- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Muncitorii asiatici se îndrăgostesc de România şi se stabilesc în ţara noastră: „E mai mult decât o ţară minunată, e o ţară paşnică. În ţara mea vezi multe războaie”

16 Oct, 22:57 • Russo George
Tot mai mulţi muncitori asiatici aleg ca destinaţie România, unde muncind ore suplimentare, uneori şi în weekenduri, ajung să câştige mai bine decât unii români şi, cu siguranţă, mai mult decât ar fi putut visa vreodată în ţările de origine.
Muncitorii asiatici se îndrăgostesc de România şi se stabilesc în ţara noastră: E mai mult decât o ţară minunată, e o ţară paşnică. În ţara mea vezi multe războaie

Chiar dacă unii dintre muncitorii asiatici care vin în România au studii superioare, preferă să pornească de la munci necalificate, plătite dublu la noi faţă de ce ar primi în ţările lor şi care au avantajul că sunt şi mult mai uşor de găsit.

Este şi cazul unui cuplu de tineri din Sri Lanka, care lucrează în România şi s-au îndrăgostit de ţara noastră, astfel că mai merg în ţara natală doar în concediu.

„E mai mult decât o țară minunată, e o țară pașnică pentru mine. Sunt foarte împăcat aici pentru că în țara mea vezi multe războaie și alte lucruri, dar aici n-am văzut războaie”, a spus bărbatul, potrivit KanalD.

Newton e de 5 ani aici, iar Ayomi de 2. Se mai întorc în Sri Lanka doar în vacanțe, iar România s-a transformat în casa lor, unde muncesc 12 luni pe an.

Amândoi lucrează la un restaurant pescăresc din Agigea, deschis tot anul. Newton este ospătar. Poate câștiga până la 6.000 lei pe lună, iar pe lângă salariu primește cazare și masă.

Citeşte şi: Ministrul Raluca Turcan vrea să mărească salariul pentru o categorie de români. „Angajaţii din domeniu vor fi stimulați să performeze”

Ayomi lucrează la intrarea în restaurant. Acasă era profesoară, aici se ocupă de recepția localului, conduce clienții la masă și le oferă orice informații au nevoie.

Câţi muncitori asiatici lucrează în România

Numărul străinilor care lucrează pe litoral s-a dublat în ultimii ani. La nivel național sunt încadrați peste 200 de mii de muncitori străini, în special asiatici.

Muncitorii asiatici se îndrăgostesc de România

O ordonanţă de urgenţă din octombrie 2022 le interzice muncitorilor străini să părăsească în primul an locul de muncă unde au contract şi să se reangajeze în altă parte, fără acordul scris al angajatorului. O formă de protecţie pentru patronii români.

România a pornit de la 7.000 de muncitori în 2018, apoi am crescut treptat la 50.000 în 2021, iar anul trecut a fost aprobat un contingent de 100.000 de oameni. Patronatele vor şi mai mulţi. Trendul însă a început să îi deranjeze pe români.

Citeşte şi: Eurostat: România, în topul țărilor cu cei mai mulți angajați tineri cu studii în domeniul IT&C