Mihaela Tudorancea.

Ea explica ca acel recrutor stie daca un anumit motiv de concediere/demisie poate fi trecut cu vederea de noul angajator si in ce conditii, respectiv unde poate prezenta acea candidatura.

„Recrutorul va propune sau nu candidatura respectiva clientilor sai, luand in calcul toate datele discutate cu respectivul candidat, inclusiv motivul concedierii/demisiei si modul de prezentare a candidaturii”, a adaugat Tudorancea.

Concret, specialistii considera ca un recrutor nu te poate ajuta in mod real daca nu ii explici corect situatia. Cum asa? Daca el opereaza selectia candidatilor in functie de date denaturate exista posibilitatea ca motivul ce a stat la baza parasirii fostului loc de munca sa fie descoperit si atunci noul angajator poate sa inceteze colaborarea cu tine. Intr-un astfel de scenariu risti sa te alegi cu „o noua pata” in CV.

Pe de alta parte, si recrutorul are anumite responsabiliati. El ar trebui sa cunoasca ariile in care angajatorul este dispus sa faca anumite concesii/compromisuri, astfel ca desi un candidat a plecat de la fostul angajator din vina proprie, recrutorul il poate recomanda, pentru ca stie ca ar avea sanse sa fie acceptat, „punand accent pe alte abilitati si performante decat cele nedemonstrate de candidat la fostul loc de munca”.

Mihaela Tudorancea recomanda ca la un interviu cu o agentie sa prezinti situatia in mod real, urmand ca impreuna cu recrutorul sa decideti cum ar trebui „impachetata” povestea, fara a denatura faptele si sa iti asumi eventualele greseli, prezentand si lectia pe care ai invatat-o.

Situatia 2 – La interviu cu angajatorul direct

„Este de preferat sa va expuneti propriul punct de vedere la interviu intr-un mod constructiv, evitand sa invinovatiti  fostul angajator pentru situatia creata”, a spus Cristina Postolache.

Prin urmare ar trebui sa eviti rabufnirile de personalitate si prezentarea patimasa a situatiilor.

„In practica majoritatea candidatilor ce au fost demisi demonizeaza fostul angajator, fostul sef, fosta echipa si se prezinta pe sine de o maniera aproape angelica”, a adaugat Mihaela Tudorancea.

Ce poti sa faci? „Candidatul ar trebui sa ofere, pentru verificare referintelor, datele unor persoane care – desi cunosc motivul ‘despartirii nu tocmai amicale’ – sa fie suficient de mature incat sa ‘impacheteze’ stituatia de asa maniera incat sa nu-i anuleze orice sansa pentru a obtine job-ul vizat”, a explicat Tudorancea.

„Candidatul nu e prezent la interviu pentru a se disculpa pentru comportamentul din trecut, pe care oricum nu-l mai poate schimba acum, ci ca sa prezinte argumentele personale si profesionale ce-l recomanda pentru un job”, a adaugat Tudorancea.