- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Costul orar al fortei de munca este in crestere

03 Sep, 10:45 • adrian.mihaltianu
Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat in trimestrul doi din acest o rata de crestere de 6,65% an fata de trimestrul precedent si de 7,05% fata de acelasi trimestru al anului anterior, conform Institutului National de Statistica (INS).
Costul orar al fortei de munca este in crestere

In trimestrul al doilea, fata de cel anterior, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, cu exceptia constructiilor (-2,61%). Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (18,96%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (17,94%) si intermedieri financiare si asigurari (12,37%).

Totodata, cresterea fata de trimestrul precedent (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 6,62%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 6,77%. Cresterile inregistrate de cele doua componente – pentru indicii in forma bruta (neajustata) – au fost de 6,50%, respectiv 6,65%.

[b]Comparativ cu trimestrul doi din 2011[/b], pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in industria extractiva (15,05%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (14,11%), comert (9,88%), tranzactii imobiliare (9,56%) si intermedieri financiare si asigurari (9,12%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 7,04%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 7,03%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 7,10%, respectiv 7,09%.