- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Bonele din Bucuresti ajung la salarii de 1.000 de euro pe luna

29 Mar, 08:18 • andra.gheorghe
Plecand de la un salariu minim de 250 de euro, o bona care analizeaza cu atentie statutul social al clientului, si stie cum sa isi negocieze serviciile, poate atinge onorarii lunare de pana la 1.000 de euro, pentru 10 ore de activitate pe zi, au explicat pentru DailyBusiness manageri din agentii bucurestene care recruteaza si plaseaza forta de munca de acest tip.
Bonele din Bucuresti ajung la salarii de 1.000 de euro pe luna

Pentru provincie, unde cererea nu este la fel de mare, agentiile spun ca nu exista date statistice clare pentru urmarirea acestei piete.

Cei care solicita in primul rand serviciile unui babysitter, in prezent, sunt persoane cu venituri mult peste medie, importanti oameni de afaceri, manageri de top sau personalitati din sfera politica, care nu au nici timpul si nici rabdarea necesara pentru a negocia un salariu aliniat valorii reale a pietei.

Acest lucru a dus la o situatie paradoxala: persoanele care nu au venituri foarte mari au dificultati in a-si asigura servicii de babysitting de calitate.

„Din pacate, persoanele cu venituri medii din Romania au cu greu acces la serviciile unei bone, iar aceasta tendinta e din ce mai accentuata. Femei fara prea mare pregatire au ajuns sa stabileasca conditiile in piata, in situatia in care oamenii cu posibilitati dau oricat pentru a se asigura ca isi lasa copiii in siguranta”, a declarat pentru DailyBusiness Ruxandra Mihai, managerul general al agentiei de recrutare Blu Babysitting Center.

„Un salariu mediu pentru o bona care lucreaza timp de 8-10 ore pe zi se situeaza undeva la 600-700 de euro lunar, exista insa si cazuri exceptionale, care se intampla cam o data la sase luni, cand poate ajunge la 900 -1.000 de euro. Greseala pentru astfel de onorarii mult peste medie este a celor dispusi sa le plateasca. Au stricat piata, iar efectul se intoarce acum impotriva lor”, crede Mihai.

Piata de babysitting locala este foarte dinamica, dar si dificila pentru firmele de recrutare. Potrivit managerului Ruxandra Mihai, „majoritatea bonelor sunt extrem de nehotarate, isi trimit CV-urile la mai multe agentii care se ocupa cu plasarea lor, poarta discutii de angajare cu diferiti clienti, iar in final nu stiu de unde sa aleaga. Se joaca cu oferta, aplica la mai multe agentii, aici intervine dinamica care defavorizeaza piata”, in conditiile in care uneori clientii sunt dezamagiti.

[quote=Ruxandra Mihai, Blu Babysitting Center]Greseala pentru astfel de onorarii mult peste medie este a celor dispusi sa le plateasca. Au stricat piata, iar efectul se intoarce acum impotriva lor”[/quote]
Antoaneta Istrate, directorul agentiei de recrutare Antoanette Services, semnaleaza o alta problema cu care se confrunta aceasta piata in Romania: „bonele din Romania se afla acum in Spania”.

„Deficitul de personal pe acest segment este extrem de ridicat. Majoritatea persoanelor apte sa faca o astfel de munca prefera sa plece in afara, pe acelasi salariu pe care l-ar incasa si in Romania. 500 sau 600 de euro cat primesc in Spania, pot fi platiti lejer si in Romania”, a afirmat Istrate.

„In Romania a ramas un numar redus de bone, noi plasam in jur de 100-150 de persoane lunar in Bucuresti, iar problema e ca aceeasi forta de munca inscrisa in baza noastra de date se gaseste si la restul agentiilor”, a continuat ea.

Profilul bonei din Romania este format din persoane cu precadere de sex feminin, cu varste cuprinse 35 si 50 de ani, cu un nivel de pregatire mediu.

„Cerintele parintilor care solicita o bona constau intr-un minim de experienta in relatiile cu copii, de preferat o persoana care sa aiba propriii sai copii, cu un nivel mediu de educatie, care sa-i permita un limbaj corect gramatical, si, bineinteles, curate si sanatoase, fizic si psihic”, a precizat Ruxandra Mihai.

„Noi ne ocupam inclusiv de selectia si testare personalului, care face fata mai multor etape, de la interviu, unde li se analizeaza CV-ul, experienta, cunostintele in materie de copii, pana la testarea psihologica, o etapa foarte importanta, analiza personalitatii, sanatatii mentale, sau pentru depistarea eventualelor reactii depresive”, a adaugat aceasta.

Exista doua tipuri de babysitting solicitat in Romania, sub forma de program full-time, care predomina in structura cererii, dar si cel part-time.

„Part-time-ul e cerut pentru copiii mai mari, de peste 3 ani, care necesita supraveghere in jur de 4 ore pe zi, seara, cand isi termina programul la gradinita sau la scoala. Mai e solicitat si de zona hoteliera, existand un numar ridicat de oameni de afaceri din afara, care vin in Romania cu familia, si au nevoie de cineva care sa ii ajute in timpul intalnirilor de afaceri”, a precizat Mihai.

Antoaneta Istrate, de la Antoanette Services, e de parere ca cererea de part-time va creste considerabil la sfarsitul lui august 2008.

„Va intra in vigoare legea care prevede trimiterea copiilor la gradinita la 3 ani. Atunci cred ca va avea loc o explozie de cerere pentru bone part-time, in timpul de dupa gradinita”, a explicat Istrate.

In Romania a crescut considerabil numarul agentiilor care se ocupa de selectie, recrutare si plasare de babysitter, care lucreaza pe baza de comision, percepand un minim de 75% din valoarea salariului din prima luna de la angajare.

[quote=Antoaneta Istrate, Antoanette Services]Bonele din Romania se afla acum in Spania[/quote]
„Piata aceasta a inceput sa se dezvolte acum 4-5 ani, iar daca la inceput nu existau mai mult de 14 agentii in Bucuresti, in prezent cred ca sunt peste 50”, a spus Istrate. „Din pacate nu toate aceste agentii ofera servicii optime, si in forme perfect legale, a adaugat aceasta.

Blu Babysitting Center este una dintre cele mai vechi agentii de plasare personal in domeniile de baby-sitting, menaj si ingrijire persoane varstnice pe piata din Bucuresti, membru fondator al ARASC (Asociatia Romana a Agentiilor pentru Servicii Casnice). Agentia Antoanette Services este la randul ei membru fondator al ARASC.