- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Top 3 joburi căutate de români în această vară: şoferi, manager şi operator call center

23 Aug, 18:30 • Dobran Viorel
Românii fără loc de muncă preferă să trăiască din ajutoarele sociale şi mica agricultură dacă locuiesc la ţară, deşi oferta de joburi este extrem de bogată în fiecare lună.
Top 3 joburi căutate de români în această vară: şoferi, manager şi operator call center

România se află printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor care au terminat liceul sau facultatea, deşi oferta de joburi este mai mult decât generoasă. Această situație este explicată de experți prin faptul că angajatorii români caută persoane cu experiență și nu oferă suficiente locuri de muncă pentru începători. Site-urile de recrutare contrazic încă specialiştii în HR, un clasament al celor mai căutate joburi fiind edificator.

Joburi de şoferi, la mare căutare în această vară. Se mai caută asistenţi medicali şi ingineri

Cu 150.000 de interogări pe site, joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul verii și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de joburi disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție.

Anunţuri toxice de angajare: cum arată „ofertele” pentru joburi de coşmar. Ce sa nu scrii niciodată într-un CV

A doua cea mai căutată poziție a fost, suprinzător, cea de manager, căutare care înregistrează o creștere puternică față de primele luni ale anului, în condițiile în care candidații au făcut 115.000 de interogări în platformă după acest cuvânt cheie. „Derivările cele mai populare din acest termen au fost de assistant manager, project manager, manager regional, key account manager sau sales manager.

Cea mai mare parte a acestor derivate ne arată că sunt din ce în ce mai mulți specialiști și candidați cu experiență, în special din zona de vânzări, care prospectează piața muncii și, chiar dacă nu aplică imediat, au în plan, pentru următoarea perioadă o schimbare de carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Ce salarii se oferă într-un call center. Joburi căutate
Ce salarii se oferă într-un call center

Clasamentul continuă cu poziția de asistent medical, care a avut 87.000 de interogări pe eJobs.ro; operator call center, cu 64.000 de căutări și inginer, cu specializările de inginer constructor, inginer mecanic, inginer de instalații, inginer electric și inginer chimist. Cei ce au fost interesați de joburile din call centere au căutat în special oportunități pentru vorbitorii de spaniolă, de italiană, de franceză și de engleză.

„Sectorul de servicii externalizate și call centere este unul dintre cei mai mari angajatori din economie, cu un număr consistent de locuri de muncă scoase în piață în fiecare an, majoritatea fiind adresate candidaților care generează cele mai multe aplicări, respectiv cei din zona entry level.

Astfel, vara aceasta au fost postate aproape 8.000 de joburi pentru această industrie, trei sferturi vizând candidați cu maximum doi ani de experiență. În același timp, peste 300.000 de aplicări au mers, vara aceasta, către angajatorii din call center / BPO”, mai spune Roxana Drăghici.

O nouă platformă dedicată anunțurilor de angajare se lansează în România. Ce tipuri de joburi vor fi publicate

În creștere față de începutul anului se află și căutările pentru care au fost folosite cuvintele cheie „remote” și „acasă”. Acestea au însumat 30.000 de interogări. Au fost, în schimb, înregistrate 320.000 de aplicări de la începutul lui iunie și până acum pentru joburile ce permit munca de acasă.

Joburi cu salarii de 12.000 de lei pentru şoferii de TIR, 4.800 de lei pentru un asistent medical

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al celor sunt angajați ca șoferi variază între 4.000 de lei și peste 12.000 de lei, dacă vorbim despre șoferi de tir care operează curse internaționale. Salariul mediu net al unui asistent medical este de aproximativ 4.800 de lei, iar pentru un operator call-center de 3.500.

Media salarială pentru un contabil este de 5.000 de lei pe lună, în timp ce un specialist în resurse umane câștigă aproximativ 4.500 de lei pe lună. Aceste medii salariale reflectă datele din toate județele țării și pentru angajați care ocupă pozițiile respective, dar pot avea niveluri diferite de experiență.

Angajatorii au postat, de la începutul verii și până acum 65.000 de locuri de muncă pentru care au fost cumulate 2,2 milioane de aplicări.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 23.000 de locuri de muncă. Dintre acestea, 700 sunt poziții pentru șoferi, 4.500 pentru asistenți medicali, 500 pentru contabili și 2.700 pentru lucrători în call-centere. Angajatorii au, de asemenea, 800 de joburi disponibile și pentru ingineri. 900 de locuri de muncă postate în acest moment în platformă sunt remote.

Românii preferă să trăiască din ajutoare sociale. Cum se refuză, pe bandă rulantă, joburi plătite și cu 500 de lei pe zi

Potrivit Eurostat, România, alături de Grecia și Italia, are cele mai ridicate rate ale șomajului în rândul absolvenților de învățământ superior. În prezent, chiar și tinerii care doresc să lucreze se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă.

Aida Chivu, specialist HR, spune pentru Știrile ProTV că, pe de o parte, cultura noastră încurajează tinerii să aștepte înainte de a accepta un loc de muncă, chiar dacă au terminat facultatea. În același timp, angajatorii din România nu sunt pregătiți să investească timp în instruirea tinerilor.

Tinerii fără educație universitară au șanse mai mari să-și găsească locuri de muncă

Generaţia Z nu prea e interesată de Joburi

Domeniile care oferă astfel de oportunități includ retailul, vânzările în magazin, call center-ele și HoReCa/turismul, unde experiența anterioară nu este întotdeauna necesară.

Ana Visian de la Best Jobs, spune că tinerii care vorbesc o limbă străină au șanse de angajare mult mai mari în aceste domenii, chiar dacă nu au experiență.

Raportul mai indică faptul că bărbații cu studii superioare se angajează mai ușor decât femeile cu același nivel de educație, o tendință observată în 18 state membre ale UE, inclusiv România.

Potrivit Institutului Național de Statistică, rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani din România depășește 20%.