- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

România, aproape de un dezastru economic. Semnal de alarmă al economiștilor: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”

26 Sep, 23:44 • Bumbeneci Diana
Țara noastră ar putea ajunge la pragul în care numărul șomerilor ar crește radical, iar sute de firme se vor închide. Avertismentul a fost lansat de economistul Mircea Coșea.
România, aproape de un dezastru economic. Semnal de alarmă al economiștilor: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”

În actuala criză economică, România este tot mai aproape de a lovi mii de români ce riscă să fie șomeri. Pe marginea acestui subiect, economistul Mircea Coșea a făcut declarații tranșante prin care confirmă că se așteaptă la falimente pe bandă rulantă, pe fondul crizei din energie.

România ar putea avea mai mulți șomeri. Avertismentul economiștilor

După părerea fostului ministru, actualul Executiv condus de liberalul Nicolae Ciucă nu are nicio soluție viabilă pentru criza energetică. Economistul este de părere că în următoarele luni, în România vir fi sute de firme care vor da faliment, rând pe rând, iar acest lucru va duce la creșterea semnificativă a numărului șomerilor.

Observând cum procedează Guvernul, mă refer la România în principal, nu mă aștept la nimic în viitoarele luni, că Guvernul încearcă să repare niște lucruri care nu sunt de reparat. Trebuia să înceapă cu revizuirea păcatului inițial, care era liberalizarea prețurilor. Acolo trebuia văzut ce se poate face și cum.

Toate aceste plafoane pe care ba le schimbă, ba le mărește, ba le plafonează, nu fac decât să arate că nu e există un concept clar și eficient de rezolvare a problemei energiei în România.

Facturile vor fi mari, vor fi mari și pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva de așa ceva, că vom sta în frig și vom încerca să ne gospodărim fiecare cum putem. Dar firmele sunt în pericol și firmele sunt cele care țin economia deocamdată, ele țin locurile de muncă și încearcă să creeze ceva.

Statistica din iulie arăta că până în iunie erau aproape 8.000 de firme care au dat faliment din cauza incapacității plății facturilor. Acum s-au mai adăugat altele, nu știm câte, dar foarte multe. Pentru că economia României nu suportă o astfel de creștere spontană și la nivelul la care e. Deci se vor închide firme, va fi șomaj, o destabilizare economică a întregului ansamblu pe care-l reprezintă economia românească. Nu văd nicio idee care să ducă la o oarecare îmbunătățire a situației”, a transmis Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Te-ar mai putea interesa și: Românii și-ar putea lua adio de la ajutoarele sociale. Șefa Băncii Centrale Europene cere ca sprijinul pentru populație să fie limitat

România, aproape de un dezastru economic. Semnal de alarmă al economiștilor: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”
România, aproape de un dezastru economic. Semnal de alarmă al economiștilor: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”

Specialistul în economie a lansat și un avertisment destul de dur, pe marginea crizei energetice despre care se discută tot mai des în România. Conform lui Mircea Coșea, un lockdown ar putea fi luat în considerare pe viitor, în țara noastră. Mai mult, specialistul este de părere că sunt destule șanse să apară un blocaj total la producția de energie, din cauza neplății facturilor.

Poate să apară un blocaj total la producția de energie pentru că neplata facturilor duce la lipsa de lichiditate la nivelul producătorilor. Producătorii s-au împumutat că nu au primit compensarea, dar asta nu poate să mai continue.

Neprimind compensarea, nici plata facturilor, așa cum s-a calculat ea, producătorul nu mai are mijloace de reluare a producției. Deci se poate ca producția să fie oprită sau pe jumătate sau un sfert. Un lockdown, din acest punct de vedere e posibil, avem elemente aproape sigure din punct de vedere logic”, a conchis Mircea Coșea.

Mai poți citi: Criza energetică duce la concedierea a sute de români. O nouă societate a făcut marele anunț! „Suntem în situaţia în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult