- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Virgil Popescu, ministrul Energiei, anunţ de ultim moment: „Vom elimina declaraţiile pe proprie răspundere, pentru ca toţi cetăţenii să beneficieze de tarifele plafonate la energie”

20 Dec, 15:31 • Russo George
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat marţi, că prevederea conform căreia persoanele care deţin mai multe locuinţe şi vor să aplice pentru plafonarea preţului la energie electrică trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, în care să specifice la ce adresă vor să se aplice plafonarea, va fi eliminată.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, anunţ de ultim moment: Vom elimina declaraţiile pe proprie răspundere, pentru ca toţi cetăţenii să beneficieze de tarifele plafonate la energie

Iniţiativa anunţată marţi de Virgil Popescu fusese înainte anunţată şi de PSD, dar social-democraţii scriseseră într-un comunicat că vor propune în coaliţie eliminarea prevederii referitoare la declaraţia pe propria răspundere, astfel că acum pare că ambele mari partide de guvernământ au căzut de acord în această problemă.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a declarat Virgil Popescu.

Citeşte şi: Varujan Vosganian, scenariu de groază: „Bugetul pe anul 2023 scade pensiile, pe ansamblul lor, cu 7 miliarde de lei”

Comunicatul PSD prin care anunţa că va propune în coaliţie renunţarea la declaraţie venise cu mai puţin de două ore înainte.

„Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriaşilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă preţuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerinţă creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privinţa gestionării unui număr mare de declaraţii ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetăţeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene”, arată comunicatul de presă de marţi al PSD.

Citeşte şi: UE a hotărât plafonarea prețului la gaze pentru țările membre! Plafonul ar putea intra în vigoare de la 15 februarie 2023