Cariere

Capcanele recrutarii: Ce greseli te tin „departe” de un nou job

19 Mar, 00:05 • valentin..nicolae
Atunci cand cautam un loc de munca, aplicam adesea la mai multe job-uri chiar daca nu ne potrivim exact cu cerintele angajatorului, ne concentram ca la interviu sa aratam cat de potriviti si buni suntem pentru postul respectiv sau ignoram din graba elemente ca scrisoarea de intentie. Citeste mai jos despre cele mai frecvente greseli pe care le facem, de multe ori fara sa ne dam seama, atunci cand ne cautam un loc de munca.
Capcanele recrutarii: Ce greseli te tin departe de un nou job

DailyBusiness.ro iti prezinta cateva sfaturi din partea specialistilor despre cum poti preveni anumite greseli, astfel incat sa iti maresti sansele de a obtine un post.

1. Lipsa de
proactivitate.

O mare parte dintre persoanele aflate in cautarea unui job se limiteaza in a aplica
doar la pozitiile care au fost publicate in presa scrisa/site-urile de joburi
online, spun specialistii. Exista insa multe companii care pentru pozitii usor de ocupat prefera
sa apeleze mai degraba la propria baza de date de CV-uri /recomandari ale
actualilor angajati sau la cautarea directa pe site-urile de joburi.

„Atunci
cand ne aflam intr-o cautare activa a unui nou loc de munca, ar fi bine sa
facem o lista de 20-30 de companii in care ne-am dori sa lucram; sa trimitem
apoi un CV in atentia departamentului de resurse umane sau sa ne inregistram
datele personale pe site-urile acestor companii, la sectiunea Cariere”, a spus Adriana Fratean, consultant Manpower Professional.

Ea ne recomanda sa actualizam frecvent CV-ul pe site-urile de joburi
pentru a aparea printre primele rezultate in cadrul cautarilor facute de angajatorii.

„O alta cale de a obtine un job ar fi apelarea la
networkingul personal sau profesional : contactarea tuturor
cunoscutilor/prietenilor/fostilor colegi/conexiunilor din cadrul retelelor de
socializare care ar putea sa ne recomande pentru un job in cadrul companiilor
in care acestia lucreaza in prezent”, a mentionat Adriana Fratean.

2. Un CV care nu spune nimic concret. Una dintre greselile des intalnite de recrutori consta in redactarea unui CV lipsit de continut relevant.

„Dintre numeroasele CV-uri pe care le primim sunt destul de rare cele care ofera suficiente informatii relevante. Nu sunt suficiente acele cateva randuri care descriu responsabilitatile, copy – paste dintr-o fisa de post”, a explicat Monica Bors, general manager la firma de resurse umane Premium HR.

Prin urmare trebuie sa introduci in CV acele detalii care iti ofera un avantaj competitiv in fata celorlalti.

„Candidatii ar trebui sa descrie responsabilitatile concrete, proiectele in care au fost implicati, precum si realizarile cele mai importante”, a spus Monica Bors.

Aceasta a oferit exemplul unui post in vanzari, pentru care in afara de responsabilitatile comune de prospectare si vanzare, sunt valorose si detaliile cu privire la zona alocata, portofoliul, tipul de clienti (retaileri, distribuitori, consumatori industriali, conturi-cheie), tipul de produse (pot fi mai multe divizii in cadrul aceleiasi companii) si chiar modul de lucru.

„Recomandarea noastra este
ca dupa fiecare job enumerat in CV sa detaliem 5-6 responsabilitati pe care
le-a implicat respectiva pozitie, dar si principalele realizari pe care le-am
avut la acel loc de munca, exemple de persoane care ne-ar putea recomanda”, a spus Adriana Fratean, consultant Manpower.

Atentie totusi si la pozele pe care le atasezi CV-ului – fara poze de la nunta, de la mare, avatar-uri din desene animate, etc.

3. Scrisori de intentie „la indigo”. Desi aceasta formula de prezentare, sa zicem, este deseori neglijata de candidati atunci cand aplica pentru un job, exista companii care chiar se ghideaza dupa informatiile din scrisoarea de intentie atunci cand realizeaza o prima selectie.

Potrivit specialistilor, exista 2-3 modele de scrisori populare in randul candidatilor, pe care o mare parte dintre acestia le utilizeaza la fiecare aplicare, fara sa le adapteze in functie de job si companie.

„Nu gresesc atunci cand afirm ca aproximativ 80% dintre aplicatiile care contin si scrisoare de intentie utilizeaza unul dintre aceste modele. Scrisoarea de intentie isi pierde altfel elementele de autenticitate si rolul de instrument de diferentiere, care ofera informatii suplimentare in privinta candidatului si vinde aplicatia”, a spus Monica Bors.

Altfel spus, scrisorile de intentie standard denota fie neseriozitate, fie nepriceperea candidatilor de a se prezenta intr-un mod autentic, relevant si convingator.

Tot la capitolul „standard” putem introduce si CV-ul. Multi dintre noi avem unul singur.

Cristina Postolache, general manager al firmei Big 4 Human Resources, a explicat faptul ca prin lipsa de adaptare a CV-ului cu specificul pozitiei pentru care se candideaza, sansele de a fi selectat la interviu scad foarte mult.

