- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Anunţ îngrijorător al directorului Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: „În condiţiile haosului de pe piaţă, la anul vom avea şi mai puţini porci”

05 Dec, 15:12 • Russo George
Luna decembrie va aduce cheltuieli neprevăzute românilor care nu au cumpărat deja carnea de porc pentru preparatele tradiţionale de Sărbători, este avertismentul preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc Ioan Ladoşi.
Anunţ îngrijorător al directorului Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: În condiţiile haosului de pe piaţă, la anul vom avea şi mai puţini porci

Ioan Ladoşi spune că una dintre principalele cauze pentru scumpirea cărnii de porc este o lipsă a predictibilităţii pieţei, pe de-o parte, dar şi a lipsei de control în comercializarea acesteia.

2,8 milioane de porci sunt crescuți anul acesta, în fermele din România. Comparativ, în 2016, erau 4,3 milioane de exemplare. Încet-încet, am ajuns ca, din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie în fiecare an de un român, doar maximum 7 kilograme să provină de la animale crescute în fermele din România.

Ppiața e jumătate piața comercială de unde orășenii se aprovizionează, și cealaltă jumătate unde se află porcii crescuți în gospodărie, iar asta va avea influență asupra prețului într-un mod clar și diferit.

Spania e de departe pe primul loc, are cea mai mare producție și disponibilitate către export. Spania are supraproducție de carne de porc.

Noi am cerut să fie un control asupra comerțului, problema e că nu există niciun fel de control. În această vară a ieșit legea porcului, girată prin vot în parlament de ministru.

Citeşte şi: Vânzările magazinelor online cresc cu 28% mai mult în perioada sărbătorilor! Top 7 categorii cu cele mai multe vânzări!

Cerem doar să se respecte niște reguli, pentru că, în haosul de pe piața cărnii de porc, dacă nu avem reguli în contextul pestei porcine africane, la anul vom avea și mai puțini porci”, a declarat Iaon Ladoși, Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, la Digi24.

Carnea de porc, deja cu 20% mai scumpă decât anul trecut

În 2023, prețul cărnii de porc și a produselor tradiționale s-a majorat cu până la 20% față de anul trecut.

Pregătirea mesei de Crăciun ne costă mai mult că niciodată în acest an. Cel mai scump este şoriciul, care costă chiar şi 200 de lei kilogramul. Lebărul, toba sau caltaboşul costă între 40 şi 60 de lei kilogramul. Oamenii sunt conștienți de faptul că se cer foarte mulți bani față de aceeași perioadă a anului trecut, însă își doresc ca măcar psihic să nu simtă cum sărăcia bate la ușa țării.

Preţuri mari sunt şi la carcasa de porc. De la 11 lei anul trecut, plătim acum 16 lei pe kilogram, iar pentru pulpa de porc plătim 28 de lei.

Citeşte şi: Afacerea care înfloreşte în decembrie. Un Moş Crăciun de închiriat pentru câteva ore costă 650 de lei