- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Peste 1,5 milioane de familii din România și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Marcel Boloș: ”Avem 500.000 plăți într-o săptămână, ceea ce ne confirmă că programul este implementat cu succes”

06 Apr, 22:55 • Russo George
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că, în perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, peste 1,5 milioane de familii din România şi-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie.
Peste 1,5 milioane de familii din România și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Marcel Boloș: ”Avem 500.000 plăți într-o săptămână, ceea ce ne confirmă că programul este implementat cu succes”

Valoarea totală a plăţilor efectuate cu cardul de energie la oficiile poştale, factorii poştali sau online este de 352 milioane lei. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate peste 173.000 de cereri de plată online (11,5%), prin platforma pusă la dispoziţie de Poşta Română, valoarea totală a cererilor online acceptate fiind de peste 20 milioane lei.

Alte 258.610 plăţi în valoare totală de  53 milioane lei au fost operate de către factorii poştali dotaţi cu cititoare optice, care pot fi solicitaţi la domiciliul beneficiarilor pentru a încasa contravaloarea facturilor la energie, mai arată comunicatul de presă al MIPE.

„Am depăşit, zilele acestea, pragul de 1,5 milioane de beneficiari care au făcut plăţi prin cardul de energie. Procesul s-a fluidizat, iar pe măsură ce se emit facturi numărul plăţilor creşte considerabil. Avem 500.000 plăţi într-o săptâmănă, ceea ce ne confirmă că programul este implementat cu succes. Reamintesc faptul că acceptăm şi facturi restante, dar condiţia este ca ele să nu fie emise mai devreme de 1 ianuarie 2023, iar perioada de facturarea ce poate fi luată în calcul este maxim luna octombrie 2022.

Sunt bucuros că şi plata facturilor la lemne funcţionează corespunzător, avem deja peste 4.000 astfel de facturi platite, beneficiarii primind numerar sumele. Mai sunt încă trei luni pentru utilizarea primei tranşe de 700 lei din ajutorul aferent acestui an şi mă bucur să constat buna mobilizare a Poştei Române în toată această perioadă de implementare a programului. Prezenţa factorilor poştali în teren este un sprijin important pentru beneficiarii care nu se pot deplasa la oficiile poştale sau care nu pot accesa platforma de plăţi online. În total, 430.000 familii şi-au plătit facturile fără să se deplaseze”, a declarat ministrul Marcel Boloş, conform sursei citate.

Cele mai multe plăţi cu cardul de energie au fost făcute în Iaşi, Bucureşti şi Prahova

Cele mai multe plăţi cu cardurile de energie au fost făcute în Iaşi (240.000), Bucureşti (211.000) şi în Prahova (191.000).

Până în prezent, 2.110.134 de carduri de energie au ajuns la românii vulnerabili. Urmează ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluţionează anchetele sociale, până în prezent fiind solicitate peste 10.000.

MIPE reaminteşte că, în situaţia în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuieşte acolo, este recomandat: reglementarea juridică a situaţiei reale; solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul şi persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poştă, iar ulterior se actualizează lista.

Numărul total de beneficiari ai acestei măsuri este de 4 milioane de persoane, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade:

– Pentru tranşa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

– Pentru tranşa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit un ghid cu situaţii speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii.

Platforma pusă la dispoziţie de Poşta Română pentru plăţi online poate fi accesată AICI.

Citește și: Robotul EVA te ajută să alegi dintre cei peste 200 de furnizori de energie. ANRE schimbă facturile de la 1 aprilie