- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Atenție maximă atunci când alegi cazările! Diferențele ascunse dintre hotelurile din România!

08 Sep, 10:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Sorin Mierlea recomandă utilizarea aplicației europene InfoCons pentru a verifica rapid și simplu autorizarea și licențele cazărilor sau agențiilor de turism. Dacă o unitate oferă servicii neautorizate, aceasta poate prezenta riscuri pentru sănătatea și siguranța oamenilor.
Atenție maximă atunci când alegi cazările! Diferențele ascunse dintre hotelurile din România!

Sorin Mierlea, președintele InfoCons, a explicat în cadrul unei emisiuni televizate, că românii care pleacă în concediu în România trebuie să verifice cazările înainte de a pleca în concediu, fie că sunt pensiuni agroturistice (clasificate cu una până la cinci margarete), fie unități turistice (clasificate cu una până la cinci stele), potrivit Antena 3 CNN.

”Dacă plecăm în concediu și ajungem într-o stațiune, sau într-o localitate montană, este foarte important să înțelegem că unitățile de cazare sunt împărțite în două. 

Odată acele pensiuni agroturistice, care au una până la cinci margarete, și unitățile de cazare turistice, cu una până la cinci stele.

Ar fi bine ca înainte de a ajunge, să verificăm acea unitate de cazare. Câte stele sau margarete are, când a fost autorizată și pentru ce a fost autorizată. 

Pentru că dacă ea este autorizată doar pentru cazare, fără mâncare, dar ei pun pe site că avem și mâncare, trebuie să ne punem un mare semn de întrebare că acel serviciu, fiind neavizat, neautorizat, s-ar putea să ne trezim că ne îmbolnăvim sau cine știe ce lanț de trasabilitate are, de unde vine mâncarea respectivă.

Putem verifica simplu, în aplicația europeană InfoCons, introducem unitatea de cazare sau agenția de turism și ne spune când a fost autorizată, de ce a fost autorizată și dacă între timp i s-a retras licența, clar renunțăm”, explică Sorin Mierlea.

Te-ar putea interesa și: Cât costă să urci și să cobori cu telecabina pe traseul Buşteni – Babele. Cu banii aia o familie plătește cazarea pe două nopți. Turiștii sunt revoltați: „Se acceptă plata şi cu credit pe 20 de ani?”

foto: verificare cazări

wk Atenție maximă atunci când alegi cazările! Diferențele ascunse dintre hotelurile din România!

Sorin Mierlea avertizează turiștii să fie atenți la detaliile legate de clasificarea hotelurilor din România, subliniind că unele unități de cazare pot avea corpuri de clădire sau etaje separate, autorizate la standarde diferite.

Astfel, există riscul ca un turist să plătească pentru un hotel de patru stele, dar să fie cazat în condiții de două stele.

”Dacă am ajuns la hotel, trebuie să verificăm, în primul rând, dacă unitatea respectivă nu are mai multe corpuri de clădire sau mai multe etaje diferite, unde diferitele etaje sau diferitele corpuri de clădire sunt autorizate separat. 

Unul de patru stele, și unul de două stele. Pentru că este posibil să plătești patru stele și să fii cazat la două stele. Și aici este o problemă de a înțelege fiecare dintre noi ce drepturi avem.

Trebuie să înțelegem ce înseamnă patru stele și două stele, și aici aș vrea să fac o mențiune, chiar dacă discutăm despre o vacanță în România, 4 stele din România nu sunt egale cu patru stele din Ungaria, sau din Franța.

Fiecare stat vine cu o anumită conformare cu privire la asta”, mai spune Sorin Mierlea.

Te-ar putea interesa și: Vacanțe de vis la preț infim. Tarifele de cazare pe litoral scad cu până la 70%! Vezi lista hotelurilor