- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: „Sper să avem o factură unică la nivel naţional, uşor de citit. Am demarat discuţii cu ANRE”

19 Oct, 21:27 • Russo George
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat miercuri că a depus în Parlament o propunere de amendament la OUG 130/2022 pentru completarea Legii 121/2014 privind eficienţa energetică, prin care se urmăreşte generarea unui format unic naţional al facturilor, pentru a le simplifica.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Sper să avem o factură unică la nivel naţional, uşor de citit. Am demarat discuţii cu ANRE

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, a declarat că a avut în vedere în principal consumatorii din mediul rural, pentru care actualele facturi ar putea fi complicat de citit, astfel încât este posibil să apară nemulţumiri şi neînţelegi vizavis de consum şi a precizat că a demarat discuţii cu ANRE în această privinţă.

„În martie anul acesta am demarat discuţii cu ANRE. Vom genera o factură la nivel naţional, mult simplificată, pentru ca oricine să o poată citi – consum, suma de plată. Ne-am gândit la consumatorii din mediul rural şi preorăşenesc să o poată citi. Luăm în calcul elaborarea unui contract de furnizare. Avem un amendament depus în Parlament la OUG 130/2022 pentru ca facturile să fie mult simplificate pentru a fi uşor parcurse şi înţelese de consumatori.

ANPC nu poate suspenda activitatea unui furnizor de energie electrică. Sper să avem o factură unică la nivel naţional, uşor de citit. Sperăm să treacă de voinţa parlamentară acest amendament”, a afirmat Constantinescu, miercuri, la Senat, la dezbaterea AUR pe tema energiei, organizată de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat.

Citeşte şi: Președintele ANPC consideră că educația financiară ar trebui să devină obligatorie. „Cei mici se familiarizează cu tot ceea ce înseamnă financiar de la momentul la care aleg să-şi cumpere sau nu ceva”

Preşedintele ANPC şi-a exprimat convingerea că şi contractele de furnizare a energiei „vor trebui reevaluate la un moment dat”.

Dintre abaterile constatate şi sancţionate de ANPC în domeniul energiei, Constantinescu a enumerat: citirea eronată de către operatorii de distribuţie a aparatului de măsură, emiterea de facturi cu index citit deşi era doar estimat, facturarea greşită ca urmare a introducerii unor date greşite.

Citeşte şi: Când intră pe carduri a treia tranşă de vouchere sociale de 250 lei