- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
DailyPremium

Marele Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 92 de ani. Cum îl chema, de fapt, pe actorul generației de aur

07 Apr, 08:44 • Bumbeneci Diana
Dacă ar mai fi trăit, Amza Pellea ar fi împlinit 92 de ani. Marele om de cultură a lăsat în urma sa o adevărată poveste de viață, însă deși toți par să îi citească filele din anii de carieră, puțini știu cum îl chema de fapt pe Amza.
Marele Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 92 de ani. Cum îl chema, de fapt, pe actorul generației de aur

Pe 12 decembrie 1983 a căzut cortina peste marele geniu al cinematografiei, Amza Pellea. Dacă ar fi trăit, astăzi, pe 7 aprilie, Amza ar fi împlinit 92 de ani, însă iată că sunt 4 decenii fără reprezentantul unei generații de aur a teatrului românesc, iar detalii legate de viața acestuia încă mai sunt scoase la iveală.

Cum îl chema pe Amza Pellea în buletin

Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931, la Băilești (Dolj), în urmă cu 92 de ani. În 1956, el a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, unde a avut un profesor “de neuitat” în persoana lui Mihai Popescu.Pe tatăl actorului îl chema tot Amza, iar numele de familie era Pelea, cu un singur “l”. La sugestia profesorului Mihai Popescu, la numele de scenă al actorului s-a mai adăugat un „l”. Explică Oana Pellea, unica fiică a regretatului actor: „La părinții tatălui e cu un singur l. În buletin, numele tatei este AMZA PELEA.

Amza Pellea
Amza Pellea

Al doilea l a fost adăugat la sfatul profesorului de la clasa actorie, Mihai Popescu! Iar tata a hotărât ca în cinstea profesorului său să aibă numele de scenă cu doi de l. Eu am preluat numele de scenă de la tata”. Își adora profesorul Amza Pellea i-a purtat un respect deosebit profesorului său. În numărul 5 din mai 1972 al revistei Teatrul, în articolul „Amza Pellea de vorbă cu Alecu Popovici”, actorul vorbea despre relația extraordinară pe care a avut-o cu Mihai Popescu, omul care i-a recomandat să folosească numele Pellea.

„Profesor, profesorul meu de neuitat, a fost Mihai Popescu. La clasă abordam roluri de dramă: Trigorin din Pescărușul, Baronul din Azilul de noapte, șeful anarhiștilor din Tragedia optimistă. Printre colegi: Draga Olteanu, Dana Comnea, Silvia Popovici, Sanda Toma, C. Rauțchi, Victor Rebengiuc, George Constantin, Mircea Albulescu și alții. Mihai Popescu nu era numai un mare actor, ci și un excelent pedagog. El mi-a deschis ochii, primul, asupra fenomenului teatral.

Ne îndemna mereu să renunțăm la comoditate, să luptăm cu inerția, să depășim sfera intereselor mărunte.AdsMihai Popescu pleda pentru un teatru frumos făcut, indiferent de caracteristica rolului. Urmărea creșterea personalității studenților săi, folosindu-se de un sistem personal de exerciții teatrale, punându-i în situația de a aborda anumite momente cheie din spectacole. În tot ce făcea pleda pentru idea sentimentului major și nobil față de una din cele mai frumoase meserii”.

Vezi și: Un secol de ascensiune financiară. Povestea familiei Mihail, afaceriștii care au cucerit România la 1800. Averea familiei era de 200.000 de lei într-o vreme în care leul românesc era la aceeași paritate cu francul elvețian

Amza Pellea a avut o serie de roluri ce i-au marcat existența. După finalizarea studiilor, Amza Pellea a fost repartizat la Craiova, unde jucat în foarte multe piese prin care și-a dovedit talentul cu adevărat incontestabil. În anii care au venit, a jucat și pe scenele Teatrului Nottara, Teatrului de Comedie, Teatrului Mic, respectiv Teatrului Naţional din Bucureşti.Amza Pellea a cucerit publicul cu rolurile interpretate în filme precum „Dacii”, „Osânda”, „Nea Mărin Miliardar” sau „Mihai Viteazu”.

Amza Pellea fost căsătorit timp de 25 de ani, din 1958 până la moartea sa, în 1983, cu Domnica Mihaela Policrat, pe care a cunoscut-o la ștrandul din Craiova.

Citește și: Barbu Drugă, boierul cu viața furată de comuniști! Povestea unuia dintre cei mai bogați români de la 1800 care a deținut Moara Craiova cu sute de angajați, un castel și Portul Cetate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult