Cariere

Cea mai buna strategie in cariera: Sfatul complet aiuristic de la seful de HR al Google

07 Apr, 00:03 • karina.popescu
Din momentul in care Laszlo Bock (foto) a devenit sef al departamentului de HR in cadrul Google, in 2006, compania a crescut de la 6.000, la 60.000 de angajati. Astazi, numara mai mult de 70 de birouri in 40 de tari si primeste peste 2 milioane de CV-uri in fiecare an. Vezi ce sfat aiuristic le da tinerilor aflati la inceput de cariera.
Cea mai buna strategie in cariera: Sfatul complet aiuristic de la seful de HR al Google

Google este si compania care ocupa primul loc in topul celor mai bune locuri de munca din lume.

Bock a vorbit recent despre noua sa carte despre Google – „Work Rules!”. Cu aceasta ocazie, a impartasit publicului cel mai bun sfat de cariera pe care il poate da, sfat la care nu s-ar astepta nimeni. La prima vedere, ce spune el e complet aiuristic, potrivit Business Insider:

„Cand vine vorba despre cum sa iti gestionezi parcursul carierei, ‘intelepciunea conventionala’ iti spune ca drumul sigur este specializarea. Toata lumea iti va vorbi despre modelul T – iti termini scoala, apoi iti petreci primii ani de cariera specializandu-te, pentru ca in urmatorii 10 ani sa te numesti specialist, sa fii intr-adevar bun intr-un anumit domeniu.

Apoi devii manager general.

Eu am o viziune complet opusa. Pentru ca toata lumea urmeaza acest model, e nevoie ca tu sa faci ceva diferit.

In primii 10 ani ai carierei tale, incearca tot felul de lucruri. Nu te gandi prea mult la ceea ce vrei sa faci. Experimenteaza. Lucreaza pentru mai multe companii. Lucreaza pentru un start-up. Angajeaza-te intr-o companie de renume. Lucreaza la o firma de care nu a auzit nimeni. Lucreaza intr-un ONG. Vei avea in final un nivel de deschidere pe care un specialist nu il va avea.

Apoi, la varsta de 30 de ani, te poti auto-declara senior. Atunci vei decide ceea ce iti doresti sa faci ‘atunci cand te faci mare” si vei incepe sa te specializezi.

Daca vrei sa fii designer de interfata web, vei concura cu o gramada de oameni care au facut acest lucru in ultimii 10 ani. Dar vei veni in acest domeniu dupa ce vei fi experimentat tot felul de joburi si de aceea vei fi diferit.

Astfel, vei veni cu o viziune proaspata care te va pozitiona clar in avantaj. Cele mai „cool” lucruri se intampla la intersectia domeniilor, nu in interiorul intunecat al domeniilor, cu cateva exceptii.

In urmatorii 10 ani, accelerezi. 

In a treia decada a carierei, vei culege roadele. Vei fi manager de gradul C intr-o companie sau vei fi chiar fondator. Si vei lucra la ce stii cel mai bine si la ceea ce te reprezinta. Si vei fi tu insuti”.