Cariere

Cine sunt managerii care au preluat la inceput de an conducerea in mari companii locale

29 Feb, 00:05 • valentin..nicolae
Asa cum ne-am obisnuit, fiecare inceput de an vine cu schimbari in structura top-manageriala a marilor companii, astfel ca nici 2012 nu se abate de la regula. Lafarge, BCR, L'Oreal, Groupama si Lufthansa sunt printre jucatorii care "au primit" la inceput de an cate un sef nou. DailyBusiness.ro a trecut in revista principalele schimbari de top.
Cine sunt managerii care au preluat la inceput de an conducerea in mari companii locale

Cititi mai jos cateva date din CV-urile celor care au preluat stafeta la inceput de an.

[img=2641]Sonia Artinian[/img]Lafarge Romania are de la 1 ianuarie un nou country CEO in persoana Soniei Artinian Fredou, care a preluat functia de la Philippe Questiaux, dupa ce acesta s-a retras din functie.

Sonia Artinian face parte din echipa grupului Lafarge din anul 2008, cand a ocupat pozitia de prim-vicepresedinte in departamentul de dezvoltare organizationala si a coordonat Universitatea Lafarge.

De profesie inginer in stiintele biologice, Artinian are un MBA la College des Ingenieurs, iar inainte de Lafarge a ocupat timp de 13 ani functia de vicepresedinte in cadrul firmei de consultanta strategica Capgemini Consulting.

[img=2636]Ionut Patrahau[/img]Anul a inceput cu o schimbare de management si la reteaua de clinici private Regina Maria. Ionut Patrahau (foto) a preluat postul de CEO de la britanicul Tim Elsigood, care a ramas in continuare in Consiliul de Administratie al operatorului de servicii medicale.

Patrahau are o experienta de 10 ani in domeniul bancar, ultima functie ocupata fiind cea de director general adjunct al Bancii Transilvania (2003-2008). El a mai detinut si functia de corporate vice-president la ABN Amro Romania (2001) si cea de director general al ETEBA Romania (divizia de Investitii a Bancii Nationale a Greciei).

Patrahau a absolvit in anul 1995 Facultatea de Finante, Credite si Contabilitate din cadrul Academiei de Stiinte Economice (ASE). In anul 2000 a absolvit cursurile de Executive MBA, in cadrul Washington University din Seattle, specializarea: Change Management, Competitive Strategy.

Regina Maria este o companie controlata de fondul de investitii Advent International. Reteaua include la nivel local 18 policlinici proprii in Bucuresti si in tara, sase spitale, trei campusuri medicale, Divizia de Laboratoare Clinice si Banca Centrala de Celule Stem. Principalii competitori sunt Medlife, Medicover, Medsana si Sanador.

[img=2648]Ioana Enache[/img]Amway Romania are un nou director general in persoana Ioanei Enache, care vine sa il inlocuiasca in functie pe George Popescu.

Ioana are o experienta de  19 ani in vanzari, marketing, comunicare, strategie si managementul schimbarii in cadrul unor companii precum GlaxoSmithKline, A&D Pharma si OMV Petrom.

In cadrul GlaxoSmithKline Ioana Enache a lucrat timp de 7 ani, intre 1997 si 2005, pe pozitii ca precum cele de director comercial, PR&marketing manager sau business unit manager. La OMV Petrom a lucrat ca senior consultant si project manager din 2006 pana in 2011.

Amway a intrat pe piata din Romania in 1997.

[img=2638]Francois Coste[/img]Francois Coste, fostul director regional al companiei Axa,  este noul director general al Groupama Asigurari, acesta preluand functia de la Sanda Nicoara, care ocupa acum postul de director general adjunct si chief operational officer in cadrul aceleiasi societati.

Coste are o cariera de peste 29 de ani si beneficiaza de o importanta experienta in pietele emergente. Anterior alaturii Axa si Groupama a lucrat in companii ca Michelin (1982-1999).

In ceea ce priveste experienta sa in cadrul Axa, intre 2008 si 2012 Coste a ocupat functia de director regional al Axa Mediterranean & Latin America, intre 2004 si 2008 a activat ca director de operatiuni globale la Axa Technology Services, iar intre 1999 si 2003 a fost director financiar la Axa Life Asia.

Coste vorbeste limbile engleza, franceza, spaniola, norvegiana, japoneza si chineza, iar la nivel de studii complementare, are un MBA in Finante la Essec Business School din Paris.

Groupama Asigurari ocupa locul al patrulea in clasamentul general al companiilor de asigurari. Compania este parte a unui grup international de asigurari si servicii finaciare, cu peste 16 milioane de clienti si 39.000 de angajati, la nivel global.

[img=2639]Tomas Spurny[/img]La sfarsitul lunii ianuarie, BCR a anuntat numirea lui Tomas Spurny, 46, in functia de presedinte executiv in locul lui Dominic Bruynseels, caruia ii expira mandatul. Anterior preluarii acestei functii, Spurny a fost director general al Central-European International Bank (CIB Bank) Ungaria, membra a grupului financiar italian Intesa Sanpaolo.

Tomas Spurny va prelua mandatul de conducere la 1 aprilie.

In ultimii zece ani, el a ocupat functia de director general in cadrul mai multor institutii financiare si bancare din Slovacia (Všeobecná Uverová Banka), Cehia (Komercní banka, Prague Stock Exchange )si Ungaria.

