- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Telefoanele tuturor ar putea să NU mai funcționeze la iarnă! Raționalizarea energiei ar putea pune presiune pe infrastructura de telecomunicații a Europei

29 Sep, 19:47 • Bumbeneci Diana
Telefoanele oamenilor ar putea să nu funcționeze corect la iarnă, din cauza energiei electrice. Oficialii din industria telecom au temeri mari că o iarnă severă va pune presiune pe infrastructura de telecomunicații a Europei.
Telefoanele tuturor ar putea să NU mai funcționeze la iarnă! Raționalizarea energiei ar putea pune presiune pe infrastructura de telecomunicații a Europei

Telefoanele ar putea fi un nou motiv de îngrijorare. Cândva era greu să te gândești că ar putea veni o perioadă în care restricțiile la energie ar putea duce la nefuncționarea telefoanelor. Ei bine, un scenariu negru scoate la iveală faptul că acest lucru s-ar putea întâmpla chiar iarna aceasta, în situația în care raționalizarea energiei va scoate din funcțiune o mare parte a rețelelor mobile din regiune și ar duce la momentul în care telefoanele nu vor funcționa, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Telefoanele ar putea fi primele afectate de criza energiei electrice

Mai exact, în actuala criză, oficialii din industria telecom intervievați de Reuters au transmis că au temeri mari că o iarnă severă va pune presiune pe infrastructura de telecomunicații a Europei, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul. Datele analizate arată faptul că la ora actuală nu există destule sisteme de rezervă în mult țări europene care să gestioneze o întrerupere pe scară largă a aprovizionării cu electricitate. Ei bine, acest lucru va crește riscul opririi funcționării telefoanelor mobile, susțin patru directori din industria telecom.

În acest sens, state membre UE, precum Franța, Suedia și Germania, au în plan să își creeze o siguranță legată de modul în care telecomunicațiile vor funcționa chiar și dacă va exista o întrerupere prelungită a aprovizionării cu electricitate care va epuiza bateriile instalate la miile de turnuri de telefonie mobilă ridicate pe teritoriul lor. Fără telefonie, companiile sunt ca și închise, iar acest scenariu este imposibil de luat în calcul.

Citește și: Românii care cresc porci și păsări vor fi sprijiniți de Guvern. Statul a pregătit ajutoare de peste 129 de milioane de lei

Datele statistice arată faptul că Europa deține în prezent o jumătate de milion de turnuri de telefonie mobilă. Ei bine, cea mai mare parte dintre acestea dispun de sisteme de baterii care pot asigura funcționarea antenelor de telefonie mobilă pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute.

Spre exemplu, în Franța, un plan transmis de distribuitorul de electricitate Enedis pleacă de la ipoteza unor întreruperi de aprovizionare care, în cel mai grav scenariu, ar putea dura și două ore, timp în care telefoanele nu vor funcționa. Această pană generalizată ar urma să afecteze doar anumite părți din țară, pe sistem rotativ. De partea cealaltă însă telefoanele pentru serviciile esențiale, precum spitalele, poliția și guvernul nu vor fi afectate, au precizat sursele citate de Reuters.

În schimb, companiile de telecomunicații din Suedia și Germania și-au exprimat și ele îngrijorarea cu privire la posibile întreruperi în aprovizionarea cu electricitate în cadrul unor discuții cu guvernele lor, au dezvăluit surse din apropierea discuțiilor.

Autoritatea de reglementare din sectorul telecom din Suedia (PTS) a început să colaboreze cu operatorii de telecomunicații și alte agenții guvernamentale pentru găsirea de soluții. În cursul discuțiilor a fost abordată și situația în care electricitatea va fi raționalizată, iar acest lucru va afecta implicit și telefoanele oamenilor. PTS este pe punctul de a finaliza achiziționarea de generatoare portabile care să alimenteze stațiile de bază în cazul unor întreruperi îndelungate în aprovizionarea cu electricitate, a declarat un purtător de cuvânt de la PTS.

Telefoanele tuturor ar putea să NU mai funcționeze la iarnă! Raționalizarea energiei ar putea pune presiune pe infrastructura de telecomunicaţii a Europei
Telefoanele tuturor ar putea să NU mai funcționeze la iarnă! Raționalizarea energiei ar putea pune presiune pe infrastructura de telecomunicaţii a Europei

În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de turnuri radio mobile. Se pare că toate sistemele sale mobile de alimentare de urgență pot suporta doar un număr mic dintre ele în același timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. În acest sens, Deutsche Telekom își va pune baza pe o serie de mobile de alimentare de urgență care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite. Cu toate acestea însă, la o situație de criză s-ar putea utiliza doar telefoanele pentru urgențe.

Fiind neobișnuite cu întreruperea alimentării cu electricitate în ultimele decenii, țările europene nu au, de regulă, generatoare care să asigure producția de electricitate pentru o perioadă îndelungată. Până acum s-a mers pe ideea că nu vor exista astfel de necesități, însă iată că o criză în energie forțează companiile să ia decizii în regim de urgență.

„Poate că am fost răsfățați în mari părți ale Europei unde electricitatea este destul de stabilă. Investițiile în zona echipamentelor de stocare a energiei au fost, poate, mai mici decât în alte țări”, a spus un director din industria de telecomunicații.

Citește și: Primarii de Sector, puși la zid de prefectul Bucureștiului.  Greblă, cere măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, după ce a plouat din nou cu amenzi în Capitală

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult