- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cum arata piata muncii la jumatatea anului: Vai de cei fara job si amar de cei ce lucreaza

15 Jul, 00:03 • cristina.mihai
Pentru majoritatea candidatilor la job-uri lucrurile nu stau deloc roz, mai ales ca in ultimele luni numarul ofertelor de locuri de munca s-a diminuat. Totusi, nici pentru angajati nu este o perioada prea reconfortanta, unele firme pregatindu-se de "curatenia de toamna", prin care urmaresc sa inlocuiasca angajatii mai slabi, spun specialistii in resurse umane.
Cum arata piata muncii la jumatatea anului: Vai de cei fara job si amar de cei ce lucreaza

Daca la inceputul lui 2009 companiile inca mai angajau ce gaseau in piata, multumindu-se cu o potrivire de numai circa 60% a angajatului pe cerintele postului, acum exigentele angajatorilor au ajuns la apogeu, iar noile recrutari se fac, inflexibil, dupa toate criteriile din descrierea pozitiei.

„Am avut cazuri in care un candidat nu indeplinea complet un singur criteriu din cele cerute, iar recrutarea nu s-a facut”, spune Corina Diaconu, directorul firmei de resurse umane ABC Human Capital.

„Toti angajatorii sunt foarte rigurosi, vor doar ‘tehnocratii’ dintr-un anumit domeniu, oamenii care pot fi productivi din ziua urmatoare”, a adaugat Diaconu. „Toata lumea vrea sa recruteze talente, s-a ridicat stafeta foarte mult”, confirma si Oana Datki, country manager al firmei de HR Consulteam.

Aceasta situatie nu este insa una neplacuta pentru toti candidatii la job, din contra unii isi gasesc job-uri foarte repede, tocmai ca urmare a acestor exigente mari.

„Specialistii foarte buni in domeniile lor reusesc sa isi gaseasca un loc de munca de pe o zi pe alta”, spune Mihaela Tudorancea Senior Partner, Nefertiti Human Capital Consulting.

Firmele nu sunt insa exigente doar cand vine vorba de noi recrutari, ci si cand trebuie sa isi evalueze angajatii.

„Oficial sau neoficial, companiile se pregatesc de o „curatenie de toamna”, dorind sa isi inlocuiasca angajatii cu performante mai slabe, cu oameni foarte buni din piata”, spune Tudorancea.

Chiar daca tendinta de a recruta cei mai buni oameni dintr-un domeniu este normala, unii consultanti din domeniul resurselor umane atrag atentia asupra faptului ca socoteala de acasa s-ar putea sa nu se potriveasca cu cea din targ.

„Firmele trebuie sa tina cont si de faptul ca cei mai buni oameni nu stau acasa, decat daca au nesansa”, completeaza Oana Datki.

Daca cei mai buni specialisti isi gasesc aproape imediat un job, pentru restul candidatilor Tudorancea spune ca orizontul de asteptare pana la gasirea unui nou loc de munca este de 4-6 luni, in timp ce „loazele” nu mai pot spera la un nou job mai devreme de 2012.

Exigentele angajatorilor apar si in organizarea interna a companiei, acesta fiind si motivul orientarii firmelor spre inlocuinrea oamenilor mai slabi, ceea ce evident creeaza o presiune si mai mare in mediul de lucru.

„Pe fondul reducerii de costuri se renunta la cei care nu fac performanta. Presiunea este foarte mare pentru angajati, mai ales ca se asteapta rezultate imediate. Mai mult, sunt si cazuri in care tintele de vanzari ale angajatilor au fost crescute”, spune Corina Diaconu.

„Daca obiectivele de vanzari nu sunt indeplinite, angajatorii pot alege sa nu ii mai dea angajatului comisionul”, explica ea.

Pe langa teama de a-si pierde job-ul si lipsa beneficiilor, angajatii unor companii s-au confruntat in acest an si cu scaderi de salarii. „Dupa masurile guvernamentale au fost firme care au scazut salariile tuturor angajatilor cu pana la 20%”, spune Corina Diaconu. Guvernul a crescut TVA, acest lucru afectand vanzarile firmelor private, iar alte masuri au vizat restrangerea unor facilitati, precum cele care permiteau plata angajatilor prin alte modalitati decat cartea de munca.

Situatia de pe piata muncii a devenit si mai dificila, avand in vedere ca decalajul oferta-cerere este din ce in ce mai mare.

Corina Diaconu spune ca numarul celor care cauta un loc de munca este din ce in ce mai mare, ca urmare a insolventelor sau inchiderii unor arii de activitate ale unor firme din mediul privat.

Mihaela Tudorancea, Corina Diaconu si Oana Datki sunt membre Key People.