Inainte de a activa in domeniul bancar, Spurny a lucrat cativa ani la firma de consultanta pentru management McKinsey and Company (1994-1999), oferind consiliere institutiilor financiare pe diverse piete din Europa Centrala si de Est (ECE).

La nivel educational, Spurny are studii la New York University si Columbia University.

[img=2640]Tadeusz Kuropatwinski [/img]Tadeusz Kuropatwinski este de la inceputul acestui an noul director general al X-Trade Brokers Romania, acesta inlocuindu-l pe Victor Safta, care s-a retras din functie pentru a se dedica altor proiecte.

Kuropatwinski s-a alaturat companiei X-Trade Brokers in anul 2009, ca associate manager la sediul central din Polonia, iar din 2010 a ocupat functia de director adjunct al sucursalei din Romania, fiind responsabil cu managementul departamentelor de marketing, resurse umane si financiar.

Anterior intrarii in companie, Tadeusz a colaborat cu Accenture pe partea de management consulting. 

Kuropatwinski a studiat la Universitatea din Koln si doua masterate in corporate finance si management la Warsaw School of Economics. El vorbeste germana, engleza si poloneza.

[img=2647]Gilles Antoine[/img]L’Oreal Romania l-a numit in functia de country general manager pe Gilles Antoine, care si-a inceput cariera in urma cu 17 ani in cadrul L’Oreal Franta, in domeniul vanzarilor.

Functia a fost anterior ocupata de Richard Matalon, care si-a incheiat mandatul de patru ani.

De-a lungul anilor, Antoine a condus diverse operatiuni ale companiei in tari precum Mexic (sales director pentru divizia de produse publice), Brazilia (commercial director pentru America Latina) si Venezuela.

In 2009, el a revenit in Franta pe pozitia de deputy general manager pentru America Latina, avand responsabilitatea activitatilor comerciale si de dezvoltare a unui numar de tari precum Peru, Columbia si tarile din America Centrala.

In ceea ce priveste studiile, Antoine a absolvit Scoala Superioara de Stiinte Comerciale din Angers (Franta) si College de Marcq en Baroeul.

In Romania compania L’Oreal este prezenta pe piata de peste 14 ani, are peste 130 de angajati si numara un portofoliu de 9 branduri distribuite in intreaga tara.

[img=2646]Jerome Lionet[/img]Jerome Lionet, 39, este noul director general al companiei Saint-Gobain Glass Romania, el preluand stafeta de la Ovidiu Pascuitiu. Lionet a lucrat in ultimii opt ani in pietele emergente din regiune, in diverse companii si proiecte ale grupului Saint-Gobain.

Responsabilitatile profesionale l-au purtat din Polonia in Rusia, din Orientul Mijlociu in Africa de Nord si din Turcia in Romania si alte tari central-europene.

Cariera sa a inceput in industria constructiilor navale militare, iar in urma cu 10 ani s-a alaturat grupului Saint-Gobain.

Lionet a urmat cursurile unor scoli tehnice franceze de traditie, fiind absolvent al Ecole Polytechnique, apoi al Ecole Nationale Superieure des Mines din Paris.

In Romania, Saint-Gobain grupeaza cinci societati (Saint-Gobain Construction Products cu diviziile Isover, PAM, Rigips si Weber, Saint-Gobain Glass Romania, Saint-Gobain Abrazivi, MTI Impex Brasov si Brodrene Dahl) cu circa 1.000 de angajati si opereaza unsprezece unitati de productie in sase situri industriale localizate in Brasov, Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare si Turda.

[img=2642]Patrick Artiel[/img]In februarie, Patrick Artiel a fost numit general manager al Lufthansa Passenger Airlines si Swiss International Air Lines – Romania & Moldova in locul lui Stefan Versemann.

Artiel este responsabil pentru activitatile comerciale ale companiilor aeriene Lufthansa si Swiss International Air Lines in Romania si Republica Moldova.

El lucreaza in domeniul aviatiei din 1980 si si-a inceput cariera la Sabena (linia aeriana nationala a Belgiei). Dupa ce s-a mutat la SWISS, in 2002, a devenit manager de vanzari pentru Belgia.

In 2007 s-a alaturat echipei Lufthansa Passenger Airlines, in pozitia de general manager Lufthansa si SWISS in Olanda.

Nascut in 1962 in Belgia, Patrick Artiel este casatorit si tata a doi copii. In afara de franceza, limba sa materna, acesta vorbeste fluent engleza si olandeza.

[img=2644]Gemma Webb[/img]Producatorul de tigari British American Tobacco (BAT) are un nou sef local in persoana Gemmei Webb, care ii succeda britanicului David Waterfield, care a condus divizia din Romania din 2008 pana in 2012.

Anterior numirii, Webb a ocupat functia de head of trade marketing al BAT pe regiunea Europei de Vest (2009-2011).

Ea s-a alaturat echipei BAT in 2001 in calitate de trade marketing & distribution manager pe Europa de Vest, dupa care a fost numita general manager pentru Marea Britanie si Irlanda.

Anterior experientei BAT, Gemma Webb a mai lucrat in cadrul unei companii producatoare de substante chimice din Germania.

Webb detine un MBA al Warwick Business School (Universitatea din Warwick, Marea Britanie).
Principalii competitori ai BAT (producator Kent) sunt Philip Morris (producatorul tigarilor Marlboro) si JTI (care produce tigarile Camel).