- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Munca la negru în Italia, mai căutată decât cea legală. Care sunt motivele și ce salarii oferă angajatorii

09 Feb, 22:21 • Polojan Tudor
Anunțurile de angajare curg pe site-urile de recrutare din Italia, însă angajatorii specifică faptul că sunt în căutare de oameni care doresc contract, nu munca la negru. În ciuda salariului oferit, nimeni nu se prezintă la interviuri.
Munca la negru în Italia, mai căutată decât cea legală. Care sunt motivele și ce salarii oferă angajatorii

Un anagajator din Treviso, Italia, este în căutarea unui pizzer și a unui casieri, însă nu găsește forșă de muncă. Oferă 50 de euro pe zi, dar cei care se prezintă pentru probă nu vor să semneze un contract, scrie profit.ro, conform Il Gazzettino.

Fitore Krasniqi, un etnic kosovar în vârstă de 40 de ani și proprietar al unei pizzerii din Istrana, a vorbit despre faptul că puțini s-au arătat doritori după ce au citit anunțul de angajare. Aceștia vor să lucreze la negru.

Mai citește și: Turcia va trece prin cea mai gravă criză economică. Cutremurele care au lovit țara duc către colaps

Italienii preferă munca la negru/ sursa foto: pizzeriadellanno.larena.it
Italienii preferă munca la negru/ sursa foto: pizzeriadellanno.larena.it

De ce se preferă munca la negru

Itaienii susțin că există temeri cum că dacă s-ar angaja, ar putea pierde veniturile de cetățenie. Alții, în schimb, consideră că persoanele care nu vor să semneze un contract mai au un alt job și se tem să nu fie supra-impozitați.

Sunt foarte multe pizzerii sau restaurante unde se lucrează la negru, însă angajatorul nostru spune că aceasta nu este politica lor. Oricine care vine să lucreze pentru ei trebuie să semneze un contract de muncă.

”Este de neînțeles, contractul protejează în primul rând lucrătorul și, în consecință, și angajatorul. Poate că la început puteți începe cu un contract pe perioadă determinată, pentru a vedea cum merg lucrurile. Dar nu poate exista o cerere specifică de a lucra fără contract sau fără nimic, ar fi munca la negru”, a spus angajatorul.

Pentru postul de casier se oferă 7 euro pe oră, iar pentru postul de pizzar se dau 50 de euro pe seară.

”Îmi amintesc că atunci când am ajuns în Italia am fost plătit cu 100 de euro pe săptămână pentru a lucra într-o pizzerie. Și am făcut-o ca să învăț meserie”, spune Krasniqi

Proprietarul vrea să înveșe tinerii meserie, să îi formezze și să îi ducă pe un drum bun, așa cum au făcut și alții atunci când el era la început de drum. Se pare, însă, că vremurile s-au schimbat, iar tinerii sunt din ce în ce mai greu de găsit pentru un loc de muncă și doresc doar munca la negru.

Mai informează-te și în legătură cu: Bătrânii mor în frig și foame iar pensiile speciale ale politicienilor stau neclintite. România, țara batjocurei. Reforma pensiilor e doar de ochii lumii

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult