Cariere

Cele 6 limbi straine pe care orice executiv cu viziune globala ar trebui sa le stie

09 Apr, 00:06 • karina.popescu
Bill Gates, fondatorul Microsoft, a recunoscut recent ca faptul ca nu vorbeste decat engleza este cel mai mare regret al sau. Nu e chiar ce ne-am astepta sa auzim de la miliardarul care a pus bazele celei mai mari corporatii IT din lume.
Cele 6 limbi straine pe care orice executiv cu viziune globala ar trebui sa le stie

Marturisirea lui Gates vine dupa ce Mark Zuckerberg a facut o demonstratie impresionanta in fata studentilor Universitatii Tsinghua din Beijing, in octombrie anul trecut, cand a vorbit semi-fluent in chineza. 

Invatand chineza, Zuckerberg a demonstrat foarte clar ca stapanirea unei limbi locale este un pas-cheie in dezvoltarea unor relatii de business mai profunde, dar si un pas catre castigarea inimilor si mintilor pietelor-tinta. Si are dreptate. 

Iata care sunt limbile straine pe care executivii companiilor cu viziune globala ar trebui sa le invete, potrivit lui Ofer Shoshan, CEO al companiei One Hour Translation:

[b]1. Spaniola[/b]

Pe langa imensul potential din aproape toate tarile din America Centrala si de Sud cu economii emergente, precum Mexic, Argentina, Chile, Peru, Columbia si Venezuela, fara a mai mentiona piata semnificativa din Spania, invatarea limbii spaniole merita fie numai pentru marea comunitate spaniola din SUA, a carei putere de cumparare este de peste 1 trilion de dolari si este in crestere.

Forma scrisa a limbii spaniole este mai uniforma decat in cazul altor limbi, cee ace o face mai usor de invatat.

[b]2. Portugheza[/b]

Portugheza a urcat pe locul 4 in topul celor mai traduse limbi in cadrul One Hour Translation, ceea ce arata avantul exponential pe care l-a avut in ultimii ani. Este evident ca nu Portugalia este „de vina”, ci Brazilia, care se transforma foarte rapid dintr-o piata emergent intr-una dintre cele mai bogate tari din lume. 

Cu un numar imens de locuitori, tone de resurse naturale si o comunitate IT in plina crestere, invatarea limbii portugheze va insemna patrunderea cu bataie lunga in cultura de business locala. 

[b]3. Chineza[/b]

Exista zeci de limbi si dialecte vorbite in China, iar mandarina este de departe cea mai raspandita. De fapt, este cea mai raspandita limba din lume, cu 1,1 miliarde de vorbitori nativi. Insa si alte dialecte chinezesti sunt vorbite de sute de miloane de oameni.

Wu, de exemplu, care este vorbit in centrul financiar din Shanghai, este vorbit de mai mult de 80 de milioane de persoane, ceea ce inseamna o piata potentiala de marimea Germaniei. In functie de zona din China pe care o targetezi, invatarea dialectelor Wu, Jin, Min sau Yue va merita cu siguranta efortul.

[b]4. Rusa[/b]

Rusia are o piata de aproape 150 de milioane de persoane – o piata puternica, cu resurse naturale ce parca nu se vor termina nicioadata si un sector IT infloritor. In plus, limba este vorbita in diverse grade si in state post-sovietice (aproape 300 de milioane de vorbitori in total) – toate fiind economii emergente foarte importante. 

Daca stii rusa ai sanse foarte mari sa castigi increderea liderilor de business locali. 

[b]5. Araba[/b]

Sute de milioane de oameni din toata lumea vorbesc araba – a cincea in topul celor mai vorbite limbi din lume. Lumea araba, desi are o cultura online in crestere, nu are Amazon-ul sau Alibaba-ul ei, ceea ce o transforma intr-o piata cu un potential urias, fara a mai mentiona economiile super-bogate in petrol din regiune. 

Executivii care vorbesc aceasta limba vor fi deja intrati cu un picior in aceasta piata intercontinentala.

[b]6. Germana[/b]

Germana este pe locul doi in topul celor mai traduse limbi la agentia One Hour Translation, ceea ce arata statutul acestei tari – cea mai mare economie din Europa si una dintre cele mai puternice din lume. 

Este destul de dificil de invatat, dar merita tot efortul, mai ales ca nemtii sunt impresionati cand strainii le vorbesc limba, tocmai pentru ca stiu ca este greu de invatat.

Invatarea unei limbi straine poate fi o investitie majora de timp si energie, dar vorbitul, chiar si la un nivel rudimentar, poate darama ziduri.