„Cei care fac selectia CV-urilor au de ales, de cele mai multe ori, dintr-un numar foarte mare. Prin urmare le selecteaza pe cele care considera ca se potrivesc intr-o masura cat mai mare cu responsabilitatile pozitiei deschise”, a spus ea.

4. La interviul – „Lasa ca ma descurc eu”. Reprezentantii firmei de recrutare Lugera&Makler considera ca interviul este partea cea mai importanta din procesul de recrutare, asa ca indiferent de etapa in care te afli, trebuie sa fii pregatit. Iata cele mai frecvente greseli”:

* Lipsa informarii cu privire la angajator. „E important ca un candidat sa stie care e specificul activitatii companiei, care e strategia de dezvoltare a business-ului (daca exista asemenea informatii disponibile), care sunt viziunea si misiunea respectivei companii, pentru a intelege filozofia din spatele acelui business si ce tip de angajati sunt cautati, precum si daca ei s-ar potrivi in acel mediu”, a spus Cristina Postolache, general manager al companiei Big 4 Human Resources.

De asemenea, Adriana Fratean spune ca unii candidati uita chiar numele/functia intervievatorului sau pozitia
pentru care au fost chemati la un interviu.

„Ideal ar fi ca inainte de o astfel
de discutie sa ne informam cu privire la industria in care activeaza
potentialul angajator, sa parcurgem site-ul de prezentare al firmei respective,
dar si descrierea de post care ne-a fost trimisa in prealabil, sa ne notam
numele si functia intervievatorului dar si postul pentru care candidam”, a spus ea.

* Tinuta neingrijita.

* Lipsa punctualitatii. De asemenea, daca nu poti sa ajungi la interviu este bine sa il anunti pe angajator.

* Vorbe, vorbe, vorbe. „Din dorinta de a impresiona si de a se vinde cat mai bine, unii candidati vorbesc exagerat de mult, nu se focuseaza pe raspunsuri obiective si argumentate cu exemple practice, dar si mai rau, cand se relaxeaza, spun lucruri care sunt total nepotrivite”, a spus Cristina Popescu, managing director la firma de recrutare Qpas.

In general la un interviu, candidatul trebuie sa dovedeasca ca este omul potrivit pentru acel job.

„In cazul unei pozitii manageriale, atunci cand candidatul este rugat sa vorbeasca despre realizarile sale, angajatorul urmareste atat realizari personale cat mai ales cele obtinute prin intermediul echipei pe care a coordonat-o, cum a ajutat echipa sa obtina acele rezultate. In cazul in care candidatul vorbeste doar despre realizarile sale la nivel individual, pentru activitatea de management va fi depunctat”, a spus Cristina Postolache, de la Big 4 Human Resources.

Atunci esti rugat sa iti prezinti experienta profesionala, angajatorul urmareste, pe langa responsabilitatile specifice, si modul in care acestea au fost percepute de tine.

„Recomandam evitarea situatiilor de genul – Am indeplinit aceleasi responsabilitati ca orice Procurement Manager”, a explicat Cristina Postolache.

Pe de alta parte, Cristina Popescu de la Qpas recomanda un truc – „Pentru a adopta atitudinea potrivita este ca intervievatul sa observe stilul de comunicare al recrutorului si sa se plieze pe acesta.

„Recrutorii isi doresc candidati care sa vorbeasca si sa puna intrebari. Insa este important ca intervievatul sa reuseasca sa intuiasca atunci cand trebuie sa se opreasca. Daca are nelamuriri, intervievatorul va insista cu intrebari”, a spus ea.

* Criticarea fostilor colegi/sefi. „Printre lucrurile nepotrivite spuse la interviu se numara si povestirea cu lux de amanunte a unor situatii neplacute din fosta activitate sau criticarea fostilor colegi sau sefi.Candidatii ar trebui sa adopte o atitudine proactiva pe acest subiect si sa se concentreze pe responsabilitatile si realizarile avute ca individ si ca parte intr-o echipa”, a explicat Cristina Popescu.

5. Incercari „disperate”. Atunci cand ne cautam un loc de munca suntem tentati sa aplicam pentru cat mai multe oferte posibile pe ideea ca nu stii „de unde sare iepurele”. Intr-un fel este si greu sa nu trimiti un CV acolo unde ti se pare tie ca te-ai potrivi din moment ce esti presat de cheltuieli lunare, credite, leasing-uri si alte datorii.

„Aplicarea in exces iti face si ea un deserviciu. Informatiile privind istoricul aplicatiilor tale sunt vizibile pentru angajator (atunci cand depui CV-ul la aceeasi companie de mai multe ori), iar incoerenta iti poate face doar un deserviciu”, au spus reprezentantii firmei Lugera&Makler.

Acelasi sfat vine si din partea Adrianei Fratean, de la Manpower.

„Este foarte important sa alegem joburi
care se potrivesc cu experienta noastra profesionala si pentru care am putea fi
considerati ca fiind eligibili. Acest fapt ne ajuta sa economisim atat timpul
nostru cat si al potentialilor angajatori. Pe de alta parte, acceptarea unui
job pentru care suntem supracalificati ne va conduce la demotivare in scurt
timp si la reinceperea cautarilor pentru identificarea unei noi oportunitati
mult mai potrivite”, a explicat ea.