Cariere

Dusmanul de la job: Cum vad romanii stresul in viata profesionala

28 Mar, 00:05 • valentin..nicolae
6 romani din 10 se asteapta ca in urmatorii 5 ani, numarul de persoane care sufera de stresul  cauzat de locul de munca sa creasca "foarte mult", in timp ce 10% sunt mai rezervati si se asteapta ca numarul sa ramana acelasi pe perioada mentionata, arata al doilea sondaj european privind securitatea si sanatatea in munca.
Dusmanul de la job: Cum vad romanii stresul in viata profesionala

Sondajul, efectuat de Ipsos MORI pentru Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), a fost realizat pe un esantion de 35. 000 de persoane din 36 de tari europene.

„Efectele crizei economice pot constitui una din cauze prin incertitudinea pastrarii locului de munca, respectiv gasirea unui loc de munca adecvat pentru tinerii absolventi, reducerea veniturilor din salarii prin ajustari salariale in diferite sectoare de activitate, cresterea sarcinii de munca prin reduceri de personal (mai putini angajati pentru acelasi volum de munca), diminuarea volumului investitional, in general”, se arata in raportul final al sondajului.

Doar 2% dintre romani sunt mai optimisti si se asteapta ca numarul persoanelor afectate de stresul locului de munca „sa descreasca putin”, iar 1% se asteapta „sa descresca mult”.

„Criza financiara si schimbarile permanente din mediul profesional sunt din ce in ce mai solicitante pentru lucratori, prin urmare nu este surprinzator ca stresul legat de locul de munca este printre primele lucruri la care se gandesc oamenii”, spune dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA.

In ceea ce priveste contracararea stresului, o treime dintre romanii nu sunt „foarte siguri”
ca in cazul in care ar semnala o problema legata de sanatatea si siguranta la
locul de munca s-ar gasi o sultie pentru aceasta.
Cei care considera ca problema si-ar putea
gasi rezolvarea sunt in proportie de 18%, egala cu cea a persoanelor care „nu
sunt deloc siguri” ca s-ar cauta o solutie.

8 persoane din 10 din populatia activa europeana considera ca numarul persoanelor afectate de stresul legat de munca va creste in urmatorii 5 ani, din aceasta categorie aproape 52% preconizand ca „va creste foarte mult”.

„Aceasta situatie reflecta constatarile sondajului ESENER realizat de EU-OSHA cu privire la riscurile noi si emergente la locul de munca, potrivit caruia 79% din directori considera ca stresul reprezinta o problema in intreprinderile lor, ceea ce face ca stresul sa fie la fel de important pentru intreprinderi ca accidentele de munca”, se arata in raportul sondajului.

[img=2805][/img]Germanii, mai ingrijorati ca romanii

La nivel european, norvegienii sunt cel mai putin ingrijorati cu privire la stresul cauzat de locul de munca (doar 16% se asteapta ca numarul oamenilor stresati de locul de munca „sa creasca foarte mult”), urmati de danezi (22%) si lituanieni (26%).

La polul opus, cei mai pesimisti sunt grecii (83% afirma ca numarul oamenilor stresati de locul de munca „sa creasca foarte mult”), urmati de bulgari (69%), ciprioti (69%), germani (64%) si romani (63%).

Sondajul arata totodata ca 87% din populatia europeana considera ca practicile adecvate in materie de securitate si sanatate in munca sunt importante pentru a contribui la prelungirea vietii active a persoanelor inainte de pensionare (56% afirmand ca aceste practici sunt „foarte importante”).

Un sondaj recent Eurobarometru arata ca multi europeni sunt pregatiti pentru imbatranirea activa, insa este posibil ca situatia in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca sa nu le permita sa lucreze pana la o varsta mai inaintata.

Desi in general varsta de pensionare este de 65 de ani in Europa, varsta medie a iesirii de pe piata muncii in 2009 a fost de aproximativ 61,5 ani, potrivit Eurostat.

„In sondajul Eurobarometru, patru europeni din zece (42%) considera ca vor fi in masura sa indeplineasca sarcinile de lucru din prezent pana la varsta de cel putin 65 de ani, in timp ce 17% preconizeaza ca nu-si vor putea continua activitatea la actualul loc de munca dupa varsta de 59 de ani”, arata raportul.