- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Cum setezi centrala termică pentru a nu plăti facturi uriaşe la gaze

22 Oct, 13:00 • Cornel Ghimeșan
Omul gospodar îşi face vara sanie, iari iarna car! O centrală termică pregătită din timp îţi poate salva bugetul familiei pe timp de iarnă, mai ales că tarifele la gaze aproape s-au dublat în ultimul an.
Cum setezi centrala termică pentru a nu plăti facturi uriaşe la gaze

Centrala termică eficientă te ajută sa treci cu bine, din punct de vedere financiar, peste iarnă. „Blog de Instalatii” iti ofera in acest ghid cateva informatii si sfaturi pentru a avea o centrala termica eficienta, si un consum mic de gaz in iarna aceasta.

O primă greșeală pe care o fac mulți dintre noi este atunci când plecăm de acasă. Unii opresc centrala definitiv crezând că așa fac economie, însă experții spun că lucrurile nu sunt tocmai așa.

Dacă centrala este oprită de tot, atunci când ajungem acasă va trebui să programăm centrala la o temperatură mai mare, astfel încât să se facă mai repede cald, ceea ce va însemna un consum mai mare.

Așadar, atunci când plecăm de acasă, centrala trebuie să fie programată la 16 grade Celsius. Dacă suntem plecați mai mult de două zile, centrala trebuie să stea la 8 grade Celsius. Când ajungem acasă centrala nu va trebui să facă un efort prea mare pentru a face cald în casă.

Pentru un consum mai mic la iarnă, trebuie să se cunoască faptul că fiecare grad în minus la centrala ta termică  înseamnă un consum cu până la 5% mai mic.

Alte sfaturi utile pentru a evita facturi mari:

1. Fa revizia centralei termice

Inainte sa vina iarna, centrala ta are nevoie de o revizie tehnica. La fel ca la masina. Asta ajuta ca centrala termica sa functioneze fara probleme sau scurgeri.

In plus, daca ai un filtru antimagnetita, acum este timpul sa-l cureti.

Este bine sa faci revizia la centrala termica pe perioada de primavara – vara. Pentru ca in timpul iernii, firmele de service pentru centrale termice sunt foarte ocupate cu interventiile.

2. Regleaza temperatura la centrala termică

Trebuie sa verifici setarile la centrala termica, si sa fii sigur ca sunt cele corecte. Daca e nevoie, sa mai scazi temperatura. Uite care sunt temperaturile recomandate:

  • temperatura pentru circuitul de incalzire la centrala in condensatie < 55 de grade. Daca setezi o temperatura mai mare, s-ar putea ca centrala sa nu condenseze si sa scada eficienta cu 10 – 20%.
  • temperatura pentru circuitul de incalzire la centrala conventionala (fara condensatie) 65 grade.
  • temperatura la robinet, pentru circuitul de apa calda menajera ar trebui sa nu fie mai mare de 49 grade, pentru a se evita oparirea.

Temperatura setata la centrala termică trebuie verificata periodic si redusa daca se poate. Cu cat este mai mica, cu atat vei consuma mai putin si cu atat vei si plati mai putin.

Daca scazi temperatura chiar si cu 1 grad la termostat sau la centrala termica, poti sa faci economii la factura de gaz. Din video-ul de mai jos vei afla cat consuma o centrala pe gaz. Compara cu consumul tau de gaz, si vezi daca centrala ta consuma mult:

 

3. Izoleaza tavanul sau podul

Caldura se ridica. Podul casei tale, sau tavanul apartamentului trebuie izolate pentru a preveni pierderile de caldura.

Asta iti va reduce facturile de incalzire si o sa-ti tina casa calda. Vezi daca mai sunt si alte modalitati de a spori izolatia casei tale.

Poate montezi ferestrele termopan daca nu ai deja sau te asiguri ca usile si ferestrele se inchid bine si nu intra sau iese aer pe langa ele.

4 Foloseste eficient termostatul pentru centrala termică

Centrala termică trebuie să aibă termostat

Centrala termica nu trebuie sa incalzeasca tot timpul la temperatura mare. Incepe prin a alege un termostat de camera bun.

Cea mai mica temperatura setata ar trebui sa nu fie mai jos de 18 grade. Incepi de aici si creste cu cate 1 – 2 grade ca sa vezi cum este confortabil pentru tine.

„Ghidul facturilor” în cinci paşi. Avocatul Adrian Cuculis îţi spune ce să faci când nu poţi plăti curentul şi gazele
Poti oricand sa cresti temperatura in casa pentru 10 minute. Doar sa-ti amintesti sa o scazi la loc. Cu ajutorul unui termostat programabil, poti face asta automat. Inainte sa alegi termostatul, vezi acest video:

5. Monteaza robineti termostatati

Casa ta nu trebuie incalzita la aceeasi temperatura. Este recomandat sa montezi robineti termostatici in fiecare camera din casa (mai putin in una). Am explicat aici cum functioneaza.

Acesti robineti cu cap termostatic te ajuta sa reglezi debitul de apa care trece prin calorifere, si astfel poti controla temperatura local.

In felul acesta ai control individual pe fiecare camera. Capul termostatic iti permite sa alegi temperatura ambientala potrivita, de obicei intre 3-4 corespunde la 21 – 23 grade.

Caloriferul va fi pornit si oprit automat de robinetul cu cap termostatic. Cu cat este dat la o gradatie mai mare, cu atat mai cald va face.

6. Monteaza panouri reflectorizante pentru calorifere

Cred ca sunt o investitie buna. Chiar daca nu sunt foarte atractive si aratoase, ele te vor ajuta reflectand caldura inapoi in casa. Caldura care altfel ar fi absorbita de pereti.

Asa pastrezi majoritatea caldurii in casa. Nu sunt necesare daca caloriferul este bine dimensionat, dar oricum, panourile reflectorizante pentru izolarea caloriferelor au un efect pozitiv.

Funizorii de energie fug de România. „Populația este prostită cu lupta aceasta împotriva băieților deștepți din energie prin punerea unui plafon.”

7. Schimba furnizorul de gaz si de curent

Furnizorul tau de gaz si cel de energie electrica ar trebui sa-ti ofere cel mai bun pret. Dar nu se intampla asta intodeauna.

Acum poti schimba furnizorul de gaz sau curent. Uite cum poti sa faci:

  1. Intra pe un site unde poti compara si schimba furnizorul de energie
  2. Alege persoana fizica, localitatea, si serviciile gaz si curent si apasa continua
  3. Trece consumul estimat si distribuitorul.
  4. Alege unul din pachete si apasa continua.
  5. Scrie datele de contact la Vreau sa finalizez contractarea online si apasa genereaza documente.
  6. Incarca documetele si trimite-le.

Sunt mai multi furnizori de energie, nu trebuie sa stai legat de unul singur. E simplu sa compari tarifele si sa economisesti.

Introdu detaliile pe care le-am enumerat mai sus, si datele tale de contact. Dupa ce ai introdus datele, e usor sa primesti un estimat.

De ce sa platesti mai mult, cand poti sa economisesti la factura de gaz si curent?

Vezi daca mai este valabila oferta de schimbare a furnizorului de energie ca sa economisesti.

Citeşte şi:

Greşeala pe care o fac toţi românii atunci când pornesc centrala termică. Manevra care te scapă de costuri uriaşe
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult