- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Sef unic sau lideri succesivi: Ce tip de management aduce succesul

06 Mar, 00:07 • valentin..nicolae
Mandatul unui CEO poate semana la extrem cu mandatul unui sef de stat. Exista tari care prefera sa fie conduse pe termen lung de acelasi om si tari care prefera alternanta la putere. Ne-am intrebat cum sta situatia in cazul companiilor. Altfel spus, cum e mai bine pentru organizatie: un CEO cu mandat pe termen lung sau un lider nou la fiecare 2-3 ani?
Sef unic sau lideri succesivi: Ce tip de management aduce succesul

Un CEO aflat de mult timp la conducerea unei companii cunoaste
bine organizatia, structura business-ului, clienti, piata si partenerii. El ajunge sa se identifice cu valorile organizatiei,
devenind un brand in piata si o emblema a companiei. Pe de
alta aparte insa, exista riscul ca aceasta sa intre intr-o zona de confort si sa se detaseze de viata companiei.

„Mentinerea top-managementului sau numirea unui nou executiv sunt de cele mai multe ori impuse de schimbarile prin care trece compania sau piata”, a declarat Monica Bors, general manager al firmei de recrutare Premium HR.

Prin urmare, specialistii in resurse umane spun ca stabilirea unui mandat de CEO depinde de trei factori esentiali: dimensiunea companiei, tipul de proprietate – publica, privata, listata la bursa si etapa de viata in care se afla business-ul respectiv (star-up, consolidare, dezvoltare, criza).

„Nu se pune problema daca un manager este bun sau rau, ci daca este compatibil cu obiectivele si strategia companiei. De exemplu, daca la conducere se afla un om cu viziune, deschis spre inovatie si dezvoltare, dar compania nu vrea inovatie si extindere, ci doar consolidare, atunci clar exista o nepotrivire”, a spus Oana Datki, country manager al Consulteam.

Ea crede ca pe de o parte exista manageri extraordinari de buni pe partea de extindere a unui business si pe de alta parte manageri care exceleaza in consolidarea de rezultate.

„Depinde de abilitatile fiecaruia. Nu exista o reteta universala. Un CEO poate fi potrivit timp de 3 ani, dar daca dupa acea perioada compania isi schimba strategia, atunci este nevoie de un om compatibil cu noile cerinte”, a adaugat Oana Datki.

Totusi, un mandat pe termen lung ajuta la consolidarea rezultatelor, la stabilitate si consecventa in implementarea strategiei de business.

„Nu este bine nici sa schimbi CEO-ul anual. La nivel de decizii si actiuni, treburile se concretizeaza abia intr-un an. Nici nu obtii bine rezultatele, ca trebuie sa cedezi locul altcuiva. Practic nu exista continuitate. Asa cum e si in politica, la ministere„, a spus Datki.

Si Anca Podoleanu, managing partner al Boyden Global Executive Search Romania, este de aceeasi parere.

„Eu as opta pentru un mandat mai lung, pentru ca intr-o organizatie abia dupa 5-6 ani poti sa vezi concret impactul unui anumit stil de leadership asupra business-ului”, a declarat Anca Podoleanu.

Ea a explicat cat de mult conteaza tipul de proprietate in stabilirea unui mandat.

„Daca vorbim de o companie vizibila, listata la Bursa, atunci apare o cu totul alta gandire. Aici trebuie sa ai mereu rezultate si ajuta ca din cand in cand sa ai o abordare diferita, in speta un CEO diferit”, a zis Anca Podoleanu.

„Daca esti la inceput de drum, atunci ai nevoie de un management bazat pe dezvoltare, continuitate, pe termen de 5-6 ani. Daca esti in criza, ai nevoie de management de criza”, a adaugat ea.

Potrivit Monicai Bors de la Premium HR, in sectorul privat, de cele mai multe ori miscarile de top-management sunt luate in considerare atunci cand apar schimbari importante in viata companiei.

„Este adus un nou CEO in contextul extinderii operatiunilor sau al largirii gamei de produse si servicii, cand se intra pe noi piete sau cand se impune reorganizarea companiei. Un nou manager general cu experienta vasta in restructurarea afacerilor poate conduce cu succes compania prin perioadele tulburi sau atunci cand actionarii vor sa vada o schimbare de fond a business-ului”, a spus Monica Bors, general manager al firmei de recrutare Premium HR.

In aceste situatii se justifica numirea unui nou executiv, care poate aduce plusvaloare companiei prin: experienta de succes in proiecte similare, extinderea expertizei echipei de bord, o viziune mai larga asupra pietei, un suflu nou, schimbari in stilul de management etc.

De asemenea, Cristina Popescu manager general al firmei Qpas, a explicat ca in general, in multinationale politica de HR a grupului determina numarul maxim de mandate pe care un CEO le poate exercita.

„In cadrul subsidiarelor general managerul are unul, maxim doua mandate. In companiile romanesti CEO-ul poate activa mai mult de doua mandate”, a spus Cristina Popescu.

In ceea ce priveste etapa de viata in care se afla compania, Popescu considera ca pentru un start-up, de exemplu,  este recomandat un manager general cu experienta bogata in dezvoltarea de noi business-uri, care sa organizeze si sa pozitioneze compania in piata.

„In acest caz, managerul poate avea nevoie de mai mult de doua mandate”, a punctat reprezentanta Qpas.

Pe de alta parte, daca vorbim despre o companie matura, poate fi adus un nou CEO, orientat spre dezvoltare si inovatie.