- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Vouchere sociale de 250 de lei. Octombrie aduce a treia tranşă pe carduri. Mulţi români riscă să piardă ajutorul social

10 Oct, 08:50 • Dobran Viorel
Românii vor primi în luna octombrie 2022 a treia tranșă de vouchere sociale de 250 de lei pe cardurile sociale, conform anunțului oficial. ANAF va aproba listele înainte, astfel că mulţi dintre cei care au încasat lunile trecute vor pierde acest ajutor.
Vouchere sociale de 250 de lei. Octombrie aduce a treia tranşă pe carduri. Mulţi români riscă să piardă ajutorul social

Vouchere sociale de 250 de lei. Tichetele pentru alimente urmează să fie alimentate cu suma de 250 de lei în această lună. Graficul prezentat la începutul programului de autorităţi stabilea că voucherele de alimente vor fi încărcate cu bani în perioada 17 octombrie și 21 octombrie. Totodată, se va face şi actualizarea listelor cu potenţiali noi beneficiari ai voucherelor de alimente, de către Ministerul Muncii și verificarea de către ANAF. În aceste condiţii, mulţi care au depăşit plafonul, nu vor mai primi cea de-a treia tranşă. Ulterior, banii urmează să fie virați pe vouchere sociale sau pe voucherele pentru alimente între 24 octombrie 2022 și 31 octombrie 2022.

Primul oraș din România care anunță că iarna aceasta ar putea rămâne complet fără căldură

Vouchere sociale de 250 de lei: Banii „expiră” după o perioadă

Vouchere sociale de 250 de lei. Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți. „Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În acest an, voucherele de alimente se mai acordă de o singură dată înainte de Sărbători.

Vouchere sociale de 250 de lei. Categoriile eligibile sunt următoarele:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei vor primi vouchere sociale de 250 de lei;

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare vor încasa, de asemenea, vouchere sociale.

Urmează programul „Vouchere pentru becuri” tot la finalul lunii octombrie

Ministrul Mediului

, Tanczos Barna, a anunţat că programul Rabla pentru becuri ar putea fi lansat cel mai târziu la sfârşitul lunii octombrie, iar până atunci este nevoie de modificarea bugetului Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) printr-o hotărâre de Guvern. “Programul poate fi lansat în momentul în care vom avea modificarea bugetului AFM, probabil într-o săptămână, maxim două săptămâni, vom avea hotărârea de Guvern de modificare a bugetului AFM. Estimarea s-a făcut… În principiu, am pornit de la disponibilităţile băneşti ale AFM pentru următoarele trei luni. Dacă acest program are succes, dacă există cerere reală din partea cetăţenilor şi dacă vor fi probabil sute de mii de cetăţeni care se vor înscrie în acest program, în bugetul anului viitor, printr-o schemă lansată anul viitor, printr-o nouă cerere de finanţare sau de alocare de vouchere, putem să continuăm programul şi anul viitor”, a explicat recent ministrul Mediului.

Citeşte şi

Crăciun 2022. Ce zile libere vor avea românii, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Întrebat când poate debuta acest program, Tanczos Barna a răspuns: “Perioada de consultare publică pentru proiectul de ordin este de 30 de zile. În 10 zile se pot depune propuneri de modificare,  perioada de consultare publică, conform legii, este de 30 de zile. Noi am postat pe site pe 28 septembrie, cel târziu la sfârşitul lunii octombrie poate fi lansat programul”.