- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Cât va costa întreţinerea pentru un apartament de trei camere, la iarnă. Fostul director RADET rupe tăcerea: „Suntem într-o situaţie foarte grea”

19 Oct, 17:57 • stefan.vlad
Cât va costa întreţinerea pentru un apartament de trei camere, la iarnă. Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a declarat că la iarnă costurile pentru căldura din apartamente vor fi duble față de anul trecut.
Cât va costa întreţinerea pentru un apartament de trei camere, la iarnă. Fostul director RADET rupe tăcerea: Suntem într-o situaţie foarte grea

Cât va costa întreţinerea pentru un apartament de trei camere, la iarnă. Reţeaua de termoficare a Capitalei este a doua ca dimensiune din lume, după cea a Moscovei. Aceasta a fost construită între anii 1965 şi 1990 şi numără peste 950 de conducte goase, aproape 3.000 de kilometri de conducte mai subțiri şi peste 1.000 de puncte termice.

Din păcate, investiţiile majore au lipsit în ultimele decenii iar ţevile sunt cârpite la fiecare avarie. Angajaţii Termoenergetica coboară zilnic în subteran, prin coridoare întunecate și mizerabile, ca să devieze, în regim de urgență, apa de la o conductă spartă peste noapte. Peticesc printre aburi și în temperaturi greu de suportat țevile ruginite.

Cât va costa întreţinerea pentru un apartament de trei camere, la iarnă

Radu Opania a preconizat care vor fi prețurile la iarnă în București pentru un apartament de trei camere. „Asta este o altă latură a nenorocirilor (plata întreținerii – n.r.). Vor avea căldură unii, vor avea apă caldă, dar prețurile, costurile, vor fi duble. Trei camere, trei persoane, standard, dacă plăteai anul trecut cinci milioane, cinci milioane cinci sute (550 lei – n.r.), acum se plătește undeva la zece milioane ( 1.000 de lei – n.r.)”, a declarat Radu Opaina, potrivit Gândul.ro.

Acesta a mai declarat că în cazul în care sistemul de termoficare va ceda la iarnă, bucureștenii ar putea recurge la improvizații, care pot fi extrem de periculoase. „Am fost director RADET trei luni de zile și m-am lămurit cu ce se întâmplă în sistem, și dovada este că am ajuns aici unde am ajuns, într-o situație foarte critică și foarte grea, foarte gravă, iar cine este expus acestor situații va îngheța de frig, iar dacă nu va îngheța de frig,  ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”, a mai spus Radu Opaina, potrivit aceleiaşi surse.

Citeşte şi: Dezastrul din Capitală prin ochii fostului director RADET: „E mult mai rău ca acum 30 de ani. Acum, și fără căldură, și fără apă caldă, și cu banii luați.”

Edilul general a declarat că Primăria Capitalei îşi va plăti în acest an datoriile către Termoenergetica, aşa cum a făcut-o şi în anul 2021. El a arătat însă că Municipalitatea nu va putea achita şi alte 600-650 de milioane de lei care s-au acumulat în ultimii trei ani, reprezentând diferenţă de tarif între preţul real de furnizare a gigacaloriei şi preţul pe care îl stabileşte ANRE.

Noi o să ne stingem datoriile către Termoenergetica până în decembrie, aşa cum am făcut-o şi în 2021, primul an în care s-a întâmplat lucrul acesta. Dar există acea diferenţă de tarif între preţul real de furnizare al gigacaloriei, cu toate pierderile, şi preţul pe care îl stabileşte ANRE.

Această diferenţă de tarif este de ordinul 120 de milioane de lei în 2020, 240 de milioane în 2021 şi nu e calculată în 2022, pentru că trebuie făcut bilanţul energetic, dar o să fie undeva la 300 de milioane de lei. Aceste aproximativ 600-650 de milioane de lei, dacă vrea, Consiliul General le poate recunoaşte. Eu mi-aş dori să vrea, dar pentru asta trebuie să aibă şi banii şi acesta este motivul pentru care am făcut, încă din octombrie anul trecut, solicitări către Guvern pentru a ne ajuta.

Pentru că Primăria Capitalei, ca subvenţie, în 2011-2020 în medie a plătit sub 700 de milioane de lei. În 2021 a plătit 950 de milioane de lei şi în 2022 va plăti cu totul undeva la 1,5 miliarde lei. De la 700 de milioane la 1,5 miliarde e deja o diferenţă foarte mare, iar ca să ajungi la 2 miliarde nu se poate. Şi atunci e nevoie de sprijin guvernamental”, a spus edilul general.